Proste babeczki jogurtowe to deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Jako słodka przekąska na co dzień, jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy, ale też – jeśli udekorujesz takie muffinki – jako deser na przyjęcia i specjalne okazje. I co najważniejsze: zrobienie tych babeczek jest i dziecinnie proste, i ekspresowe, bo razem z pieczeniem nie powinno zająć więcej niż pół godziny.
Jak zrobić babeczki jogurtowe bez miksera?
To ciasto jest wilgotne i pięknie wyrasta dzięki połączeniu kwaśnego jogurtu (możesz go także zastąpić maślanką), środków spulchniających i zwykłego oleju. Cała sztuka polega na wymieszaniu mąki z proszkiem do pieczenia i połączeniu z resztą składników wymieszanych w osobnej misce. Można to zrobić widelcem, żadne specjalne sprzęty kuchenne nie są potrzebne.
W naszym przepisie aromatyzujemy babeczki cukrem wanilinowym. Nie jest to jednak jedyna możliwość. Z tego samego przepisu możesz zrobić genialne babeczki cytrynowe: wówczas dodaj do ciasta skórkę (samą żółtą część) otartą z jednej cytryny. Na tej samej zasadzie można zrobić babeczki o aromacie pomarańczowym. Do ciasta można dodać również gotowe ekstrakty, np. migdałowy czy waniliowy.
Przepis: Babeczki jogurtowe
Szybkie muffinki bez miksera.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 184 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
Sposób przygotowania
- Mieszanie składnikówW jednej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej jajka, jogurt, olej, cukier i cukier wanilinowy (możesz użyć widelca lub trzepaczki). Połącz mokre składniki z mąką i krótko wymieszaj całość.
- Pieczenie babeczekNałóż ciasto do foremek na muffinki. Piecz ok. 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak udekorować babeczki jogurtowe?
Proste muffinki można dekorować w dowolny sposób, a to zadanie najlepiej powierzyć najmłodszym, bo samo w sobie będzie świetną zabawą. Do dekoracji możesz wykorzystać do tego np. prosty krem zrobiony ze śmietanki kremówki, serka mascarpone i cukru pudru (taki krem można też barwić). Wystarczą proporcje: szklanka śmietany 36%, małe opakowanie mascarpone i trzy łyżki cukru pudru. Wszystko razem należy zmiksować i krem gotowy. Babeczki można także oblać czekoladą albo lukrem. Do dekorowania idealnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju posypki i kolorowe cukierki.
Czytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczkaCzytaj też:
Rozgniatam twaróg, dodaję kilka składników i piekę placki. To niezwykle pożywna kolacja na słodko