Nacieram szynkę prostą marynatą, piekę i podaję z czerwonym sosem. To moje danie nie tylko na świąteczny obiad

Nacieram szynkę prostą marynatą, piekę i podaję z czerwonym sosem. To moje danie nie tylko na świąteczny obiad

Dodano: 
Pieczona szynka z żurawiną
Pieczona szynka z żurawiną Źródło: Shutterstock / nadianb
Pieczona szynka to wyśmienite danie obiadowe i zdrowy dodatek do kanapek. Soczyste mięso łączę ze słodko-kwaśnym sosem żurawinowym. Moja rodzina nie wyobraża sobie rodzinnych uroczystości m.in. Bożego Narodzenia i Wielkanocy bez tej potrawy.

Przepis na pieczoną szynkę jest bardzo uniwersalny i może być na wiele sposobów modyfikowany, dzięki czemu dopasujesz smak pieczonego mięsa do własnych preferencji oraz okazji. Jeśli masz chęć zrobić tę pieczeń na niedzielny obiad, pamiętaj, że mięso wymaga marynowania, a to oznacza, że potrzebujesz na to od kilku do nawet 24 godzin. Sam przepis jest dziecinnie prosty.

Jaka szynka jest najlepsza do pieczenia?

Kluczem do sukcesu podczas przygotowywania pieczeni jest wybór odpowiedniego mięsa. Najlepiej na pieczeń sprawdzi się tzw. szynka kulka, która została wstępnie obrobiona i często dostępna jest w specjalnej siatce. Pyszną pieczeń zrobisz również z szynki ze skórą i kością. Mięso do pieczenia nie musi być bardzo chude. Dzięki zawartości tłuszczu, który wytopi się podczas obróbki termicznej, wyjdzie bardziej soczyste i aromatyczne (tłuszcz to bardzo dobry nośnik smaku).

Wskazówka: szynkę wieprzową możesz zastąpić karkówką, piersią lub udźcem z indyka. Te rodzaje mięsa również doskonale smakują z sosem żurawinowym.

Sos żurawinowy – domowy czy kupny?

Do pieczeni podaję domowy sos żurawinowy, ale możesz zastąpić ten dodatek sosem ze sklepu lub konfiturą z żurawiny. Polecam jednak spróbować zrobić sos zgodnie z poniższym przepisem, bo jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Jeżeli przygotujesz więcej sosu żurawinowego, to możesz go zapasteryzować, zyskując pyszny dodatek nie tylko do pieczonego mięsa, ale także serów. Porada: do sosu żurawinowego możesz dodać skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, czerwone porzeczki (mogą być mrożone), starte na tarce jabłko, cynamon i gałkę muszkatołową. Cukier możesz zastąpić miodem.

Jak zrobić pieczoną szynkę z sosem żurawinowym?

Przygotowanie pieczeni z szynki wymaga przestrzegania dwóch zasad. Mięso powinno przed pieczeniem leżakować w marynacie, która sprawi, że będzie bardzo aromatyczne i soczyste. Szynkę na pieczeń marynuję od 12 do 24 godzin. Ponadto do piekarnika nie należy wkładać mięsa prosto z lodówki!

Do marynowania szynki wykorzystuję podstawowe przyprawy, zioła, olej i sok z cytryny. Jeżeli chcesz wykorzystać ten przepis do przygotowania szynki na Boże Narodzenie, to polecam zastąpić sok z cytryny sokiem pomarańczowym oraz wbić w mięso kilka goździków. Możesz również zamarynować szynkę z dodatkiem pikantnych przypraw np. świeżej lub mielonej papryczki chili, imbiru (1 łyżka świeżo startego korzenia) oraz przełamującego ostry smak miodu (2 łyżki).

Do pieczenia szynki używam naczynia żaroodpornego. Jeżeli nie masz wprawy w pieczeniu mięs, to polecam użyć rękawa foliowego. Korzystając z rękawa foliowego, sprawdź, w jakiej temperaturze może być używany (opis na opakowaniu), bo nie wszystkie produkty są odporne na działanie temperatury powyżej 200 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia rozetnij rękaw foliowy, żeby mięso przypiekło się z wierzchu.

Przepis: Pieczona szynka z sosem żurawinowym

Pieczona szynka z sosem żurawinowym na pewno zachwyci miłośników tradycyjnych smaków.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
389 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej

Na marynatę:

  • 1/2 dużej cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonych liści laurowych
  • 2 owoce jałowca
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego
  • sól

Na sos żurawinowy:

  • 1 szklanka świeżej lub suszonej żurawiny
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie szynkiSzynkę umyj i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Możesz włożyć mięso do specjalnej siatki, dzięki której pieczeń zyska odpowiedni kształt.
  2. Przygotowanie marynatyCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę, a następnie utrzyj czubkiem noża z 1 łyżeczką soli. Połącz sok wyciśnięty z połowy cytryny z olejem, czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, drobno posiekanymi owocami jałowca i mielonymi przyprawami: kolorowym pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym.
  3. Marynowanie mięsaNatrzyj mięso z każdej strony marynatą i przełóż do naczynia ze szczelną pokrywką lub przykryj naczynie folią spożywczą. Marynuj szynkę w lodówce przez 12-24 godziny.
  4. Przygotowanie sosu żurawinowegoŚwieżą żurawinę umyj. Suszona żurawina wymaga wcześniejszego namaczania przez 3-4 godziny w zimnej wodzie. Zagotuj wodę i dodaj cukier. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do syropu z wody i cukru dodaj żurawinę i gotuj na małym ogniu 10-12 minut. Jeżeli sos wyjdzie bardzo gęsty, to możesz dolać więcej wody. Jeżeli chcesz podać szynkę z gęstym, zimnym sosem żurawinowym, to po przestygnięciu wstaw go do lodówki.
  5. PieczenieWyjmij zamarynowane mięso z lodówki i ogrzej je do temperatury pokojowej. Przełóż zamarynowaną szynkę do naczynia żaroodpornego lub brytfanki. Nagrzej piekarnik do temperatury 225 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw naczynie z mięsem (bez przykrycia). Piecz 15 minut, a następnie zmniejsz grzanie do temperatury 180 stopni i piecz przez około 90 minut, polewając mięso powstałym sosem. Możesz również przewrócić mięso na drugą stronę.

Wskazówka: zanim wyjmiesz mięso z piekarnika, sprawdź, czy jest dobrze wypieczone, korzystając z termometru kuchennego – temperatura wewnątrz upieczonej szynki wieprzowej to 70-74 stopnie Celsjusza. Jeżeli nie masz termometru kuchennego, to wbij w środek mięsa patyczek do szaszłyków i sprawdź, czy wypływający sok nie jest podbarwiony krwią.

Jak podawać pieczoną szynkę z sosem żurawinowym?

Pieczyste z dodatkiem sosu żurawinowego możesz podawać na ciepło i na zimno. Zanim przystąpisz do krojenia gorącego mięsa, pozwól mu chwilę odpocząć po wyjęciu z piekarnika, żeby soki równomiernie się rozeszły. Pokrojoną pieczeń z szynki serwuj z podgrzanym lub zimnym sosem żurawinowym. Opcjonalne dodatki do pieczonej szynki z sosem żurawinowym to np. pieczone lub gotowane ziemniaki, kluski śląskie, kopytka, pampuchy (gotowane na parze bułeczki drożdżowe), pieczywo.

Czytaj też:
Pierś z kurczaka zapiekam z tymi dodatkami. Mięso jest soczyste, a w smaku przypomina włoską pizzę
Czytaj też:
Te zrazy smakują całej rodzinie i są idealne do odgrzewania. Serwuję je na Wszystkich Świętych