Faszeruję pierś z kurczaka warzywami i wstawiam do piekarnika. Pyszne mięso robi się niemal samo

Faszeruję pierś z kurczaka warzywami i wstawiam do piekarnika. Pyszne mięso robi się niemal samo

Dodano: 
Faszerowana pierś z kurczaka
Faszerowana pierś z kurczaka Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Pierś z kurczaka to doskonały pomysł na zdrowy obiad dla całej rodziny. Zapraszam po przepis na faszerowany filet z piersi kurczaka z dodatkiem czerwonej papryki, świeżych ziół i żółtego sera.

Lubię sięgać po mięso drobiowe, ponieważ jest smaczne, lekkostrawne, bogate w białko i doskonale komponuje się zarówno z delikatnymi w smaku, jak i bardziej wyrazistymi farszami na bazie serów, warzyw, ziół, wędlin, a także owoców. Moja rodzina uwielbia pierś z kurczaka z warzywami i serem. Przepis jest prosty, a danie doskonale sprawdzi się nie tylko jako pomysł na codzienny, ale także odświętny obiad. Wilgotny farsz zapobiega nadmiernemu wysychaniu mięsa w czasie pieczenia.

Jak faszerować pierś z kurczak?

Pierś z kurczaka można faszerować na dwa sposoby. Pierwszy z nich uwzględnia zrobienie w oczyszczonym z błon i chrząstek filecie niewielkiego nacięcia, a następnie wypełnienie powstałej kieszonki nadzieniem i spięcie mięsa wykałaczkami. Drugi sposób faszerowania mięsa uwzględnia rozbicie piersi z kurczaka, a następnie ułożenie na niej nadzienia i zwinięcie rolady. Żeby mięso nie rozpadło się podczas pieczenia, trzeba spiąć je wykałaczkami lub obwiązać sznurkiem kuchennym.

Jak zrobić faszerowaną pierś z kurczaka?

Ja robię w mięsie kieszonkę, którą wypełniam nadzieniem, ale możesz również skorzystać z drugiego sposobu faszerowania. Do faszerowania najlepiej nadają się jędrne, zbite piersi kurczaków z ekologicznego chowu. Mięso drobiu z hodowli klatkowych często rwie się w rękach i ma galaretowatą konsystencję, więc trudno jest wypełnić je farszem. Poniższy przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do farszu np. brokuły i pomidory.

Przepis: Pierś z kurczaka faszerowana warzywami

Dzięki aromatycznemu farszowi ta rolada drobiowa zawsze wychodzi idealna.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
291 w każdej porcji

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 mała papryka
  • 150 g żółtego sera
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • 1 gałązka świeżej bazylii
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaPiersi z kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Zrób w każdej głębokie nacięcie, żeby powstała kieszonka na farsz.
  2. Przygotowanie składników farszuPaprykę umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w paseczki. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oregano i bazylię umyj, osusz i oddziel listki od łodyżek.
  3. FaszerowanieNacięte filety oprócz w środku i na zewnątrz papryką, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wnętrze kieszonki posmaruj cienką warstwą pikantnego ketchupu. Włóż do mięsa po kilka paseczków papryki, listków oregano i bazylii oraz wypełnij kieszonkę żółtym serem, a następnie zepnij mięso wykałaczkami.
  4. PieczenieUłóż mięso w naczyniu do zapiekania i na wierzchu każdej piersi dodaj odrobinę klarowanego masła. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw mięso do gorącego piekarnika i piecz około 45 minut. Jeżeli filety będą zbyt szybko rumienić się z wierzchu, to możesz przykryć je pokrywą lub arkuszem papieru do pieczenia.

Jak podawać faszerowaną pierś z kurczaka?

Faszerowaną pierś z kurczaka podawaj gorącą. Przed podaniem wyjmij wykałaczki oraz pokrój mięso na grube plastry. Danie doskonale smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz różnych surówek.

Czytaj też:
Piersi z kurczaka marynuję w tym płynie. Po wyjęciu z piekarnika ich smak i aromat zachwycają
Czytaj też:
Pierś z kurczaka w wydaniu znajomego szefa kuchni to rewelacja. Po przepis sięgam nie tylko na niedzielny obiad