Kocham włoskie kopytka. Jesienią pyszne gnocchi robię z dodatkiem sezonowego warzywa

Kocham włoskie kopytka. Jesienią pyszne gnocchi robię z dodatkiem sezonowego warzywa

Dodano: 
Gnocchi dyniowe
Gnocchi dyniowe Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Przyznam, że nie robię często gnocchi, ale jesień i sezon na dynię jest tu wyjątkiem. Dyniowe gnocchi mogłabym jeść codziennie. Łapcie sprawdzony przepis na włoskie kopytka z dynią.

Gnocchi (czytaj: nioki) to słynne włoskie kopytka o charakterystycznym kształcie. Tak jak w tradycyjnych, polskich kopytkach ich podstawą są ziemniaki. Jednak ja najbardziej lubię jesienną wersję tych klusek, czyli dyniowe gnocchi. Dodatek dyniowego puree sprawia, że smakują rewelacyjnie i wyglądają efektownie. Można je podawać na wiele sposobów.

Jak zrobić dyniowe gnocchi?

Zrobienie ciasta na dyniowe gnocchi jest bardzo proste i szybkie: wystarczy tylko zagnieść składniki. Puree z dyni najlepiej zrobić z dyni pieczonej. Ja wykorzystuję tu najczęściej dynię Hokkaido. Kroję ja na plastry, układam na papierze do pieczenia, skrapiam delikatnie oliwą i piekę, aż zmięknie (można to sprawdzać widelcem). Zwykle nie potrzeba na to więcej, niż pół godziny.

Ważnym dodatkiem jest tu parmezan, który doskonale podkręca i uszlachetnia smaki. Samo formowanie gnocchi nie jest trudne, a do robienia charakterystycznych wgłębień najlepiej użyć widelca. Najważniejsza zasada: nie musi być idealnie.

Przepis: Dyniowe gnocchi

Włoskie kopytka w wersji z dynią.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
453 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g pieczonej dyni
  • 1 jajko
  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaZiemniaki przeciśnij przez praskę, dynię rozgnieć na puree. Zagnieć wszystkie składniki na ciasto.
  2. Szykowanie gnocchi
    Szykowanie gnocchi
    Ciasto podziel na części, z każdej uformuj rulon i krój na kawałki jak zwykłe kopytka. Następnie każde formuj w dłoni, robiąc charakterystyczne wgłębienie widelcem.
  3. Gotowanie gnocchiWrzucaj gnocchi partiami na osolony wrzątek i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię.

Gotowe dyniowe gnocchi warto skropić olejem o neutralnym smaku (np. rzepakowym lub winogronowym), aby kluski się nie posklejały.

Jak podawać dyniowe gnocchi?

W sezonie na dynię i te włoskie kopytka zawsze mam w domu doniczkę z szałwią, bo dla mnie najlepsza wersja dyniowych gnocchi to te podane z masłem szałwiowym (sprawdź nasz przepis na masło szałwiowe). Nic więcej już wtedy nie potrzebuję. Ale te ziemniaczano-dyniowe kluski można podać na wiele sposobów, z różnymi sosami i jako dodatek do obiadu. Są świetne z sosami grzybowymi na bazie śmietanki (także pieczarkowymi), można je zaserwować także z mięsną pieczenią albo porcją pieczonych warzyw. Jeśli zrobisz więcej gnocchi, możesz je wykorzystać zamiast makaronu do zrobienia pysznych zapiekanek. Gnocchi są rewelacyjne podane zaraz po ugotowaniu, ale dobrze smakują także odgrzewane na patelni.

Czytaj też:
Jeden dodatek sprawi, że ryba usmaży się idealnie. Znany kucharz zdradził mi prosty patent
Czytaj też:
Kremową zupę robię ekspresowo z tanich warzyw. Sekretem jest sposób przygotowania