Recepturę na to genialne ciasto z brzoskwiniami z puszki dostałem od znajomej mieszkającej w Niemczech. Deser (tzw. schmandkuchen) zaskakuje smakiem i konsystencją, a do tego pięknie prezentuje się na stole, co sprawia, że sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na szczególne okazje. Jego przygotowanie nie wymaga wiele pracy i szczególnych umiejętności, więc do dzieła.
Jak zrobić pyszne ciasto z brzoskwiniami?
Przepis na to ciasto z brzoskwiniami jest bardzo prosty. Budyniowo-śmietanowa masa nie warzy się w czasie ubijania, więc ciasto zawsze wychodzi idealne. Możesz zastąpić brzoskwinie z puszki świeżymi owocami, co pozwoli zmniejszyć kaloryczność domowego wypieku.
Składniki kruchego ciasta powinny być zimne. Wierzch placka przykrywam bardzo cienką warstwą kruchego ciasta, które mrożę i ścieram na tarce o małych oczkach. Możesz pominąć ten krok i upiec placek z brzoskwiniami bez wierzchniej warstwy ciasta, a następnie udekorować wypiek kawałkami owoców i galaretką lub skorzystać z palnika kuchennego i lekko przypiec budyniowo-śmietanową masę.
Porada: Niemiecki placek z brzoskwiniami wymaga wcześniejszego podpieczenia kruchego spodu. Żeby ciasto w czasie pieczenia nie odpadło od rantów tortownicy, przykrywam je papierem do pieczenia i obciążam specjalnymi kulkami, które możesz zastąpić suchą fasolą, grochem lub ryżem.
Przepis: Ciasto z brzoskwiniami z puszki
Ten pyszny deser to połączenie kruchego ciasta z budyniowo-śmietanową masą i słodkimi brzoskwiniami. Palce lizać!
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Niemiecka
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 12
Składniki
Na kruche ciasto:
- 250 g zimnego masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 duże jajko
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na masę:
- 500 ml mleka półtłustego
- 600 g śmietany 18%
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania
- Uszykowanie kruchego ciastaPrzesiej mąkę pszenną (możesz użyć np. mąki uniwersalnej lub tortowej) krupczatkę. Do mąki dodaj cukier, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli, proszek do pieczenia i pokrojone na małe kawałki masło. Wyrób ręcznie lub mikserem jednolite ciasto. Z ciasta uformuj kulę i odkrój z niej plaster o grubości około 1,5 cm. Podziel odkrojone ciasto na porcje wielkości orzecha włoskiego. Dużą kulę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki. Mniejsze kulki też owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika. Ciasto powinno chłodzić się godzinę.
- Podpiekanie spodu ciastaWyjmij dużą kulę ciasta z lodówki. Rozwałkuj na placek o grubości około 8 mm. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Możesz również wylepić kawałkami ciasta spód i brzegi tortownicy do 2/3 wysokości. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Spód i brzegi ciasta ponakłuwaj widelcem. Przykryj ciasto papierem do pieczenia i obciąż. Piecz przez 10 minut. Wyjmij tortownicę z piekarnika, zdejmij papier do pieczenia razem z obciążeniem i wystudź spód.
- Przygotowanie masy budyniowo-śmietanowejOdlej 1/4 zimnego mleka i rozpuść w niej budyniowy proszek. Resztę mleka zagotuj razem z cukrem i ekstraktem waniliowym. Do gotującego się mleka wlej rozrobiony proszek budyniowy i gotuj, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Pozostaw budyń do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Gdy budyń będzie zimny, stopniowo dodawaj do niego śmietanę 18% i miksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
- WykonanieBrzoskwinie odsącz z syropu. Na podpieczony spód wyłóż połowę masy budyniowo-śmietanowej. Na masie ułóż połówki lub ćwiartki owoców i przykryj je resztą masy. Wyjmij kruche ciasto z zamrażalnika i zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Posyp masę cienką warstwą ciasta, starając się robić to jak najszybciej – rozmrożone ciasto zacznie zbijać się w większe grudki. Możesz ścierać ciasto bezpośrednio na masę.
- PieczenieWstaw tortownicę z ciastem do piekarnika i piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia to około 60 minut.
Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Niemieckie ciasto z brzoskwiniami nie wymaga dekoracji, ale możesz posypać je cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
Opcjonalne dodatki do ciasta z brzoskwiniami
Ciasto z powyższego przepisu doskonale smakuje również z dodatkiem mandarynek z puszki oraz świeżych moreli i nektarynek. Możesz również zrezygnować z dodawania owoców i wzbogacić smak masy budyniowo-śmietanowej wiórkami kokosowymi lub startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.
Czytaj też:
Jabłka łączę z płatkami owsianymi i aromatyczną przyprawą. Ten deser jest pyszny i nie tuczyCzytaj też:
Jesienne tiramisu robię z sekretnym składnikiem. Przepis jest prosty, a deser zachwyca