Gdy mam dosyć mięsa, robię tę szybką zapiekankę. Używam tylko 3 warzyw i sera

Gdy mam dosyć mięsa, robię tę szybką zapiekankę. Używam tylko 3 warzyw i sera

Dodano: 
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna Źródło: Pixabay
Czasem stawiam na proste dania bez dodatku mięsa. Wybieram wtedy warzywa, które szybko zamieniam w lekki obiad lub ciepłą kolację. Składniki wystarczy pokroić, doprawić i wstawić do piekarnika.

Ja i moja rodzina nie jesteśmy jaroszami. Jednak czasami zupełnie nie mamy ochoty na mięsne potrawy. Z wielką przyjemnością zjadamy wtedy na przykład zapiekankę z trzech warzyw. Jest lekka, soczysta i bardzo apetyczna. By zwiększyć jej wartość odżywczą i sprawić, by była bardziej sycąca, wzbogacam ją serem. To danie jest proste i szybkie do przygotowania.

Jakie warzywa najlepiej nadają się na zapiekankę?

Zapiekankę można zrobić z większości warzyw. Ja zazwyczaj sięgam po warzywa sezonowe, które w danym czasie są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Można je też kupić w dobrej cenie. O tej porze roku są to zwykle: cukinia, pomidor i papryka. Warzywa te doskonale ze sobą harmonizują i dopełniają się teksturą oraz smakiem. Świetnie też smakują na ciepło i z dodatkiem sera. Mają również tę zaletę, że nie wymagają wcześniejszego obgotowania, tak jak np. brokuł, fasolka szparagowa czy ziemniaki.

Jak zrobić zapiekankę z trzech warzyw?

Przygotowanie tej zapiekanki sprowadza się do oczyszczenia i pokrojenia warzyw, a następnie ich doprawienia. Potem wystarczy wsypać je do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem i wstawić do piekarnika. Jak długo je piec? To zależy od tego, czy lubicie mniej czy bardziej chrupiące warzywa. Ja zwykle piekę je ok. 25 minut i są leciutko twardawe.

Przepis: Zapiekanka warzywna

Zapiekanka z cukinii, papryki i pomidorów z dodatkiem żółtego sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • 2 nieduże, młode cukinie
  • 4 mięsiste pomidory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g startego, żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywWarzywa umyj, osusz, oczyść z nasion i stwardniałych kawałków. Pokrój je w średniej wielkości kostkę. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę.
  2. Mieszanie i pieczenie warzywPokrojone w kostkę warzywa wymieszaj z czosnkiem. Dopraw je bazylią, solą i pieprzem. Przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posyp startym serem. Przykryj, piecz ok. 25 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Co jeszcze warto dodać do zapiekanki warzywnej?

Smak zapiekanki warzywnej można podkręcić kilkoma dodatkami. Jednym z nich jest cebula, która komponuje się z większością warzyw i dodaje im wyrazistego smaku. Warzywa można też wymieszać z 1-2 łyżkami zielonego pesto, ewentualnie ze śmietanką lub olejem. Dzięki temu będą soczyste po upieczeniu, a całe danie stanie się bardziej sycące.

Czytaj też:
Tę zapiekankę robię po pracy na szybki obiad. Wystarczy ryż i 3 tanie dodatki
Czytaj też:
Z tanich warzyw i dodatków robię pyszną zapiekankę. To moje popisowe danie na szybki obiad