Czekoladowa chmurka to hit rodzinnych spotkań. Poznaj mój popisowy deser i zaskocz bliskich

Czekoladowa chmurka to hit rodzinnych spotkań. Poznaj mój popisowy deser i zaskocz bliskich

Dodano: 
Ciasto lekkie jak chmura
Ciasto lekkie jak chmura Źródło: Shutterstock / sweet marshmallow
Nie masz pomysłu na pyszny deser? Zaskocz wszystkich ciastem, które nie tylko obłędnie smakuje, ale także pięknie się prezentuje. Zapraszam po przepis na mocno czekoladowe, lekkie ciasto, którym możesz zastąpić tradycyjny tort czekoladowy.

To ciasto lekkie jak chmurka kochają u mnie wszyscy, bo – podobnie jak ja, są wielbicielami czekolady. Deser robię przez połączenie wilgotnego spodu biszkoptowego z dodatkiem kakao i trzech warstw musu śmietanowego z różnymi czekoladami: gorzką, mleczną i białą. Choć czekoladowa chmurka (taką nazwę nadała moja rodzina) wymaga trochę pracy, to w weekendy i na rodzinne uroczystości chętnie ją robię, bo cała rodzina zachwyca się jej smakiem. Też musisz spróbować.

Jak zrobić czekoladowe ciasto lekkie jak chmurka?

Czekoladową chmurkę przygotowuję, korzystając ze sprawdzonego przepisu na kakaowy biszkopt oraz mus czekoladowy bez jajek, do którego dodaję żelatynę. Dodatek żelatyny wpływa na konsystencję musu czekoladowego, sprawiając, że dość wysokie ciasto jest stabilne i nie sprawia problemów podczas krojenia.

Porada: jeżeli nie masz tortownicy z wysokim rantem lub regulowanego rantu cukierniczego, to upiecz biszkopt z 2 jajek, 40 g mąki pszennej, 60 g cukru oraz 2/3 łyżki kakao. Spód wyjdzie cieńszy i wystarczy, że wyłożysz klasyczną tortownicę przed dodaniem musów papierem do pieczenia, który będzie sięgał 2-3 cm powyżej jej rantu.

Wskazówka: w moim przepisie każdy z trzech kolorówmusu czekoladowego robię w osobnych naczyniach. Możesz jednak w jednym naczyniu przygotować bazę ze śmietanki kremówki, cukru i żelatyny wymieszanej z kilkoma łyżkami bitej śmietany. Następnie wystarczy, że podzielisz masę na 3 równe części i do każdej dodasz czekoladę.

Przepis: Czekoladowa chmurka

W tym lekkim deserze zakocha się każdy łasuch.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
6 godz.
Liczba porcji
12

Składniki

Na spód:

  • 3 duże jajka
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżki naturalnego kakao
  • 2 łyżki oleju

Na masę:

  • 720 ml śmietanki kremówki 36%
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 30 ml zimnej wody
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 240 g gorzkiej czekolady
  • 240 g mlecznej czekolady
  • 240 g białej czekolady lub czekolady karmelowej

Do dekoracji:

  • 2 łyżki naturalnego kakao

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składników na biszkoptMąkę pszenną tortową przesiej do miski razem z kakao. Oddziel żółtka od białek. Odmierz potrzebną ilość cukru.
  2. Robienie biszkoptuBiałka przełóż do wysokiego naczynia i ubijaj, stopniowo zwiększając obroty miksera. Gdy białka zgęstnieją, dodawaj po 1 łyżce cukru i miksuj, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawaj po 1 żółtku, miksując do połączenia się składników. Na koniec dodaj olej i wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Do masy z białek, cukru i żółtek dodawaj po 2 łyżki mąki przesiane z kakao i mieszaj łopatką do połączenia się składników. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto na biszkopt powinno być puszyste i dobrze napowietrzone.
  3. Pieczenie biszkoptuDno i boki tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj wierzch łyżką. Wstaw tortownicę do gorącego piekarnika i piecz do suchego patyczka – 30-35 minut. Gdy spód będzie upieczony, wyłącz piekarnik i pozostaw biszkopt w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 20 minut, a następnie wyjmij i ostudź. Gotowy biszkopt powinien wyjść wilgotny i puszysty.
  4. Przygotowanie składników musu czekoladowegoDo 3 małych miseczek lub szklanek wsyp po 1 płaskiej łyżeczce żelatyny i dodaj po 10 ml wody. Wymieszaj i pozostaw żelatynę do napęcznienia. Gorzką, mleczną i białą czekoladę połam na małe kawałki i umieść w osobnych szklanych lub metalowych miskach. Do każdego rodzaju czekolady dodaj po 40 ml śmietanki kremówki.
  5. Ubijanie śmietanki kremówkiW 3 wysokich naczyniach ubij schłodzoną śmietankę kremówkę (po 200 ml) z 2 łyżkami drobnego cukru i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego. Naczynia z ubitą na sztywno śmietanką przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  6. Topienie czekoladyPrzygotowaną wcześniej czekoladę ze śmietanką roztop w kąpieli wodnej. Gdy ostygnie, dodaj 2 łyżki gorzkiej, mlecznej i białej czekolady do naczyń z żelatyną i starannie wymieszaj.
  7. Łączenie masy śmietanowej z czekoladąDo naczyń z ubitą śmietaną dodaj rozmieszaną z czekoladą żelatynę i miksuj na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawaj resztę czekolady, miksując do połączenia się składników. Naczynia z gotowymi musami przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 15 minut.
  8. WykonaniePrzełóż gotowy spód biszkoptowy do tortownicy z wyłożonymi papierem do pieczenia bokami (opcjonalnie skorzystaj z rantu cukierniczego). Na biszkopt wyłóż mus z gorzką czekoladą i wyrównaj wierzch łyżką. Następnie wyłóż mus z mleczną czekoladą i na koniec z białą czekoladą, wyrównując kolejne warstwy łyżką.
  9. ChłodzeniePrzykryj ciasto folią spożywczą lub kloszem i wstaw do lodówki. Schładzaj deser około 6 godzin lub do całkowitego stężenia.

Ciasto z musami czekoladowymi podawaj mocno schłodzone. Przed podaniem posyp deser naturalnym kakao. Możesz również udekorować ciasto owocami.

Łatwiejsza wersja czekoladowej chmurki

Aby ułatwić sobie pracę, możesz zrezygnować z pieczenia tradycyjnego spodu i zastąpić go okrągłymi lub podłużnymi biszkoptami. Deser też będzie smaczny. Drugim sposobem na ułatwienie sobie życia jest przygotowanie masy z dodatkiem tylko jednego rodzaju czekolady lub pomieszanie czekolad gorzkiej, mlecznej i białej w jednej warstwie.

Wyśmienicie smakuje również ciasto lekkie jak chmurka z musem kawowym. Do ciasta, którym będą delektowały się jedynie osoby dorosłe, możesz dodać likier kakaowy lub ajerkoniak (1-2 łyżki do każdej masy).

Czytaj też:
Łączę dwa uwielbiane ciasta w jedno. Przepis jest prosty i idealnie sprawdzi się nie tylko na Boże Narodzenie
Czytaj też:
Te miękkie pierniczki zawsze robię na Boże Narodzenie. Sekretem jest jeden składnik