Oto ulubiona wersja makaronu z serem mojej rodziny. Chwila w piekarniku daje świetny efekt

Oto ulubiona wersja makaronu z serem mojej rodziny. Chwila w piekarniku daje świetny efekt

Dodano: 
Makaron z serem
Makaron z serem Źródło: Shutterstock / RFondren Photography
Co przyrządzacie na ekspresowy obiad? Na moim stole często gości makaron z serem. Robię go bardzo szybko z kilku składników. Sekretem jego smaku jest kremowy sos, który doprawiam gałką muszkatołową. To potrawa, do której wracam o każdej porze roku.

Często podaję na obiad makaron. Przyrządzam go na wiele sposobów. Wszystko zależy od tego, na co w danym momencie mam ochotę i jakie składniki są pod ręką. Jednym z ulubionych przepisów całej mojej rodziny jest makaron zapiekany z serem. To danie jest na tyle proste i szybkie, że jestem w stanie bez wysiłku zrobić je po powrocie z pracy. A najważniejsze jest to, że wszyscy zjadają je do ostatniego kluska.

Jaki ser dodać do makaronu z serem?

Do makaronu z serem najlepiej dodawać łatwo topliwe sery o intensywnym smaku. Należą do nich np.: cheddar, emmentaler, gruyere, mozzarella, gouda. Można też sięgnąć po twardy ser typu parmezan czy Grana Padano. Dobrym pomysłem jest także połączenie 2-3 rodzajów serów. Dobrze będą się ze sobą komponować np. cheddar i parmezan czy mozzarella i cheddar.

Jak zrobić makaron zapiekany z serem?

Przygotowanie makaronu z serem jest banalnie proste. Gotuję tylko makaron, a w garnku przyrządzam prosty sos beszamelowy z dodatkiem sera. Mieszam oba składniki, wkładam do naczynia żaroodpornego, posypuję dodatkową porcją sera i wstawiam na 10 minut do piekarnika. Proste, prawda?

Przepis: Zapiekany makaron z serem

Makaron z serem i sosem beszamelowym zapiekany w piekarniku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
645 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 500 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 200 g startego żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówUgotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zetrzyj żółty ser. W drugim garnku rozpuść masło. Wsyp do niego mąkę i chwilę podsmażaj. Stopniowo wlewaj zimne mleko i mieszaj składniki, by nie powstały grudki. Gotuj sos, aż zgęstnieje. Dopraw go gałką, solą i pieprzem, połącz z połową startego sera.
  2. Zapiekanie makaronuUgotowany makaron zalej sosem beszamelowym. Składniki wymieszaj, umieść w naczyniu żaroodpornym. Wierzch makaronu posyp resztą startego żółtego sera. Makaron zapiekaj 10 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Czym można wzbogacić makaron z serem?

Jeśli chcesz, by to proste danie obiadowe było jeszcze bardziej pożywne, możesz je wzbogacić dodatkowymi składnikami. Dobrym pomysłem jest dodanie do niego pokrojonej w kostkę szynki czy boczku, a także czosnku, cukinii czy papryki. Składniki te warto wcześniej trochę podsmażyć, by nabrały wyraźniejszego smaku i nieco zmiękły. Dzięki temu danie można będzie krócej zapiekać.

Czytaj też:
To najłatwiejszy przepis na ekspresowe spaghetti. Ratuje mnie, gdy mam pustki w lodówce i szafkach kuchennych
Czytaj też:
To pyszne spaghetti z kremowym sosem robię ekspresowo. Przepis dał mi znajomy szef kuchni