Ta metoda jest idealna, jeśli chodzi o utrwalanie grzybów. Będą smakować i pachnieć, jak świeże

Ta metoda jest idealna, jeśli chodzi o utrwalanie grzybów. Będą smakować i pachnieć, jak świeże

Dodano: 
Mrożone grzyby
Mrożone grzyby Źródło: Shutterstock / Mrożone grzyby
W wielu regionach Polski pojawiły się grzyby. Ich wielbiciele wyruszyli więc do lasów. Część zbiorów z pewnością przerobią na bieżąco, a część przetworzą. Jedną z lepszych metod utrwalania grzybów jest mrożenie. Sprawdźcie, jak je przeprowadzić.

Grzyby to dary lasu, które ze względu na swój smak i aromat, każdy chciałby mieć w swoich zapasach. Zwykle zebrane grzyby suszymy lub marynujemy. Jednak bardzo dobrą metodą ich utrwalania jest też mrożenie. Warto jednak wiedzieć, które grzyby nadają się do mrożenia i jak należy do tego przygotować poszczególne gatunki.

Dlaczego warto mrozić grzyby?

Mrożenie to jedna z lepszych metod utrwalania żywności. Również grzybów. To dlatego, że w procesie tym doskonale zachowuje się smak i aromat produktów. Nie zmienia się też zbytnio kolor. Jeśli zaś chodzi o konsystencję, wszystko zależy od rodzaju produktu. W przypadku grzybów, w dużej mierze zależy to od gatunku. Ta metoda utrwalania jest dość szybka do przeprowadzenia. Trzeba jednak liczyć się z tym, że przechowywane w zamrażarce grzyby, na jakiś czas zablokują nam część półek.

Czy trzeba obgotować grzyby przed mrożeniem?

To, czy grzyby trzeba obgotowywać przed mrożeniem, tak naprawdę zależy od ich gatunku. Takiego zabiegu mogą wymagać podgrzybki czy koźlaki, które nie są zbyt jędrne, ale też nie zawierają mnóstwa wody. Na surowo można mrozić np. borowiki i kurki. Jeśli zaś chodzi o dość wodniste maślaki, przed zamrożeniem lepiej je poddusić. Dzięki temu odparuje z nich nadmiar wody.

Mrożenie grzybów krok po kroku

Do mrożenia przeznacza się tylko świeże i zdrowe grzyby. Należy je oczyścić z piasku i kolek najlepiej na sucho. Można to zrobić przy pomocy pędzelka, wilgotnej szmatki lub gąbki. Większe grzyby można pokroić na kawałki. Mniejsze okazy można mrozić w całości.

  • Kurki i borowiki można mrozić surowe. Wcześniej wystarczy je tylko w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki.
  • Podgrzybki i koźlaki warto zblanszować. W tym celu trzeba je wrzucić na wrzącą wodę i pozostawić w niej na 2-3 minuty. Potem grzyby należy odcedzić i przełożyć do miski z lodowatą wodą, by zatrzymać proces gotowania. Po osączeniu i osuszeniu na papierowym ręczniku grzyby są gotowe do mrożenia.
  • Grzyby takie, jak maślaki czy mniej jędrne podgrzybki przed zamrożeniem można podsmażyć lub dusić na maśle przez 5-10 minut. Gdy przestygną, można je zamrozić.
  • Grzyby przeznaczone do mrożenia należy umieścić w torebkach strunowych lub pojemnikach do zamrażania żywności. Po zamknięciu należy je opisać, włożyć do zamrażarki i zużyć w ciągu 6-12 miesięcy.
  • By grzyby nie posklejały się w czasie mrożenia, wcześniej można je zamrozić na tacy. Należy je umieścić w pojedynczej warstwie i włożyć do zamrażarki na kilka godzin. Gdy zamarzną, trzeba je przesypać do torebek do zamrażania i dalej trzymać w zamrażarce.

Jak przetwarzać zamrożone grzyby?

Mrożone grzyby stanowią doskonały dodatek do wielu potraw. Można je dodawać do zup, sosów i zapiekanek. Przed wrzuceniem do dania lepiej jednak ich nie rozmrażać. Do potrawy zaleca się dodawać grzyby zamrożone, bo dzięki temu nie stracą one cennych soków i aromatu.

Czytaj też:
Zupę grzybową robię tylko w taki sposób. Jeden dodatek u wielu osób budzi kontrowersje
Czytaj też:
Wielu Polaków popełnia ten błąd przy zbieraniu grzybów. To może się skończyć zatruciem

Źródło: smaki.pl