Jesienią robię tę prostą tartę z tanim warzywem. W środku dania zamykam pyszną niespodziankę

Jesienią robię tę prostą tartę z tanim warzywem. W środku dania zamykam pyszną niespodziankę

Dodano: 
Tarta z brukselką i boczkiem
Tarta z brukselką i boczkiem Źródło: Pixabay
Moja wytrawna tarta z powodzeniem zastąpi nawet sycący obiad. Robię ją ze zdrowego warzywa i kilku dodatków. Jeden z nich sprawia, że smakuje wręcz obłędnie.

Wytrawna tartę z brukselką po raz pierwszy zrobiłam po tym, jak u szwagierki zjadłam wybitny placek z tym właśnie warzywem. Zdradziła mi wtedy nie tylko przepis, ale i sekret smaku tej potrawy. Jest nim krótkie gotowanie brukselki. To zbyt długa obróbka termiczna sprawia, że mała kapusta staje się gorzka i nieapetyczna. Unikając tego błędu i łącząc ją z prostymi dodatkami, w kilka chwil przygotujesz danie, które z powodzeniem zastąpi nawet bardzo sycący obiad. Nie zapomnij wrzucić do niej smakowitej niespodzianki, a będzie więcej niż wyśmienicie.

Jak zrobić wytrawną tartę z brukselką i boczkiem?

Do przygotowania tej potrawy oprócz ugotowanej brukselki potrzebować będziesz boczku. Zrumień go na patelni i ułóż w podpieczonym cieście na tartę wraz z pozostałymi składnikami farszu. Po podgrzaniu będzie tak pysznie, że nawet zagorzali przeciwnicy brukselki skuszą się na spróbowanie.

Przepis: Tarta z brukselką i boczkiem

Pyszna tarta, która z powodzeniem zastąpi sycący obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
460 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Na farsz:

  • 700 g brukselki
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 75 g sera żółtego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciasta na tartęDo dużej miski przesiej mąkę pszenną i wymieszaj ją z solą. Dodaj pokrojone w kostkę masło oraz jajko. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i przenieś do lodówki na 30 minut.
  2. Robienie farszu do tartyBrukselkę umyj. Gotuj ją w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na suchej patelni. W misce połącz jajka ze śmietaną. Dopraw je solą oraz pieprzem.
  3. Składanie i pieczenie tartySchłodzone ciasto rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Spód masy nakłuj widelcem. Podpiecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy ciasto będzie lekko złociste, wyjmij je, a następnie wypełnij brukselką oraz boczkiem, zalej masą śmietanowo-jajeczną i posyp tartym serem. Piecz jeszcze przez 25-30 minut, aż wierzch się zarumieni.

Jak podać sycący obiad z brukselką?

Pyszna tarta z brukselką i boczkiem z powodzeniem zastąpi obiad. Możesz ją też zaserwować na kolację. Najlepiej smakuje na ciepło tuż po przygotowaniu. Raczej staram się jej nie odgrzewać, bo wtedy ciasto wysycha i zaczyna się kruszyć.

Do posiłku nie potrzeba już żadnych dodatków. Moi bliscy czasem jednak dokładają sobie porcję śmietany czy gęstego jogurtu naturalnego do kawałka tego smakołyku.

Inne warianty tarty z brukselką i boczkiem

Możesz przygotować bezmięsną wersję sycącego obiadu. Wystarczy, że boczek zastąpisz gotowaną ciecierzycą. Oprósz ją wędzoną papryką, a smak będzie bardzo przyjemny. Do wykonania pysznej tarty możesz też wykorzystać starty ser pleśniowy lub ser kozi. Ciekawie urozmaicą potrawę.

Dobrym pomysłem będzie też posypanie tarty z brukselką i boczkiem świeżym rozmarynem lub tymiankiem. Smak i aromat dania możesz również podkręcić dodatkiem czosnku. Posiekaj go i podsmaż krótko wraz z boczkiem, a nada daniu wyjątkowej woni.

Czytaj też:
Na kruche ciasto kładę plastry cukinii i popularny ser. Wszyscy się zajadają i proszą o przepis
Czytaj też:
Ewa Wachowicz pokazała patent na smaczny obiad. Tej wytrawnej zapiekance trudno się oprzeć