Makaron z sosem na bazie liści jarmużu po raz pierwszy podałam, gdy nie miałam pomysłu na obiad. W lodówce znalazłam jarmuż i kawałek parmezanu. Z pomocą przepisu z internetu w kilka chwil ukręciłam pyszne pesto. Klasycznie dodawane orzeszki pini zamieniłam u siebie na orzechy włoskie, które zebrałam z ogrodu. Zjedliśmy ten obiad z przyjemnością i lubimy do niego wracać.
Jak zrobić makaron z pesto z jarmużu?
Przygotowanie tego prostego i ekspresowego obiadu zaczynam od nastawienia makaronu. Biorę taki, który akurat mam pod ręką. Najważniejsze, by spaghetti, wstążki lub rurki były ugotowane al dente. W czasie, gdy kluski „dochodzą” sporządzam pesto. To wymaga ode mnie tylko zmiksowania składników ze sobą na gładki sos. Z ciepłym makaronem smakuje on wyśmienicie.
Przepis: Pesto z jarmużu
Pyszny sos do makaronu ze zdrowego warzywa.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 169 w każdej porcji
Składniki
- 100 g świeżego jarmużu
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 20 g parmezanu
- 1/2 cytryny
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówJarmuż umyj. Usuń z niego twarde łodygi, osusz i przesiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Parmezan zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Orzechy włoskie rozdrobnij. Czosnek obierz z łupin.
- Robienie pesto z jarmużuSkładniki na sos do makaronu wrzuć do pojemnika blendera. Zmiksuj na pastę. Dopraw pesto solą i pieprzem według własnych preferencji.
Jak inaczej podawać pesto z jarmużu?
Jeśli zielony sos do makaronu nie będzie bardzo gęsty, możesz go wykorzystać jako dip do nachosów, paluchów grissini lub warzywnych słupków. W takiej formie świetnie też sprawdzi się w roli pasty do kanapek oraz grzanek. Pesto z jarmużu dobrze komponuje się m.in. z mozzarellą, pomidorami i delikatną wędliną drobiową. Możesz go również użyć jako dodatku do zupy, okrasić nim pierogi z mięsem lub ruskie albo rozprowadzić z oliwą z oliwek i potraktować jako dressing do sałatki.
Wskazówki dotyczące sosu do makaronu z jarmużu
Gotowe pesto przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku. Będzie zdatne do spożycia przez kilka dni od daty sporządzenia. Warunkiem koniecznym jest jednak zamknięcie go w dobrze oczyszczonym naczyniu. Dłuższe przechowywanie sosu z jarmużu też jest możliwe. Spakowane w pojemnik plastikowy pesto możesz zamrozić i odłożyć jego konsumpcję nawet o 3 miesiące. Rozmrażaj je tylko potem w lodówce, a unikniesz zepsucia i zatruć.
Do wykonania tego smacznego sosu do makaronu możesz wykorzystać zupełnie inne produkty. Orzechy włoskie z powodzeniem zastąpisz np. pestkami dyni lub słonecznika. Parmezan natomiast możesz zamienić na dowolny ser żółty, jaki akurat znajdziesz w swojej lodówce. Dobrym pomysłem będzie też doprawienie pesto z jarmużu ostrą papryczką. Uzyskasz w ten sposób pełen charakteru dodatek do dań, który przyjemnie cię rozgrzeje.
Czytaj też:
Pesto z natki pietruszki bije na głowę to klasyczne. Ma wiele zastosowań. Poznaj przepisCzytaj też:
Wrzucam te składniki i miksuję. W kilka minut mam pyszny dodatek nie tylko do makaronu