Moja przyjaciółka tylko tak piecze karkówkę. Mięso jest soczyste i miękkie, a ona zbiera same komplementy

Moja przyjaciółka tylko tak piecze karkówkę. Mięso jest soczyste i miękkie, a ona zbiera same komplementy

Dodano: 
Pieczona karkówka
Pieczona karkówka Źródło: Shutterstock / hlphoto
Jak upiec karkówkę, żeby mięso było miękkie, soczyste i pełne smaku? Moja przyjaciółka ma na to swój sposób, a pieczona karkówka w jej wydaniu zawsze jest hitem. To mięso idealne i do obiadu, i na kanapki.

Moja przyjaciółka jest mistrzynią w przyrządzaniu mięs, a za tę pieczoną karkówkę w piwie zawsze zbiera mnóstwo komplementów. Przepis nie jest trudny, bo można powiedzieć, że mięso piecze się samo. Ważne są tu dodatki i obsmażenie karkówki przed włożeniem jej do piekarnika.

Jak zrobić pieczoną karkówkę w piwie?

Ta karkówka ma prostą marynatę z oliwy, musztardy i odrobiny miodu, ale można też natrzeć mięso mieszanką majeranku, roztartego czosnku, soli i oliwy. Jeśli nie masz czasu na długie marynowanie mięsa, możesz pominąć etap leżakowania w lodówce, ale w przypadku karkówki dobrze jest dać jej choć parę godzin na to, aby smaki z marynaty przegryzły się z mięsem. Dlatego pieczenie mięsa dobrze zaplanować wcześniej i np. zamarynować karkówkę wieczorem lub rano, już w dniu pieczenia. Samo natarcie mięsa to dosłownie pięć minut pracy.

Ważne jest, aby obsmażyć mięso, zanim trafi do piekarnika. Najlepiej zrobić to na dużej patelni. Samo pieczenie to z jednej strony dodanie marchewki i cebuli, które doskonale podkreślają smak mięsa, ale też dolanie do naczynia z karkówką płynu: w tym przypadku ciemnego piwa i odrobiny wody. Ale jak zawsze powtarza moja przyjaciółka, jeśli nie masz akurat piwa pod ręką (ona poleca ciemne i tak jest w przepisie), weź samą wodę – ważne jest, aby był płyn. Dzięki temu zabiegowi karkówka jest wyjątkowo soczysta i idealnie miękka.

Przepis: Pieczona karkówka

Idealna do obiadu i na kanapki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 2 kg karkówki

na marynatę:

  • 1 łyżeczka miodu
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka pieprzu

do pieczenia:

  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 marchewki
  • 4 cebule
  • 3 gałązki tymianku
  • 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaWymieszaj składniki na marynatę i natrzyj nią mięso. Najlepiej na tym etapie włożyć karkówkę nawet na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowaną karkówkę obsmaż na dużej patelni z każdej strony, aż lekko się zrumieni (możesz wlać dodatkowo na patelnię odrobinę oleju).
  2. Pieczenie mięsaUmieść karkówkę w naczyniu żaroodpornym. Obok mięsa ułóż ząbki czosnku, pokrojoną cebulę i marchew. Zalej wszystko piwem i wodą, dodaj rozmaryn. Piecz ok. 2,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać pieczoną karkówkę?

Karkówka z tego przepisu jest idealna jako mięso do obiadu. Płyn, który powstanie podczas pieczenia można wykorzystać jako sos (można też zmiksować całą zawartość brytfanki, albo zagęścić go odrobiną mąki czy dodać śmietany). Po ostudzeniu i schłodzeniu mięsa w lodówce pieczona karkówka w piwie jest rewelacyjna do krojenia na kanapki.

Czytaj też:
Gulasz z tego taniego mięsa smakuje doskonale. To zasługa gęstego, aromatycznego sosu
Czytaj też:
Pierś z kurczaka w wydaniu znajomego szefa kuchni to rewelacja. Po przepis sięgam nie tylko na niedzielny obiad

Źródło: smaki.pl