Mielę zdrowy składnik i robię doskonałe kotlety na piątkowy obiad. Przepis mam od znajomego kucharza

Mielę zdrowy składnik i robię doskonałe kotlety na piątkowy obiad. Przepis mam od znajomego kucharza

Dodano: 
Składniki na kotlety rybne
Składniki na kotlety rybne Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
W piątek na moim stole często goszczą te wyśmienite kotlety. Robię je z niezwykle delikatnego i zdrowego składnika. Wychodzą przepyszne, bo robię je według przepisu, który dostałam od znajomego kucharza.

Jeśli planuję kotlety na piątkowy obiad, to zwykle robię je z wyjątkowego składnika. Jest zdrowy i bardzo delikatny, bo jest nim mięso ryby. A kotlety robię szybko i niezawodnie się udają. Filety rybne ekspresowo się bowiem rozdrabnia, a przygotowana masa nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Gdy podaję te kotlety rodzinie, wiem, że zjedzą je ze smakiem, a obiad wyjdzie im na zdrowie.

Jakie ryby najlepsze są na kotlety?

Na kotlety rybne można przeznaczyć mięso ryb morskich lub słodkowodnych. Można je też mieszać, by potrawa zyskała ciekawszy smak. Najlepiej sięgać po filety rybne, które są pozbawione ości i skóry. Wtedy ograniczymy sobie pracę do minimum. Jeśli zaś chodzi o gatunki ryb, to najlepiej sięgnąć po: dorsza, mirunę, mintaja, łososia pacyficznego, łupacza, pstrąga czy karpia.

Jak zrobić kotlety rybne?

Przygotowanie kotletów rybnych nie powinno wam zająć więcej niż pół godziny. Łącznie z rozdrabnianiem mięsa i smażeniem kotletów. Filety rybne należy pozbawić skóry, pokroić je na kawałki, a potem przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrobnić za pomocą blendera.

Przepis: Kotlety rybne

Kotlety z mielonego mięsa ryb

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g filetów rybnych (np. z dorsza, mintaja)
  • 1 cebulka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówMięso ryby oczyść ze skóry i ości, pokrój na kawałki. Przepuść je przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
  2. Przygotowanie masyDo rozdrobnionej ryby dodaj rozdrobnioną cebulę oraz posiekany koperek, jajko, musztardę i 2-3 łyżki tartej bułki. Masę wymieszaj, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  3. Formowanie i smażenie kotletówZ masy rybnej formuj nieduże, lekko spłaszczone kotlety. Obtocz je w tartej bułce i smaż na patelni z olejem, aż będą z obu stron rumiane.

Wskazówka: Kotlety rybne najlepiej będą smakować podane z ugotowanymi ziemniakami, lekkim sosem i surówką, np. z kiszonej kapusty.

Kotlety rybne z piekarnika

Zdrowszą wersją kotletów rybnych będą kotlety rybne z piekarnika. Czyli zamiast je smażyć, można je ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Kotlety przeznaczone do pieczenia można panierować w tartej bułce, jednak nie jest to konieczne.

Czytaj też:
Ta ryba w kuchni staropolskiej miała szczególne miejsce. Warto o niej pamiętaj szczególnie na diecie
Czytaj też:
W piątek często przyrządzam rybę. Ulubiona wersja mojej rodziny to ta ze szpinakiem

Źródło: smaki.pl