Znam sekret idealnej polędwiczki wieprzowej. Mięso wychodzi soczyste i świetnie smakuje z tym sosem

Znam sekret idealnej polędwiczki wieprzowej. Mięso wychodzi soczyste i świetnie smakuje z tym sosem

Dodano: 
Smażona polędwiczka wieprzowa
Smażona polędwiczka wieprzowa Źródło: Shutterstock / istetiana
Polędwiczka wieprzowa to pyszne mięso, do którego wiele osób się zraża, bo podczas nieumiejętnej obróbki termicznej, staje się trudne do pogryzienia. Zapraszam po przepis na polędwiczkę wieprzową, która zawsze wychodzi idealna.

Jeżeli szukasz pomysłu na eleganckie danie obiadowe, które możesz podać np. podczas rodzinnego przyjęcia, to polędwiczka wieprzowa będzie strzałem w dziesiątkę. Przepis jest prosty, a danie smakuje fenomenalnie.

Jak wybrać świeżą polędwiczkę idealną do smażenia?

Unikam kupowania polędwiczek pakowanych próżniowo, które podczas przechowywania często puszczają sok, co sprawia, że po przygotowaniu są suche. Jeżeli chcesz kupić pakowaną próżniowo polędwiczkę, to koniecznie sprawdź datę przydatności do spożycia – jeżeli termin jest na granicy przydatności do spożycia, to zrezygnuj z zakupu. Przyjrzyj się również chłonnej wkładce w opakowaniu. Jeżeli tzw. pampers jest mocno namoknięty lub w opakowaniu znajduje się mętny płyn o różowej bądź żółtawej barwie, to również zrezygnuj z zakupu.

Świeża polędwiczka powinna być jędrna, mieć intensywny kolor i delikatny zapach. Jeżeli mięso jest sine, lepkie i wydziela nienaturalny zapach, to nie nadaje się do spożycia. Zapach świeżego mięsa nie dla każdego jest przyjemny – przypomina nieco zapach krwi. Mięso, które wydziela kwaśny, gnilny lub chemiczny zapach jest nieświeże.

Polędwiczka wieprzowa z sosem pieczarkowym – jak przygotować to danie?

Przygotowanie polędwiczki wieprzowej wymaga sprawnej organizacji pracy w kuchni. W czasie, gdy mięso będzie ogrzewało się do temperatury pokojowej – zazwyczaj trwa to około 1 godziny – rozpocznij robienie sosu oraz przygotowywanie dodatków.

Sos zagęszczam śmietanką 30%, ale możesz również użyć śmietanki 18 lub 12%. Nie robię sosu z drobno pokrojonymi pieczarkami – wybieram duże grzyby, kroję je na plastry i obsmażam. Jeżeli nie lubisz sosu pieczarkowego, to możesz podać polędwiczkę z sosem śmietanowo-ziołowym, musztardowym, chrzanowym lub jasnym pieczeniowym.

Przepis: Smażona polędwiczka wieprzowa z sosem pieczarkowym

Ja podaję polędwiczkę wieprzową z ziemniaczanym purée, ale możesz podać do mięsa np. ulubioną kaszę. Polędwiczka wieprzowa doskonale komponuje się także ze świeżym pieczywem i może być podawana na grzankach.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
655 w każdej porcji

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 8 dużych pieczarek
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżk1 klarowanego masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaPolędwiczkę wieprzową starannie oczyść z błon, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój polędwiczkę na plastry o grubości ok. 2 cm i odstaw mięso, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej. Wskazówka: nie ogrzewaj mięsa przy źródłach ciepła. Latem koniecznie przykryj naczynie z polędwiczką folią spożywczą lub pokrywką, co zapewni ochronę przed owadami.
  2. Przygotowanie sosuPieczarki oczyść i obierz. Nie odrywaj nóżek i pokrój grzyby na plasterki o grubości około 4 mm. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę klarowanego masła. Najpierw mocno podsmaż połowę grzybów – odwróć pieczarki na drugą stronę, gdy przyrumienią się od spodu, dzięki czemu nie puszczą wody. Zdejmij obsmażone z obu stron grzyby i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, dodaj na patelnię resztę masła i powtarzając czynności, podsmaż pozostałe pieczarki, a następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu. Na patelnię po smażeniu pieczarek wlej śmietankę kremówkę i wymieszaj ją razem z masłem po smażeniu grzybów. Mieszaj, aż aromatyczny osad odklei się od patelni i połączy ze śmietanką, a następnie dodaj podsmażone pieczarki i gotuj sos na małym ogniu przez 3-4 minuty. Porada: jeżeli podczas smażenia grzybów tłuszcz się przypalił, to wyczyść patelnię, rozgrzej 1 łyżkę masła i dopiero dodaj śmietankę, a następnie pieczarki.
  3. Smażenie polędwiczkiKawałki polędwiczki delikatnie ugnieć dłonią, a następnie natrzyj mięso z każdej strony świeżo zmielonym pieprzem. Nie sól mięsa przed smażeniem. Rozgrzej klarowane masło i smaż polędwiczki na gorącym tłuszczu po 3-4 minuty z każdej strony. Mięso powinno się przyrumienić. Usmażone mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i pozwól mu „odpocząć” przez 5 minut. Możesz przykryć mięso metalową lub szklaną miską, żeby nie ostygło. Tuż przed podaniem dopraw polędwiczkę do smaku solą. W międzyczasie podgrzej sos pieczarkowy.
  4. SerwowanieWyłóż mięso na talerze i polej sosem. Potrawę podawaj z ulubionymi dodatkami. Możesz przed podaniem udekorować danie posiekaną natką pietruszki.

Dlaczego smażona polędwiczka wieprzowa wychodzi twarda i łykowata?

Najczęściej popełnianym błędem, który sprawia, że polędwiczka wieprzowa staje się trudna do pogryzienia, jest zbyt długa obróbka termiczna. Wiele osób boi się spożywać różowe w środku mięso, ale w przypadku polędwiczki wieprzowej średni stopień wysmażenia powoduje, że mięso jest miękkie, soczyste oraz i delikatne w smaku. Jeżeli obawiasz się, że przygotujesz na wpół surową polędwiczkę, polecam kontrolować stopień wysmażenia mięsa za pomocą termometru kuchennego.

Stopień wysmażenia polędwiczki, której temperatura w środku wynosi 50 stopni Celsjusza to medium rare – mięso jest lekko wysmażone w środku, jednak nie jest surowe.

Stopień wysmażenia polędwiczki, której temperatura w środku wynosi 55-57 stopni Celsjusza to medium – mięso jest średnio wysmażone, różowe w środku i bardzo miękkie oraz soczyste.

Stopień wysmażenia polędwiczki, której temperatura w środku wynosi 58- 60 stopni Celsjusza to medium well – mięso jest lekko różowe w środku, ale nadal miękkie i soczyste.

Możesz również kontrolować stopień wysmażenia mięsa, obserwując kolor jego soków. Nakłuj mięso szpikulcem lub nożem i sprawdź, czy sok jest podbarwiony krwią. Jeżeli nie jest czerwony lub różowy, to mięso na pewno nie będzie surowe.

Inne błędy, które sprawiają, że polędwiczka jest zbyt twarda to m.in.:

  • niestaranne oczyszczenie mięsa z błon,
  • położenie na patelni mięsa prosto z lodówki,
  • rezygnacja z odstawienia mięsa przed spożyciem, żeby chwilę „odpoczęło”,
  • kilkukrotne podgrzewanie gotowej potrawy.

Czytaj też:
Zamiast tradycyjnych schabowych robię łatwiejsze kotlety. Bez tłuczka i panierki
Czytaj też:
Delikatne mięso nadziewam kilkoma składnikami i piekę. To mój popisowy przepis na rodzinny obiad