To ulubiona jarzynka do obiadu mojej rodziny. Robię ją z buraków i pospolitego owocu

To ulubiona jarzynka do obiadu mojej rodziny. Robię ją z buraków i pospolitego owocu

Dodano: 
Buraczki na ciepło
Buraczki na ciepło Źródło: Shutterstock / Vadim Chernetsky
Do obiadu warto podać porcję warzyw. Mogą mieć postać surówki, jarzynki lub ugotowanych warzyw. W moim domu największym powodzeniem cieszą się od lat buraczki na ciepło. Swój doskonały smak zawdzięczają popularnemu owocowi.

Nie wiem, jak u was, ale w moim domu wraz z nadejściem chłodów, coraz większym powodzeniem cieszą się jarzynki. Latem wszyscy chętnie chrupią surówki, a jesienią przerzucają się na warzywa na ciepło. Jednym z ulubionych są buraczki. Ten dodatek robi się prosto i z tanich składników, a pasuje do wielu dań obiadowych.

Czy buraki lepiej upiec czy ugotować?

Wiele osób ma dylemat, czy lepiej buraki upiec czy ugotować. Jak dla mnie wybór jest bardzo prosty, choć dla każdego może być inny. Jeśli więc zależy wam na pełnym smaku buraczków i na tym, by nie straciły wiele składników odżywczych, lepiej je upieczcie. Gdy zaś chcecie skrócić nieco czas obróbki termicznej, ugotujcie je w wodzie.

Jeśli chodzi o czas pieczenia buraków, to w zależności od ich wielkości wynosi 1,5-2 godziny w 180 stopniach Celsjusza. Wcześniej trzeba je tylko wyszorować, opłukać i zawinąć w folię aluminiową. Gotowanie buraków zwykle trwa 50-60 minut.

Jak przygotować buraczki z jabłkiem na ciepło?

Przygotowanie buraczków na ciepło zaczynam zawsze od ugotowania lub upieczenia buraków. Na tę drugą metodę decyduję się zwykle, gdy piekę coś w tym czasie w piekarniku. Dzięki temu nie zużywam większych ilości energii. Ugotowane buraki studzę, ścieram i przesmażam ze startym jabłkiem. Całość stanowi doskonały dodatek np. do kotletów mielonych czy duszonych mięs.

Przepis: Buraczki na ciepło

Buraczki na ciepło z dodatkiem startego jabłka

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średnie buraki
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie burakówBuraki wyszoruj, opłucz. Włóż do garnka, zagotuj zimną wodą, zagotuj. Gotuj je ok. godzinę na niedużym ogniu, aż będą miękkie. Buraki odcedź, wystudź, obierz.
  2. Rozdrabnianie składnikówBuraki zetrzyj na tarce o średnich lub małych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na średnich oczkach.
  3. Wykańczanie buraczkówNa patelni lekko rozgrzej tłuszcz. Włóż buraczki i jabłko, przesmaż je, często mieszając. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem i duś na niedużym ogniu, aż jarzynka nabierze smaku i będzie gorąca.

Jeśli zamiast buraczków na ciepło wolicie surówkę z buraków, również możecie dodać do niej jabłko. Moim zdaniem świetnie też do niej pasuje czerwona cebula.

Czym można doprawić buraczki na ciepło?

Moja rodzina najbardziej lubi słodkawe buraczki na ciepło. Dlatego dodaję do nich jabłko lub doprawiam je cukrem albo miodem. Jeśli jednak wolicie nieco ostrzejszą jarzynkę, możecie do niej dodać trochę startego chrzanu lub świeżego imbiru. Gdy zaś chcecie, by wasze buraczki były jeszcze bardziej kremowe, wymieszajcie je pod koniec duszenia z łyżką śmietany.

Czytaj też:
Pokrojone buraki łączę z aromatycznym sosem i mięsem. To rozgrzewające danie idealne na jesień
Czytaj też:
Ten pomysł na buraki podpatrzyłam u znajomego kucharza. Wystarczą dwa dodatki i 10 minut, a efekt jak z restauracji

Źródło: smaki.pl