Zupa lazaniowa to proste i nietuzinkowe danie, które zrobiłam, gdy nie miałam pomysłu na wykorzystanie włoskiego makaronu. Nie chciałam już po raz kolejny przyrządzać sosu beszamelowego do lasagne bolognese. Jego wykonanie zajmuje sporo czasu, a nie jest też zbyt zdrowy. Postawiłam więc na szybkie danie jednogarnkowe, które smakuje jak kultowa zapiekanka. Bliscy byli nim więcej niż zachwyceni.
Jak zrobić zupę lazaniową?
W przeciwieństwie do tradycyjnej lasagne zupa z włoskim makaronem powstaje sprawnie. Musisz tylko podsmażyć mięso z warzywami, zalać je bulionem oraz pomidorowym przecierem i ugotować całość wraz z pokruszonym makaronem. Spokojnie zdążysz w godzinę, a jeszcze będziesz mogła pokusić się o kilka urozmaiceń. Ten przepis ma więc szansę, by na stałe wejść do twojego kulinarnego repertuaru.
Przepis: Zupa lazaniowa
Pyszna i prosta zupa z makaronem lasagne i mięsem mielonym.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 100 g makaronu lasagne
- 500 g mięsa mielonego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 400 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMakaron lasagne połam na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj. Podobnie potraktuj czosnek.
- Przyrządzanie mięsa z warzywamiNa dnie dużego garnka rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż na nim mięso mielone. Gdy zmieni kolor na jasnoszary, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż jeszcze przez kilka minut.
- Gotowanie zupy lazaniowejDo garnka wlej passatę pomidorową oraz bulion. Zagotuj. Podgrzewaj na średnim ogniu przez 15 minut, po czym wrzuć kawałki makaronu. Przyrządzaj danie, aż zmiękną. Dopraw całość oregano, bazylią, solą i pieprzem.
Jak podać prostą zupę z makaronem lasagne?
Do zupy lazaniowej świetnie pasuje posypka z sera żółtego. Moi bliscy uwielbiają dodawać starty parmezan. Kawałki mozzarelli lub fety też będą się dobrze komponowały. Osobiście nie wyobrażam sobie podania tej zupy bez świeżych ziół. Dlatego też często wrzucam posiekaną natkę pietruszki, poszarpane listki bazylii albo igiełki tymianku. Całość na talerzu oprószam jeszcze solidną porcją świeżo zmielonego pieprzu i jest więcej niż pysznie.
Inne warianty zupy lazaniowej
Do tej prostej zupy możesz dodać pokrojone warzywa takie jak marchewka, seler, papryka czy cukinia. Jeśli chcesz mieć pewność, że zdążą się ugotować, zetrzyj je na tarce lub posiekaj. Uważaj tylko na smak. Większość ze wspomnianych produktów jest lekko słodka, więc dodatek czegoś kwaśnego – np. octu jabłkowego lub soku z cytryny – może okazać się niezbędny.
Możesz też wrzucić do zupy pokrojone oliwki, kapary lub suszone pomidory z oleju. Przy takich dodatkach sprawdź, czy zupa nie jest zbyt kwaśna nim ją podasz. W razie potrzeby wsyp solidną szczyptę cukru.
Czytaj też:
Zupa kalafiorowa mojej mamy jest niezwykle pożywna. To zasługa pysznego dodatkuCzytaj też:
Tym daniem zachwycają się Niemcy i Austriacy. Zupa naleśnikowa rozgrzeje w chłodne dni