Ciasta z kremem to jak dla mnie za dużo pracy i za dużo kalorii. Dlatego zwykle omijam je szerokim łukiem. Ostatnio jednak spróbowałam takiego deseru u mojej cioci. I chyba zrobię dla niego wyjątek i czasami go przygotuję. Ciasto to jest bowiem proste do zrobienia, podobnie zresztą jak krem. A do kawy czy herbaty pasuje idealnie.
Jak upiec puszysty biszkopt?
Biszkopt to jedno z najdelikatniejszych ciast. Swą puszystą strukturę zawdzięcza bowiem ubitym na sztywno białkom jaja. Nie trzeba do niego dodawać proszku do pieczenia, ani tłuszczu. By jednak ciasto się udało, należy sięgnąć po jak najświeższe jajka, a pianę delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Nie bez znaczenia jest też pieczenie ciasta. Powinno być przeprowadzane w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza i w początkowym okresie, lepiej nie uchylać drzwiczek piekarnika. Może to bowiem spowodować opadnięcie delikatnej piany.
Jak przygotować biszkopt z kremem budyniowym?
Biszkopt z kremem brzmi trochę, jak tort. Jednak ten, którym poczęstowała mnie ciocia nie miał żadnych dekoracji, dlatego potraktowałam go, jak ciasto do kawy. Bazą do niego jest biszkopt, który po przekrojeniu na blaty lekko się nasącza i przekłada prostym kremem.
Przepis: Ciasto z kremem budyniowym
Biszkopt przekładany kremem budyniowym z dodatkiem masła
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 55 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 335 w każdej porcji
Składniki
Na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Na krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
Dodatki:
- 3/4 szklanki herbaty z cytryną do nasączenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie biszkoptuPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza (ogrzewanie góra-dół). Białka oddziel od żółtek. Białka ubij do białości ze szczyptą soli. Dalej ubijaj, dodając stopniowo cukier. Ubijaj, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Delikatnie wymieszaj ją z żółtkami, a potem z przesianymi mąkami.
- Pieczenie ciastaCiasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut. Biszkopt przestudź, wyjmij z formy, całkowicie wystudź. Przekrój go na 3 blaty.
- Przygotowanie kremuW rondelku zagotuj 400 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałych 100 ml mleka rozprowadź żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wlej mieszankę do gotującego się mleka i dokładnie wymieszaj. Mieszając, gotuj na małym ogniu ok. 2 minuty, aż budyń zgęstnieje. Wystudź go. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę. Dalej miksuj, dodając do niego po łyżce budyniu.
- Przekładanie ciastaBlaty ciasta nasączaj kolejno herbatą i przekładaj kremem. Wierzch i boki ciasta również posmaruj kremem. Ciasto przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.
Inne pomysły na krem do biszkoptu
Moja ciocia przełożyła biszkopt kremem budyniowym z dodatkiem masła. Jednak można też przygotować zupełnie inny krem. Dobrze sprawdzi się bita śmietana, a jeśli ktoś woli mniej puszyste kremy, może ją połączyć z serkiem mascarpone. Prosty krem można też przygotować miksując serek mascarpone z masą kajmakową.
Czytaj też:
Ten patent na ciasto majonezowe jest genialny. Szarlotka wychodzi puszysta i wilgotnaCzytaj też:
Mrowisko z Podlasia smakuje obłędnie. Jednak ja robię je z szybszego przepisu i to bez pieczenia