Całą miskę tej genialnej sałatki z buraków potrafię zjeść sama. Przepis mam od koleżanki

Całą miskę tej genialnej sałatki z buraków potrafię zjeść sama. Przepis mam od koleżanki

Dodano: 
Sałatka z buraków i pomarańczy
Sałatka z buraków i pomarańczy Źródło: Shutterstock / Afanasieva
To jedna z moich ulubionych sałatek. Robię ją z gotowanych buraków, które kupuję w markecie. Przyrządzenie całego dania zajmuje wtedy kilka chwil.

Taką sałatkę z buraków kiedyś na spotkanie przyniosła moja koleżanka. „Nie miałam czasu, więc tylko taka sałatka na szybko” – starała się nas przepraszać. Okazało się, że to właśnie ta sałatka zrobiona naprędce, zniknęła ze stołu najszybciej. Jest rzeczywiście prosta, a genialna w smaku. Najbardziej czasochłonna rzecz w całym przepisie to obranie i wyfiletowanie pomarańczy, ale uwierz, to zajmuje góra 2-3 minuty.

Jak zrobić sałatkę z buraków i pomarańczy?

Do zrobienia tej sałatki można wykorzystać buraki gotowane lub pieczone. Można je przygotować samodzielnie (muszą być ostudzone), ale śmiało można wykorzystać buraczki już gotowe. Moja koleżanka, szykując się do wspomnianej imprezy, kupiła buraki już pokrojone w talarki, więc pracy było jeszcze mniej.

Słodycz buraków doskonale przełamuje smak pomarańczy. Owoce dodają sałatce smaku i koloru, tak samo jak wyrazista w smaku rukola. Do tego wystarczy już tylko odrobina dobrej oliwy, kilka kropel soku z pomarańczy oraz przyprawy. Sałatkę warto posypać także ziarenkami sezamu.

Przepis: Sałatka z buraków

szybka sałatka z kilku składników.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
181 w każdej porcji

Składniki

  • 50 g rukoli
  • 2 gotowane buraki
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówBuraki pokrój na plasterki, pomarańcze wyfiletuj (obierz z błonek) i pokrój na mniejsze części.
  2. Robienie sałatkiNa półmisku ułóż rukolę, wysyp buraki i kawałki pomarańczy, dopraw solą, pieprzem, skrop oliwą i sokiem z pomarańczy, posyp całość ziarnami sezamu.

Sałatka doskonale smakuje w towarzystwie czosnkowych grzanek z żółtym serem, może być też dodatkiem do różnego rodzaju mięs, np. pieczonego drobiu lub innego mięsa.

Inne pomysły na sałatkę z buraków i pomarańczy

Uwielbiam tę sałatkę, ale często modyfikuję przepis w zależności od tego, co jeszcze mam w kuchni pod ręką. Lubię do sałatki zamiast sezamu dodać np. uprażone na suchej patelni posiekane orzechy włoskie albo płatki migdałów. Sałatkę można również doprawić odrobiną miodu, w tej wersji dodaję do całości także szczyptę płatków chili.

Zawsze dobrym pomysłem będzie dodatek serów. Sprawdzą się tu zarówno wyraziste sery pleśniowe (np. z niebieską pleśnią), ale dobra będzie także słona feta oraz delikatna mozzarella.

Czytaj też:
Szatkuję czerwoną kapustę i łączę ją z 2 składnikami. Tak robię pyszny dodatek do obiadu
Czytaj też:
Mało pracy, a efekt jak z restauracji. Ten genialny przepis na kalafior mam od zawodowego kucharza