Ciasto francuskie z ziemniakami to przede wszystkim pomył na to, jak wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu. Ale idziemy o zakład, że jeśli raz spróbujesz też prostej przekąski, specjalnie będziesz gotować więcej ziemniaków, aby móc ją potem zrobić.
Jak zrobić ciasto francuskie z ziemniakami?
To zrobienia tej tarty potrzebujesz gotowe ciasto francuskie. Może to być najtańsze ciasto z marketu, a jeśli zależy ci na jakości, szukaj na dziale mrożonek ciasta francuskiego na bazie masła. Jest droższe, ale też lepsze w smaku o tych na bazie tłuszczów roślinnych.
Idealnie jeśli masz ziemniaki w całości i możesz je pokroić w plastry, ale nie jest to konieczne. Jeśli masz ziemniaki roztłuczone, pokrusz je na wierzchu ciasta (nie ugniataj). Tym, co scala ciasto francuskie i ziemniaki jest kremowy serek, może to być serek typu philadelphia, ale sprawdzą się też inne kremowe serki. Jeśli chcesz, możesz oprócz takiego serka posypać też ciasto tartym żółtym serem.
Przepis: Ciasto francuskie z ziemniakami
Pożywna tarta na cieście francuskim.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 333 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 1 serek typu philadelphia
- 5 ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka posiekanego grubego szczypioru
- sól, pieprz
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Robienie przekąskiRozłóż ciasto i zawiń boki do środka, aby utworzyły „ramkę”. Środek wysmaruj serkiem, ułóż na nim pokrojone w plastry ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem. Brzegi posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem.
- Pieczenie ciastaCiasto piecz ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Podawaj posypane szczypiorem.
Gotowa tarta dobrze smakuje na zimno i na ciepło. Możesz podać ją z ulubionymi sosami. Np. keczupem albo sosami na bazie jogurtu (np. sosem czosnkowym).
Co można dodać do ciasta francuskiego z ziemniakami?
Na swoją tartę możesz położyć to, co akurat masz pod ręką. Ideą tej prostej przekąski jest w końcu to, aby nie marnować jedzenia, które zostało z obiadu. Zanim włożysz ciasto francuskie do piekarnika, zrób szybki przegląd lodówki. Do ziemniaków idealnie będą pasowały różnego rodzaju wędliny (np. szynka, kiełbasa, boczek, a nawet kawałki parówek), różnego rodzaju sery (np. sery pleśniowe, pokruszona feta), ale też warzywa. Na ciasto można położyć plasterki cukinii, pokrojone w kostkę w kawałki kolorowej papryki albo ćwiartki pomidorków koktajlowych.
Czytaj też:
Ten omlet ziemniaczany można jeść na zimno i na ciepło. Sekretem są dwa tanie warzywa, które dorzucam do ziemniakówCzytaj też:
Pomysł na to masło podpatrzyłam u znajomego kucharza. Kilka minut smażenia, a zapach czuć w całym domu