Wytrawna tartę z brukselką po raz pierwszy zrobiłam po tym, jak u szwagierki zjadłam wybitny placek z tym właśnie warzywem. Zdradziła mi wtedy nie tylko przepis, ale i sekret smaku tej potrawy. Jest nim krótkie gotowanie brukselki. To zbyt długa obróbka termiczna sprawia, że mała kapusta staje się gorzka i nieapetyczna. Unikając tego błędu i łącząc ją z prostymi dodatkami, w kilka chwil przygotujesz danie, które z powodzeniem zastąpi nawet bardzo sycący obiad. Nie zapomnij wrzucić do niej smakowitej niespodzianki, a będzie więcej niż wyśmienicie.
Jak zrobić wytrawną tartę z brukselką i boczkiem?
Do przygotowania tej potrawy oprócz ugotowanej brukselki potrzebować będziesz boczku. Zrumień go na patelni i ułóż w podpieczonym cieście na tartę wraz z pozostałymi składnikami farszu. Po podgrzaniu będzie tak pysznie, że nawet zagorzali przeciwnicy brukselki skuszą się na spróbowanie.
Przepis: Tarta z brukselką i boczkiem
Pyszna tarta, która z powodzeniem zastąpi sycący obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 460 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
Na farsz:
- 700 g brukselki
- 150 g wędzonego boczku
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18%
- 75 g sera żółtego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciasta na tartęDo dużej miski przesiej mąkę pszenną i wymieszaj ją z solą. Dodaj pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i przenieś do lodówki na 30 minut.
- Robienie farszu do tartyBrukselkę umyj. Gotuj ją w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni. W misce połącz jajka ze śmietaną. Dopraw je solą oraz pieprzem.
- Składanie i pieczenie tartySchłodzone ciasto rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Spód masy nakłuj widelcem. Podpiecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy ciasto będzie lekko złociste, wyjmij je, a następnie wypełnij brukselką oraz boczkiem, zalej masą śmietanowo-jajeczną i posyp tartym serem. Piecz jeszcze przez 25-30 minut, aż wierzch się zarumieni.
Jak podać sycący obiad z brukselką?
Pyszna tarta z brukselką i boczkiem z powodzeniem zastąpi obiad. Możesz ją też zaserwować na kolację. Najlepiej smakuje na ciepło tuż po przygotowaniu. Raczej staram się jej nie odgrzewać, bo wtedy ciasto wysycha i zaczyna się kruszyć.
Do posiłku nie potrzeba już żadnych dodatków. Moi bliscy czasem jednak dokładają sobie porcję śmietany czy gęstego jogurtu naturalnego do kawałka tego smakołyku.
Inne warianty tarty z brukselką i boczkiem
Możesz przygotować bezmięsną wersję sycącego obiadu. Wystarczy, że boczek zastąpisz gotowaną ciecierzycą. Oprósz ją wędzoną papryką, a smak będzie bardzo przyjemny. Do wykonania pysznej tarty możesz też wykorzystać starty ser pleśniowy lub ser kozi. Ciekawie urozmaicą potrawę.
Dobrym pomysłem będzie też posypanie tarty z brukselką i boczkiem świeżym rozmarynem lub tymiankiem. Smak i aromat dania możesz również podkręcić dodatkiem czosnku. Posiekaj go i podsmaż krótko wraz z boczkiem, a nada daniu wyjątkowej woni.
Czytaj też:
Na kruche ciasto kładę plastry cukinii i popularny ser. Wszyscy się zajadają i proszą o przepisCzytaj też:
Ewa Wachowicz pokazała patent na smaczny obiad. Tej wytrawnej zapiekance trudno się oprzeć