Owsianka budyniowa to owsianka z dodatkiem budyniu z torebki. Ten prosty dodatek sprawia, że zwykłe śniadanie smakuje zupełnie inaczej. Owsiankę najczęściej robi się na mleku lub wodzie, a tu jest ona dodatkowo zagęszczona torebką budyniu.
Jak zrobić owsiankę budyniową?
Do zrobienia tej owsianki możesz wykorzystać mleko lub dowolny napój roślinny (np. mleko owsiane lub migdałowe). Również smak budyniu można dobrać dowolnie, w zależności od tego, jaki smak ma mieć twoja owsianka. Naszym zdaniem idealne będą budynie śmietankowy lub waniliowy. Może to być budyń z cukrem, albo bez. Wykorzystując budyń bez cukru, możesz dosłodzić owsiankę miodem, dowolnym syropem albo ksylitolem czy stewią.
Jeśli podczas gotowania czujesz, że owsianka jest zbyt gęsta, rozrzedź ją odrobiną mleka lub wody.
Przepis: Owsianka budyniowa
Kremowa owsianka z budyniem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 356 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki płatków owianych
- 1 torebka budyniu
Sposób przygotowania
- Szykowanie budyniuPołowę mleka wymieszaj z budyniem, połowę zagrzej w rondelku. Wlej budyń do garnka i mieszaj krótko, aż zacznie gęstnieć.
- Robienie owsiankiWsyp płatki owsiane, gotuj i energicznie mieszaj całość kilka minut.
Jak podawać owsiankę budyniową?
Owsianka budyniowa najlepiej smakuje na ciepło, podana od razu po przygotowaniu (stygnąc, tężeje i jeszcze bardziej gęstnieje – smakuje wtedy niczym budyniowy deser z płatkami owsianymi). Do takiej owsianki z budyniem można dodać ulubione składniki – dokładnie tak samo, jak do tradycyjnych owsianek.
Idealnie będą tu pasowały świeże owoce (np. banany, maliny, borówki albo śliwki), ale też owoce suszone, takie jak posiekane drobno morele albo żurawina, czy różnego rodzaju orzechy oraz migdały. Do owsianki w wersji na jesienne, rozgrywające śniadanie, można dodać jabłko skarmelizowane cynamonem. Aby zrobić takie jabłka, wystarczy pokroić owoce w ćwiartki, polać miodem, posypać cynamonem i smażyć na patelni, aż się zaczną rumienić.
Do owsianki można także dodać owocowe syropy (np. malinowy), konfitury czy powidła, pokruszoną czekoladę (apetycznie się roztopi w gorącej owsiance) albo łyżkę masła orzechowego.
Czytaj też:
Ten koktajl smakuje jak najlepsza szarlotka. Wystarczy zmiksować proste składnikiCzytaj też:
Wiele osób popełnia wielki błąd, łącząc owsiankę z tym dodatkiem. Warto mieć świadomość