Biorę zdrowe liście i robię z nich prosty sos do makaronu. To ekspresowe danie jest u mnie hitem

Biorę zdrowe liście i robię z nich prosty sos do makaronu. To ekspresowe danie jest u mnie hitem

Dodano: 
Jarmuż
Jarmuż Źródło: Unsplash / Laura Johnston
Jeśli szukasz pomysłu, na szybki obiad, to makaron z sosem ze zdrowego warzywa będzie jak znalazł. Danie zrobisz ekspresowo, a rodzina zje ze smakiem. Koniecznie go spróbuj.

Makaron z sosem na bazie liści jarmużu po raz pierwszy podałam, gdy nie miałam pomysłu na obiad. W lodówce znalazłam jarmuż i kawałek parmezanu. Z pomocą przepisu z internetu w kilka chwil ukręciłam pyszne pesto. Klasycznie dodawane orzeszki pini zamieniłam u siebie na orzechy włoskie, które zebrałam z ogrodu. Zjedliśmy ten obiad z przyjemnością i lubimy do niego wracać.

Jak zrobić makaron z pesto z jarmużu?

Przygotowanie tego prostego i ekspresowego obiadu zaczynam od nastawienia makaronu. Biorę taki, który akurat mam pod ręką. Najważniejsze, by spaghetti, wstążki lub rurki były ugotowane al dente. W czasie, gdy kluski „dochodzą” sporządzam pesto. To wymaga ode mnie tylko zmiksowania składników ze sobą na gładki sos. Z ciepłym makaronem smakuje on wyśmienicie.

Przepis: Pesto z jarmużu

Pyszny sos do makaronu ze zdrowego warzywa.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
169 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g świeżego jarmużu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 20 g parmezanu
  • 1/2 cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówJarmuż umyj. Usuń z niego twarde łodygi, osusz i przesiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Parmezan zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Orzechy włoskie rozdrobnij. Czosnek obierz z łupin.
  2. Robienie pesto z jarmużuSkładniki na sos do makaronu wrzuć do pojemnika blendera. Zmiksuj na pastę. Dopraw pesto solą i pieprzem według własnych preferencji.

Jak inaczej podawać pesto z jarmużu?

Jeśli zielony sos do makaronu nie będzie bardzo gęsty, możesz go wykorzystać jako dip do nachosów, paluchów grissini lub warzywnych słupków. W takiej formie świetnie też sprawdzi się w roli pasty do kanapek oraz grzanek. Pesto z jarmużu dobrze komponuje się m.in. z mozzarellą, pomidorami i delikatną wędliną drobiową. Możesz go również użyć jako dodatku do zupy, okrasić nim pierogi z mięsem lub ruskie albo rozprowadzić z oliwą z oliwek i potraktować jako dressing do sałatki.

Wskazówki dotyczące sosu do makaronu z jarmużu

Gotowe pesto przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku. Będzie zdatne do spożycia przez kilka dni od daty sporządzenia. Warunkiem koniecznym jest jednak zamknięcie go w dobrze oczyszczonym naczyniu. Dłuższe przechowywanie sosu z jarmużu też jest możliwe. Spakowane w pojemnik plastikowy pesto możesz zamrozić i odłożyć jego konsumpcję nawet o 3 miesiące. Rozmrażaj je tylko potem w lodówce, a unikniesz zepsucia i zatruć.

Do wykonania tego smacznego sosu do makaronu możesz wykorzystać zupełnie inne produkty. Orzechy włoskie z powodzeniem zastąpisz np. pestkami dyni lub słonecznika. Parmezan natomiast możesz zamienić na dowolny ser żółty, jaki akurat znajdziesz w swojej lodówce. Dobrym pomysłem będzie też doprawienie pesto z jarmużu ostrą papryczką. Uzyskasz w ten sposób pełen charakteru dodatek do dań, który przyjemnie cię rozgrzeje.

Czytaj też:
Pesto z natki pietruszki bije na głowę to klasyczne. Ma wiele zastosowań. Poznaj przepis
Czytaj też:
Wrzucam te składniki i miksuję. W kilka minut mam pyszny dodatek nie tylko do makaronu