Najprostsze babeczki jogurtowe zrobisz bez miksera. Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci

Najprostsze babeczki jogurtowe zrobisz bez miksera. Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci

Dodano: 
Babeczki
Babeczki Źródło: Shutterstock / rsooll
To jeden z tych przepisów, który mógłby znaleźć się w każdej książce kucharskiej dla dzieci. Zrobienie tych babeczek jogurtowych to tylko wymieszanie prostych składników, a potem już tylko czekanie, aż się upieką.

Proste babeczki jogurtowe to deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Jako słodka przekąska na co dzień, jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy, ale też – jeśli udekorujesz takie muffinki – jako deser na przyjęcia i specjalne okazje. I co najważniejsze: zrobienie tych babeczek jest i dziecinnie proste, i ekspresowe, bo razem z pieczeniem nie powinno zająć więcej niż pół godziny.

Jak zrobić babeczki jogurtowe bez miksera?

To ciasto jest wilgotne i pięknie wyrasta dzięki połączeniu kwaśnego jogurtu (możesz go także zastąpić maślanką), środków spulchniających i zwykłego oleju. Cała sztuka polega na wymieszaniu mąki z proszkiem do pieczenia i połączeniu z resztą składników wymieszanych w osobnej misce. Można to zrobić widelcem, żadne specjalne sprzęty kuchenne nie są potrzebne.

W naszym przepisie aromatyzujemy babeczki cukrem wanilinowym. Nie jest to jednak jedyna możliwość. Z tego samego przepisu możesz zrobić genialne babeczki cytrynowe: wówczas dodaj do ciasta skórkę (samą żółtą część) otartą z jednej cytryny. Na tej samej zasadzie można zrobić babeczki o aromacie pomarańczowym. Do ciasta można dodać również gotowe ekstrakty, np. migdałowy czy waniliowy.

Przepis: Babeczki jogurtowe

Szybkie muffinki bez miksera.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
184 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówW jednej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej jajka, jogurt, olej, cukier i cukier wanilinowy (możesz użyć widelca lub trzepaczki). Połącz mokre składniki z mąką i krótko wymieszaj całość.
  2. Pieczenie babeczekNałóż ciasto do foremek na muffinki. Piecz ok. 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak udekorować babeczki jogurtowe?

Proste muffinki można dekorować w dowolny sposób, a to zadanie najlepiej powierzyć najmłodszym, bo samo w sobie będzie świetną zabawą. Do dekoracji możesz wykorzystać do tego np. prosty krem zrobiony ze śmietanki kremówki, serka mascarpone i cukru pudru (taki krem można też barwić). Wystarczą proporcje: szklanka śmietany 36%, małe opakowanie mascarpone i trzy łyżki cukru pudru. Wszystko razem należy zmiksować i krem gotowy. Babeczki można także oblać czekoladą albo lukrem. Do dekorowania idealnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju posypki i kolorowe cukierki.

Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka
Czytaj też:
Rozgniatam twaróg, dodaję kilka składników i piekę placki. To niezwykle pożywna kolacja na słodko