Zamiast słodkich bułek do szkoły robię dzieciom te babeczki. Przepis jest prosty, a przekąska pyszna i zdrowa

Zamiast słodkich bułek do szkoły robię dzieciom te babeczki. Przepis jest prosty, a przekąska pyszna i zdrowa

Dodano: 
Babeczki
Babeczki Źródło: Shutterstock / Wiktory
Te babeczki kuszą słodkim smakiem i mają wysokie wartości odżywcze. Dlatego robię je dzieciom do szkoły, a one chętnie je zjadają. Zapraszam po przepis na lekkie, puszyste i wilgotne marchewkowe muffiny.

Babeczki to doskonała przekąska na drugie śniadanie oraz podwieczorek. Upieczone ze zdrowych produktów nie tylko zapewniają długie uczucie sytości, ale także stanowią doskonałą alternatywę dla sklepowych drożdżówek i słodkich przekąsek np. batonów. Gwarantuję, że przypadną do gustu nawet największym niejadkom.

Jak zrobić zdrowe babeczki na drugie śniadanie?

Zdrowe babeczki marchewkowe nie wymagają wiele pracy i długo zachowują świeżość. Spokojnie przetrwają w śniadaniówce do długiej przerwy i na pewno się nie pokruszą, nawet jeżeli zostały przygotowane 1-2 dni wcześniej. Dzięki dodatkowi wilgotnej marchwi mogą być przechowywane w zamkniętym pojemniku, w lodówce, przez 2-3 dni.

Porada: Ciasto na babeczki możesz przygotować ze świeżo startej marchewki lub z pulpy, która pozostała po wyciśnięciu soku z marchwi. Pulpa z marchwi i innych owoców np. jabłek oraz gruszek też nadaje się do przygotowania pysznych i zdrowych babeczek. Użycie pulpy pozwala nie tylko uniknąć wyrzucania bogatych w błonnik pokarmowy resztek owoców i warzyw, ale także skraca czas przygotowania ciasta – nie trzeba myć, obierać i trzeć marchewek.

Przepis: Marchewkowe babeczki

Muffiny z marchewki to mój sposób na pyszne i zdrowe drugie śniadanie do szkoły oraz przekąskę do pracy.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
15

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki startej marchewki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 średnie jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

Do dekoracji:

  • cukier puder

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMarchewkę umyj, osusz i obierz ze skórki. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jeżeli marchewka jest bardzo soczysta, to odczekaj kilka minut i odlej puszczony przez nią sok. Oddziel żółtka od białek. Masło roztop na gazie lub w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia. Możesz użyć zarówno zwykłego masła jak i masła klarowanego, a także zastąpić masło olejem roślinnym. Mąkę razem z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiej do dużej miski. Wyciśnij sok z umytej i sparzonej cytryny.
  2. UbijanieŻółtka ubij razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Białka ubij w wysokim naczyniu na sztywną pianę.
  3. Przygotowanie ciastaDodanie masła i ekstraktu waniliowego Do miski z ubitymi żółtkami dodaj masło oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę i wymieszaj do połączenia się składników. Do bazy ciasta dodaj sok z cytryny i marchewkę. Mieszaj do połączenia się składników. Na koniec stopniowo dodawaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj ją w ciasto.
  4. PieczeniePrzygotuj formę do babeczek i włóż do niej papierowe papilotki oraz nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wypełnij papilotki ciastem do 3/4 wysokości. Napełnianie foremek ułatwia moczenie łyżki w ciepłej wodzie lub oleju. Wstaw babeczki do gorącego piekarnika i piecz około 25 minut lub do suchego patyczka. Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Powyższy przepis zawiera mąkę pszenną. Jeżeli chcesz dodatkowo podnieść wartości odżywcze babeczek na drugie śniadanie, to możesz ją zastąpić zmielonymi na pył migdałami oraz orzechami w dowolnych proporcjach. Smak babeczek możesz dopasować do indywidualnych potrzeb, dodając przyprawy korzenne (cynamon, mielone goździki, kardamon), skórkę z cytryny, pomarańczy lub limonki, a także drobno posiekane orzechy.

Babeczki na drugie śniadanie – opcjonalne dodatki

Babeczki na drugie śniadanie do szkoły dekoruję jedynie cukrem pudrem lub wkładam do śniadaniówek bez dodatków. Jeżeli nie robisz przekąski na wynos, to polecam udekorować wierzch babeczek np. kremem z mascarpone oraz posiekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów. Marchewkowe babeczki doskonale smakują również z polewą jogurtową, bitą śmietaną oraz polewą z gorzkiej czekolady.

Czytaj też:
To ekspresowe śniadanie do szkoły zrób wieczorem. Rano dzieci chętnie spakują śniadaniówki
Czytaj też:
Do ciasta na naleśniki wrzuć proste składniki. Placki niczym pizza można dać dzieciom do szkoły