Ja i moja rodzina nie jesteśmy jaroszami. Jednak czasami zupełnie nie mamy ochoty na mięsne potrawy. Z wielką przyjemnością zjadamy wtedy na przykład zapiekankę z trzech warzyw. Jest lekka, soczysta i bardzo apetyczna. By zwiększyć jej wartość odżywczą i sprawić, by była bardziej sycąca, wzbogacam ją serem. To danie jest proste i szybkie do przygotowania.
Jakie warzywa najlepiej nadają się na zapiekankę?
Zapiekankę można zrobić z większości warzyw. Ja zazwyczaj sięgam po warzywa sezonowe, które w danym czasie są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Można je też kupić w dobrej cenie. O tej porze roku są to zwykle: cukinia, pomidor i papryka. Warzywa te doskonale ze sobą harmonizują i dopełniają się teksturą oraz smakiem. Świetnie też smakują na ciepło i z dodatkiem sera. Mają również tę zaletę, że nie wymagają wcześniejszego obgotowania, tak jak np. brokuł, fasolka szparagowa czy ziemniaki.
Jak zrobić zapiekankę z trzech warzyw?
Przygotowanie tej zapiekanki sprowadza się do oczyszczenia i pokrojenia warzyw, a następnie ich doprawienia. Potem wystarczy wsypać je do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem i wstawić do piekarnika. Jak długo je piec? To zależy od tego, czy lubicie mniej czy bardziej chrupiące warzywa. Ja zwykle piekę je ok. 25 minut i są leciutko twardawe.
Przepis: Zapiekanka warzywna
Zapiekanka z cukinii, papryki i pomidorów z dodatkiem żółtego sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 2 czerwone papryki
- 2 nieduże, młode cukinie
- 4 mięsiste pomidory
- 2-3 ząbki czosnku
- bazylia
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- 150 g startego, żółtego sera
Sposób przygotowania
- Krojenie warzywWarzywa umyj, osusz, oczyść z nasion i stwardniałych kawałków. Pokrój je w średniej wielkości kostkę. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę.
- Mieszanie i pieczenie warzywPokrojone w kostkę warzywa wymieszaj z czosnkiem. Dopraw je bazylią, solą i pieprzem. Przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posyp startym serem. Przykryj, piecz ok. 25 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Co jeszcze warto dodać do zapiekanki warzywnej?
Smak zapiekanki warzywnej można podkręcić kilkoma dodatkami. Jednym z nich jest cebula, która komponuje się z większością warzyw i dodaje im wyrazistego smaku. Warzywa można też wymieszać z 1-2 łyżkami zielonego pesto, ewentualnie ze śmietanką lub olejem. Dzięki temu będą soczyste po upieczeniu, a całe danie stanie się bardziej sycące.
Czytaj też:
Tę zapiekankę robię po pracy na szybki obiad. Wystarczy ryż i 3 tanie dodatkiCzytaj też:
Z tanich warzyw i dodatków robię pyszną zapiekankę. To moje popisowe danie na szybki obiad