Jeżyki to nasze ulubione jesienne ciastka na poprawę nastroju. Wyglądają słodko i są obłędnie smaczne

Jeżyki to nasze ulubione jesienne ciastka na poprawę nastroju. Wyglądają słodko i są obłędnie smaczne

Dodano: 
Ciastka jeżyki
Ciastka jeżyki Źródło: Shutterstock / Alexandra Lorenz
Jesienią, gdy pogoda nie zachęca do wyjścia z domu, razem z żoną i dziećmi spędzam dużo czasu w kuchni, co procentuje słodkimi przekąskami. Jednym z takich przepisów są proste w przygotowaniu ciastka jeżyki. Sprawdź, jak w kilka chwil upiec sympatyczne, słodkie jeżyki.

Nie mam szczególnych zdolności manualnych i sam byłem zdziwiony, jak szybko i prosto można zrobić efektowne ciasteczka, które pokochają nie tylko dzieci. Ciasto na lekkie i delikatne w smaku ciasteczka uwzględnia jedynie podstawowe składniki, które na pewno masz w kuchni, a dekoracje możesz zrobić w wersji wysokokalorycznej, czyli z mlecznej czekolady i gotowych posypek lub w zdrowszej wersji, używając gorzkiej czekolady i np. uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika.

Jak zrobić jesienne ciastka jeżyki?

Ciasto na jeżyki niewiele różni się od klasycznego ciasta kruchego. Żeby ciasto było bardziej plastyczne, dodaję niewielką ilość kefiru. Smak ciasta możesz modyfikować, dodając np. zmielone migdały lub orzechy (dodając np. 1/2 szklanki mielonych migdałów, zmniejsz ilość mąki pszennej o 1/2 szklanki), skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, ulubione aromaty np. cytrynowy, pomarańczowy, migdałowy, a także kakao (kakaowe jeżyki możesz udekorować polewą z białej lub karmelowej czekolady). Listę produktów, które możesz wykorzystać podczas dekorowania ciasteczek, znajdziesz pod przepisem. Ciasta na jeżyki nie trzeba schładzać przed formowaniem ciasteczek. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przepis: Ciastka jeżyki

Ta jesienna słodka przekąską każdemu poprawi nastrój.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
155 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 120 g miękkiego masła
  • 3 małe jajka
  • 150 ml kefiru lub maślanki
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do dekoracji jeżyków:

  • 2 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • cukrowa posypka patyczki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaMąkę zwykłą i krupczatkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Masło pokrój na małe kawałki. W mące zrób dołek i dodaj żółtka, masło, cukier, ekstrakt waniliowy oraz kefir. Wymieszaj składniki i wyrób jednolite ciasto – ciasto możesz wyrobić ręcznie lub robotem kuchennym.
  2. Formowanie ciastekPrzygotuj blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj kulę, a następnie odrywaj małe kawałki i rób kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub większe – wedle uznania. Możesz również upiec jedną blachę małych jeżyków i jedną blachę większych jeżyków oraz podzielić ciasto np. na trzy części i zrobić jeżyki kakaowe, jeżyki cytrynowe i jeżyki pomarańczowe. Z kulek ciasta formuj łezki – rozpłaszcz kulkę na gruby placek, a następnie uformuj kształt jeżyka. Od razu układaj uformowane ciastka na blaszce do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz ciastka jeżyki 20-25 minut lub do zrumienienia (czas pieczenia zależy od wielkości ciastek i mocy/typu piekarnika). Gotowe ciastka jeżyki pozostaw do ostygnięcia.
  4. Dekorowanie ciastekCzekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudzone ciasteczka udekoruj roztopioną czekoladą oraz cukrową posypką (szersza część ciasteczka). Dekorowanie ułatwia umieszczenie roztopionej czekolady i posypki w szerokich miseczkach, w których można moczyć ciastka. Za pomocą moczonego w czekoladzie patyczka do szaszłyków lub rękawa cukierniczego zrób również oczy i nos jeżyków. Jeżeli czekolada zastygnie, to możesz ponownie ją podgrzać w kąpieli wodnej.

Udekorowane ciastka jeżyki pozostaw w chłodnym miejscu, żeby czekolada zastygła. Podawaj słodką przekąskę np. do kawy i herbaty. Świetnie smakują też ze szklanką ciepłego mleka.

Produkty, które możesz wykorzystać do dekoracji jeżyków

Warstwę czekolady możesz posypać nie tylko gotowymi posypkami, ale także np. uprażonym na suchej patelni sezamem, wspomnianymi wcześniej prażonymi pestkami słonecznika, pestkami dyni, posiekanymi orzechami np. pistacjami lub migdałami, ekspandowanym ryżem, gryką, pszenicą lub amarantusem, a także liofilizowanymi owocami np. malinami i surowymi oraz prażonymi wiórkami kokosowymi.

Czekoladę możesz zastąpić ulubioną marmoladą, do której również bez problemu przykleją się różne posypki oraz masłem orzechowym.

Czytaj też:
Łączę płatki owsiane z prostymi składnikami i piekę pyszne ciasteczka. Przepis na szybką przekąskę
Czytaj też:
To najlepsze rogaliki z marmoladą. Sprawdzony przepis mam od koleżanki