To jedna z najsmaczniejszych wersji karpia. Rybę można przygotować już teraz, a zjeść w Wigilię

To jedna z najsmaczniejszych wersji karpia. Rybę można przygotować już teraz, a zjeść w Wigilię

Dodano: 
Smażenie karpia
Smażenie karpia Źródło: Shutterstock / Montypeter
W sklepach już pojawiły się karpie, dlatego to idealny czas, aby przygotować pyszną wersję tej ryby już z myślą o świętach. To niewiele pracy, a efekt jest zaskakująco smaczny.

Karp w occie to pomysł na tradycyjnego, smażonego karpia, ale zatopionego w prostej zalewie octwowej z cebulą i przyprawami. Tak przygotowana ryba może stać w lodówce do świąt, a zrobienie jej w occie ma jeszcze jedną zaletę: ocet rozpuszcza rybie ości, więc po kilku tygodniach zyskasz pyszne kąski, bez uciążliwych drobnych ości.

Jak zrobić karpia w zalewie octowej?

To jeden z najprostszych przepisów na rybę w occie. Karp w zalewie octowej to usmażona w panierce ryba, którą następnie układa się w słoikach i zalewa marynatą z wody, octu, przypraw i z dodatkiem cebuli. Tyle wystarczy, aby zwykły karp zyskał zupełnie nowy wymiar. Tak przygotowany jest doskonałą przekąską na wigilijny czy świąteczny stół.

Rada: do karpia w occie można też dodać marchewkę, wówczas wystarczy warzywo pokroić w plasterki i gotować w zalewie razem z cebulą – marchewka doda zalewie więcej słodyczy. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać kilka plasterków ostrej papryczki.

Zalewy zawsze warto najpierw spróbować. Każdy lubi inne smaki i jeśli np. zalewa wydaje ci się zbyt ostra, dodaj nieco więcej cukru, albo rozcieńcz ją niewielką ilością wody. Jeśli czujesz, że jest za łagodna, dodaj nieco więcej octu.

Ważne: nie upychaj ryby po same brzegi słoika, ponieważ w trakcie leżakowania w occie nieco zwiększy swoją objętość.

Przepis: Karp w zalewie octowej

Smażona ryba w occie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
762 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg karpia
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

na zalewę:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 6 kulek pieprzu
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 cebule

Sposób przygotowania

  1. Smażenie rybyRybę pokrój na kawałki, dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące. Smaż na oleju na złoty kolor.
  2. Robienie zalewyZagotuj składniki zalewy (oprócz cebuli). Dodaj pokrojoną cebulę i gotuj jeszcze 3-4 minuty.
  3. Robienie rybyW słoju układaj na przemian rybę i cebulę z zalewy. Na koniec zalej wszystko gorącą zalewą, zakręć i odstaw do ostudzenia. Przechowuj w lodówce 5-6 tygodni.

Inne ryby w zalewie octowej

Według tego przepisu można przygotować także inny, zarówno słodkowodne jak i morskie. Można w ten sposób zrobić np. pyszne filety z dorsza.

Jeśli nie zależy ci na długim przechowywaniu ryby, możesz zalewać usmażoną w panierce z mąki rybę zimną zalewą i wstawić wszystko do lodówki na 4-5 dni. Po tym czasie smaki się idealnie przegryzą i ryba będzie gotowa do jedzenia.

Czytaj też:
Ta polska ryba jest zdrowsza od innych. Święta to dobry czas, by sobie o niej przypomnieć
Czytaj też:
Już nie moczę śledzi w wodzie. Poznałam lepszy, tradycyjny sposób