Odwrócone ciasto ze śliwkami to popisowy deser mojej mamy. Mam ten genialny przepis

Odwrócone ciasto ze śliwkami to popisowy deser mojej mamy. Mam ten genialny przepis

Dodano: 
Odwrócone ciasto śliwkowe
Odwrócone ciasto śliwkowe Źródło: Shutterstock / Marharyta Kovalenko
To ciasto mamy prędko znikało z talerzy. Wyglądało tak zjawiskowo, że nie sądziłam, że zrobienie go kiedykolwiek się powiedzie. Przepis jednak jest banalny.

Odwrócone ciasto śliwkowe to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pamiętam, że jesienią moja mam robiła je niemal co weekend. Teraz idę w jej ślady i korzystając z powoli kończącego się już sezonu na śliwki, zachwycam moją rodzinę tym smakowitym wypiekiem. Jego wykonanie wcale nie jest skomplikowane, a składniki kosztują niewiele i znaleźć je możesz w każdym sklepie. Polecam spróbować.

Jak zrobić odwrócne ciasto ze śliwkami?

Przygotowanie ciasta mamy początkowo wydawało mi się niemożliwe. Śliwki wyglądają w nim tak zjawiskowo, że byłam przekonana, iż jest to efekt zastosowania skomplikowanych technik kulinarnych. Tymczasem okazało się, że wystarczy ułożyć oczyszczone owoce na posmarowanej masłem powierzchni formy i posypać je cukrem. Podczas pieczenia pięknie karmelizują, a po wyjęciu z tortownicy to właśnie one stają się ozdobą deseru.

Przepis: Odwrócone ciasto śliwkowe

Pyszne ciasto mamy, które skradło niejedno serce.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
221 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 90 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie śliwekŚliwki umyj, usuń z nich pestki. Owoce ułóż na płasko w zabezpieczonej papierem do pieczenia, posmarowanej łyżką masła tortownicy o średnicy 24 cm. Posyp łyżką cukru.
  2. Robienie ciastaDo miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko i cukier wanilinowy. Nie przerywając mieszania, stopniowo wsypuj suche składniki. Miksowanie zakończ od razu, gdy uzyskasz gładkie ciasto.
  3. Pieczenia odwróconego ciasta śliwkowegoMasę wyłóż na śliwki. Wyrównaj wierzch. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45-50 minut.

Jak podawać odwrócone ciasto śliwkowe?

Wypiek wyjmij z piekarnika, od razu, gdy skończysz pieczenie. W ten sposób unikniesz nadmiernego przesuszenia i przypalenia śliwek. Koniecznie go też ostudź. Ciasto serwuje się po obróceniu, a manewrowanie nim, gdy jest gorące, może zakończyć się połamaniem na mniejsze kawałki. Moja mama nie dodawała już do tego smakołyku nic więcej, ale możesz skusić się na oprószenie go cukrem pudrem albo zajadać z dodatkiem lodów waniliowych lub bakaliowych.

Inne warianty ciasta ze śliwkami

Śliwki możesz posypać przyprawami korzennymi. Niewielkie ilości cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej dodane do owocu sprawią, że stanie się niezwykle aromatyczny i jeszcze smaczniejszy. Zamiast zwykłego cukru do karmelizowania śliwek możesz też użyć cukru brązowego, który nada im bardziej karmelowego smaku. Nie mając pod ręką śliwek węgierek, spróbuj wykonać to ciasto z twardszymi gruszkami lub jabłkami. Też wyjdzie pysznie, o ile dokładnie oczyścić owoce z gniazd nasiennych i skórki.

Czytaj też:
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to u mnie przebój lata. Dzieci domagają się go co kilka dni
Czytaj też:
To ciasto z brzoskwiniami smakuje obłędnie. Sekretem jest prosta budyniowo-śmietanowa masa

Źródło: Smaki.pl