Kocham włoską kuchnię, jednak przygotowanie domowych gnocchi zajmuje sporo czasu. W wielu sklepach dostępne są gotowe gnocchi o naturalnym składzie, które u mnie idealnie sprawdzają się jako baza szybkich w przygotowaniu przystawek i dań głównych.
Co to jest gnocchi?
Gnocchi to półokrągłe kluski z pasiastym wzorkiem. Najczęściej przygotowywane są z ziemniaków, jednak w wielu regionach Włoch, można spróbować tej potrawy w innych odsłonach np. z dyniowym lub szpinakowym purée i serem ricotta. Niezależnie od rodzaju, kluski gnocchi są lekkie, puszyste i delikatne w smaku.
Dostępne w sklepach dania gotowe ułatwiają życie, gdy nadmiar obowiązków nie pozwala przygotować domowego obiadu od A do Z. Choć nie powinny stanowić podstawy diety, to od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzą, zwłaszcza jeżeli, na talerzu pojawiają się produkty wysokiej jakości. Wybierając gnocchi zwracam uwagę na skład – im krótszy, tym lepiej. Produkty o naturalnym składzie nie tylko mają wyższe wartości odżywcze, ale także znacznie różnią się pod względem smaku od produktów z długą listą składników. Przetestowałem kilka dostępnych w sklepach rodzajów gnocchi i najlepiej wypadły oryginalne, włoskie kluski BIO.
Jak zrobić szybki obiad z gotowych gnocchi?
Do gotowego gnocchi dodaję mięso mielone, świeże pomidory lub pomidory krojone z puszki, żółty ser oraz zioła i przyprawy. Potrawa jest gotowa do spożycia po około 10 minutach pieczenia, dlatego dodatki muszą zostać wcześniej poddane obróbce termicznej. Świeże kluski gnocchi przed włożeniem do piekarnika również poddaję obróbce termicznej, skracając podany na opakowaniu czas gotowania do 1 minuty.
Do przygotowania potrawy idealnie nadaje się niezbyt tłuste mięso mielone wieprzowe (np. z szynki) oraz drobiowe (np. z piersi z kurczaka). Zestaw ziół i przypraw możesz modyfikować, przygotowując łagodną w smaku lub pikantną potrawę. Potrawę z poniższego przepisu możesz również przygotować z innymi dodatkami np. usmażonymi na maśle grzybami i śmietanką, szpinakiem i serem gorgonzola, a także pomidorami, papryką i boczkiem.
Przepis: Zapiekanka z gotowych gnocchi
To ekspresowe danie smakuje wyśmienicie i jest łatwe do modyfikacji.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 400 g gnocchi
- 250 g mięsa mielonego
- 4 duże pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g żółtego sera
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMięso mielone wyjmij z lodówki, żeby nie było bardzo zimne. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
- SmażenieNa patelni rozgrzej oliwę z oliwek (opcjonalnie olej) i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż na małym ogniu 1-2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj mięso, wymieszaj, rozbijając większe grudki widelcem i smaż 4-5 minut, często mieszając. Podczas smażenia mięsa zwiększ moc palnika, ale uważaj, żeby składniki się nie przypaliły. Gdy mięso ładnie się przyrumieni i zmięknie, dodaj pomidory i smaż, często mieszając, aż nadmiar płynu odparuje. Dodaj oregano i bazylię. Smaż 1-2 minuty. Wyłącz grzanie i dopraw solą i pieprzem.
- Gotowanie gnocchiW czasi smażenia ugotuj gnocchi . Wyjmij kluski, gdy wypłyną na powierzchnię wody i odsącz na sitku lub durszlaku.
- Przygotowanie do pieczeniaNaczynie do zapiekania posmaruj oliwą z oliwek. Przełóż do niego podgotowane gnocchi i posyp 1/3 żółtego sera. Na ser wyłóż zawartość patelni i delikatnie wymieszaj. Posyp wierzch potrawy resztą sera.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Do nagrzanego urządzenia włóż naczynie i piecz około 10 minut – ser powinien się roztopić.
Jak podawać szybki obiad z gotowego gnocchi?
Ekspresową w przygotowaniu zapiekankę z gotowego gnocchi podawaj gorącą. Przed podaniem udekoruj potrawę natką pietruszki. Natkę pietruszki możesz zastąpić świeżymi listkami bazylii.
Czytaj też:
Ten patent na ekspresowy obiad zasługuje na medal. Danie robię raz-dwa, a rodzina prosi o więcejCzytaj też:
To mój sposób na szybki obiad, gdy nie mam czasu na zakupy. Wszyscy zajadają go ze smakiem