Piersi z kurczaka to niezwykle lubiany i popularny rodzaj mięsa. To z pewnością zasługa jego możliwości kulinarnych, niezbyt wysokiej ceny i doskonałego smaku. Na dodatek mięso to jest lekkostrawne, bogate w pełnowartościowe białko, a przy tym chude. Z tego powodu stanowi ważny element wielu diet, nie tylko odchudzających. Dziś pokażę wam, jak zrobić jogurtową marynatę do piersi z kurczaka.
Dlaczego jogurt naturalny jest dobry na marynatę do kurczaka?
Jogurt naturalny idealnie nadaje się na marynatę z kilku powodów. Przede wszystkim jest kwaśny, co powoduje kruszenie mięsa. Ma też przyjemny, mleczny smak, który dodaje mięsu aksamitności. Poza tym doskonale komponuje się z wieloma dodatkami – zwłaszcza z ziołami i przyprawami. A zawarty w nim tłuszcz doskonale uwalnia smaki ze składników marynaty i z mięsa.
Jak zrobić piersi z kurczaka marynowane w jogurcie?
Piersi z kurczaka marynowane w jogurcie robi się bardzo prosto. Wystarczy wymieszać je z jogurtem i kilkoma dodatkami smakowymi, a potem odstawić na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce. Oczywiście mięso może poleżeć w marynacie nawet dobę, bo wtedy jeszcze bardziej zyska na smaku. Po ociepleniu mięsa do temperatury pokojowej, należy je wstawić do piekarnika.
Przepis: Piersi z kurczaka marynowane w jogurcie
Piersi z kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym z dodatkiem ziół i przypraw
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- gałązka rozmarynu
- papryka słodka i ostra
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaFilety z kurczaka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz je papryką, solą i pieprzem. Jogurt naturalny wymieszaj z oliwą z oliwek oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Płynem zalej mięso, wymieszaj. Obłóż listkami rozmarynu. Odstaw na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce.
- Pieczenie mięsaPiersi z kurczaka ociepl do temperatury pokojowej, lekko osącz z marynaty. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, przykryj, piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Z czym podać piersi z kurczaka marynowane w jogurcie?
Piersi z kurczaka marynowane w jogurcie idealnie nadają się do pieczenia. Po upieczeniu są delikatne, miękkie i soczyste. Doskonale będą się komponować z pieczonymi ziemniakami lub z ryżem. Oczywiście można je też podać z ziemniakami gotowanymi, z kaszą, a nawet z makaronem. Dopełnieniem takiego obiadu będzie surówka o dość łagodnym smaku, która nie przytłoczy delikatnego mięsa. Może to więc być surówka z kapusty i marchewki albo surówka z ogórków.
Czytaj też:
Kurczak w tym aromatycznym sosie jest przebojem w moim domu. Wszyscy proszą o więcejCzytaj też:
Pierś z kurczaka kroję w paski i smażę w chrupiącym cieście. Z tym sosem to najlepsza przekąska świata