Pałki z kurczaka to pomysł na tani obiad, a można je przyrządzić na wiele sposobów: ugotować, usmażyć czy upiec. My dziś proponujemy pieczone pałki z kurczaka, a sekretem ich smaku jest pikantna marynata z dodatkiem czosnku, ostrej papryki, ale też miodu i cytryny.
Jak zrobić pieczone pałki w kurczaka w pikantnej marynacie?
Składniki na marynatę wystarczy po prostu dobrze wymieszać. Można do tego użyć np. słoiczka, do którego wlewa się i wrzuca wszystkie składniki, następnie słoik wystarczy zakręcić i energicznie nim przez chwilę potrząsać. Jeśli lubisz bardziej orientalne smaki, możesz do marynaty dodatkowo dołożyć odrobinę kurkumy oraz łyżeczkę tartego korzenia imbiru.
Posmarowane czy wręcz wymieszane z marynatą pałki z kurczaka można piec od razu, ale najlepsze będą, jeśli dasz smakom się przegryźć i mięso będzie mogło poleżeć w marynacie co najmniej godzinę.
Rada: marynata z naszego przepisu jest dobra również do innych części kurczaka, może w przepisie zamienić pałki na całe udka lub ćwiartki, skrzydełka, albo też upiec w tej marynacie całego kurczaka.
Przepis: Kurczak w pikantnej marynacie
Pomysł na kurczaka z piekarnika.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 148 w każdej porcji
Składniki
- 6 łyżek oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu (płynnego)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu (np. czerwonego)
- 1 płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- Robienie marynatyWymieszaj dokładnie wszystkie składniki na marynatę i odstaw na 10 minut. Wymieszaj ponownie i posmaruj marynatą pałki z kurczaka. Odstaw całość na 1-2 godziny do lodówki.
- Pieczenie pałek w marynaciePałki wyłóż na blachę lub kratkę. Piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podawać pieczone pałki z kurczaka?
Pieczone pałki z kurczaka w pikantnej marynacie doskonale smakują podane z ryżem oraz surówką z kapusty słodkiej lub kiszonej. Idealnie sprawdzi się tu też pikantna kapusta kimchi. Sos, który zbierze się na dnie brytfanki czy naczynia do pieczenia można wymieszać z ryżem.
Tak przygotowane kurczaki można również zaserwować z ziemniakami czy frytkami. W takiej wersji będą rewelacyjnie smakowały z kapustą kiszoną, surówką z marchewki albo surówką z kapusty pekińskiej. Do kurczaków można podać także zimne sosy jogurtowe, np. sos czosnkowy.
Jeśli po obiedzie zostanie ci takie mięso, wystarczy obrać je z kości i wykorzystać na kanapki albo do sałatki.
Czytaj też:
Mięsne kieszonki wypełnij zdrowym i aromatycznym farszem. Wychodzą soczyste i smakują wszystkimCzytaj też:
Do pałek z kurczaka dorzuć dwa popularne owoce. Mięso będzie idealnie miękkie i soczyste