Ta wątróbka drobiowa ma pyszną, chrupiącą skórkę. To zasługa jednego składnika panierki

Ta wątróbka drobiowa ma pyszną, chrupiącą skórkę. To zasługa jednego składnika panierki

Dodano: 
Wątróbka z chrupiącą skórką
Wątróbka z chrupiącą skórką Źródło: Shutterstock / nelea33
Wątróbka drobiowa potrafi wyjść przepyszna. Trzeba ją tylko umieć dobrze przyrządzić. Ja ostatnio przestałam ją dusić, a zaczęłam smażyć na chrupiąco. I muszę przyznać, że ta jej wersja jest bardzo smaczna.

Wątróbka drobiowa cieszy się sporą popularnością. Z pewnością wynika to z jej niskiej ceny, ale też z niepowtarzalnego smaku. Odpowiednio przyrządzona potrafi bowiem wyjść soczysta i aksamitna. A gdy jeszcze jest pokryta chrupiącą skórką, doprawdy trudno się jej oprzeć. By uzyskać taki efekt, warto przygotować odpowiednią panierkę.

Dlaczego nie należy solić wątróbki przed smażeniem?

Wątróbka drobiowa to bardzo delikatne mięso podrobowe. Potrafi wyjść smaczna, ale też bardzo łatwo ją zepsuć. Chociażby zbyt wczesnym dodatkiem soli. Gdy oprószycie wątróbkę solą przed smażeniem, sól wyciągnie z niej znaczną część soków. To spowoduje, że mięso stanie się twarde i mniej soczyste. By uniknąć takiej wpadki, wątróbkę należy oprószyć solą dopiero wtedy, gdy będzie już miękka. Czyli pod koniec smażenia czy duszenia.

Jak zrobić wątróbkę drobiową w chrupiącej panierce?

Wątróbkę można smażyć w panierce i bez. Ja wolę jednak tę pierwszą wersję, bo po pierwsze mięso wychodzi bardziej soczyste, a po drugie uwielbiam chrupiącą skórkę. Panierkę do wątróbki robię z mąki i przypraw. Jeśli chodzi o mąkę, to używam mieszankę mąki pszennej i kukurydzianej. Ta druga dodaje potrawie przyjemnej chrupkości.

Przepis: Wątróbka drobiowa z chrupiącą skórką

Smażona wątróbka drobiowa z chrupiącą skórką

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie wątróbki i panierkiWątróbkę oczyść z błon, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Podziel ją na kawałki. Mąkę pszenną wymieszaj z kukurydzianą oraz z papryką, czosnkiem i odrobiną pieprzu.
  2. Smażenie wątróbkiNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Wątróbkę obtocz w panierce i kładź na gorący tłuszcz. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż wierzch wątróbki ładnie się przyrumieni. Pod koniec dodaj masło i oprósz ją solą. Wątróbkę osącz, posyp posiekaną natką pietruszki.

Jak podać wątróbkę drobiową w chrupiącej panierce?

Wątróbka drobiowa w chrupiącej panierce to doskonała propozycja obiadowa. Wystarczy podać ją np. z ziemniakami lub pieczywem, a do tego zaserwować surówkę. Może to być np. surówka z pora czy surówka z kapusty i marchewki. Do tak przygotowanej wątróbki można też podać warzywa gotowane, np. brokuł, marchewkę.

Czytaj też:
Tak podanej wątróbce mało kto się oprze. Wygląda, jak z restauracji, a dzięki 2 dodatkom bosko smakuje
Czytaj też:
Zamiast smażyć wątróbkę, zmiksuj ją z prostymi składnikami. Te placki są idealne na szybki obiad lub kolację