Zwiebelkuchen, czyli placek cebulowy lub ciasto cebulowe to rodzaj drożdżowego placka z dużą ilością farszu z cebuli, boczku i koniecznie – w tradycyjnej wersji – z dodatkiem kminku. Takie placki są doskonale znane w południowych i południowo-wschodnich Niemczech, na pewno można ich spróbować na niemieckich jarmarkach, gdzie są powszechne niczym pajdy ze smalcem w Polsce. Placek cebulowy łatwo można zrobić w domu.
Jak zrobić Zwiebelkuchen?
Ciasto cebulowe to nic innego jak drożdżowe ciasto, które warto dobrze wyrobić oraz dać mu czas na wyrośnięcie. Sekretem placka jest jednak cebulowe nadzienie. Cebuli powinno być sporo i należy ją przesmażyć z boczkiem, jednak pilnować, aby nie zbrązowiała. Ma się mocno zeszklić. W przepisie boczek można zastąpić także dobrą, wędzoną kiełbasą.
Ja uwielbiam placek cebulowy z dużą ilością kminku, ale jeśli nie tolerujesz tej przyprawy, pomiń kminek. Zamiast tego można dodać więcej pieprzu.
Przepis: Ciasto cebulowe (Zwiebelkuchen)
Niemiecki placek cebulowy.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Niemiecka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
na ciasto:
- 250g mąki
- 50g rozpuszczonego masła
- 25g drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 150 ml mleka
na nadzienie:
- 500 g cebuli
- 50 g masła
- 1 łyżka mąki
- 2 jajka
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- 1 płaska łyżeczka kminku
- 100 g wędzonego boczku
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaCiepłe, ale nie gorące mleko, wymieszaj z drożdżami i cukrem. Dodaj łyżkę mąki, zamieszaj i poczekaj, aż drożdże zaczną pracować. Dodaj zaczyn drożdżowy do reszty składników i wyrabiaj ok. 10 minut (robotem lub ręcznie). Odstaw ciasto do wyrośnięcia.
- Robienie nadzieniaCebulę pokrój drobno, boczek pokrój w kostkę. Cebulę i boczek przesmaż na maśle, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Zostaw do ostudzenia. Jajka wymieszaj ze śmietanką. Dodaj do cebuli i boczku, dopraw solą, pieprzem i kminkiem.
- Pieczenie ciastaCiasto zagnieć, rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę (możesz zostawić kawałek, aby zrobić rant). Na ciasto wyłóż farsz. Piecz w temperaturze 200 stopni ok. 30-40 minut.
Placek rewelacyjnie smakuje podawany na ciepło, ale jest dobry również następnego dnia, na zimno, albo odsmażony. Jest doskonałą przekąską do pracy albo na weekendową wycieczkę.
Zwiebelkuchen można podawać z ulubionymi sosami na bazie śmietany czy jogurtu (ja lubię ten placek z sosem czosnkowym), ale też z keczupem i innymi sosami pomidorowymi. Do podania placek można równie udekorować zieleniną, świetnie się tu sprawdzi drobno posiekany szczypiorek albo natka pietruszki.
Placek cebulowy w wersji wegetariańskiej
Zwiebelkuchen można zrobić również w wersji wegetariańskiej. Wówczas tak naprawdę wystarczy pominąć dodatek boczku. Jeśli zależy ci na posmaku wędzonki, dodaj do smażenia odrobinę wędzonej papryki, albo wrzuć na patelnię drobno pokrojone wędzone tofu.
Czytaj też:
Tym daniem zachwycają się Niemcy i Austriacy. Zupa naleśnikowa rozgrzeje w chłodne dniCzytaj też:
Do ciasta na naleśniki wlewam piwo. To patent ze starej książki kucharskiej mojej babci