Kiedy miksuję zupę dyniową, zawsze dorzucam kilka łyżek tego produktu. Smak kremu jest nieziemski!

Kiedy miksuję zupę dyniową, zawsze dorzucam kilka łyżek tego produktu. Smak kremu jest nieziemski!

Dodano: 
Krem z dyni
Krem z dyni Źródło: Shutterstock / Mila Naumova
Krem z dyni to zupa, którą robię jesienią najczęściej. Moja ulubiona wersja to lekko pikantny, wyrazisty krem, który wzbogacam o jeden nietypowy dodatek.

Krem z dyni można zrobić na wiele sposobów. Wszystko zależy od dodatków i przypraw. Ja lubię gęstą zupę dyniową z pikantnymi przyprawami. Dodaję do niej coś jeszcze: to kilka łyżek masła orzechowego. Ten składnik sprawia, że smakuje wyjątkowo i nabiera bardzo przyjemnej tekstury.

Jak zrobić zupę dyniową z masłem orzechowym?

Masło orzechowe to dodatek, który będzie pasował do różnych wersji zupy dyniowej. Ja wam polecam swój przepis, z którego korzystam najczęściej. Lubię rozgrzewającą, otulającą w jesienne dni zupę, dlatego obowiązkowo dodaję do niej świeży imbir, czosnek, chili i curry. Masło orzechowe nieco łagodzi te ostre smaki, ale jednocześnie idealnie podbija smak samej dyni.

Rada: ja lubię wykorzystywać do kremów pieczoną dynię (najczęściej Hokkaido, bo nie trzeba jej obierać ze skórki, ale dobrze się sprawdzi także dynia piżmowa), ale śmiało można dodać tu wcześniej przygotowane puree z dyni lub nawet ugotować kawałki dyni do miękkości w zupie.

Przepis: Krem z dyni z masłem orzechowym

Kremowa i gęsta zupa na jesień.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
284 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła orzechowego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie dyniDynię pokrój na kawałki (plastry lub kostkę) i piecz w rozgrzanym do 180 st. Celsjusza piekarniku przez pół godziny.
  2. Robienie zupyNa dnie garnka rozgrzej olej. Posiekaj czosnek, cebulę, weź starty imbir i curry i wrzuć wszystko do garnka i smaż chwilę. Dodaj upieczoną dynię, po kilku minutach zalej wszystko bulionem i gotuj kilka minut.
  3. Zmiksuj kremZdejmij zupę z kuchenki. Dodaj masło orzechowe i resztę przypraw. Zmiksuj na gładko.

Jak podać krem z dyni?

Gotową zupę można podać na wiele sposobów. Ja najczęściej posypuję ją prażonymi orzechami włoskimi, pestkami dyni lub płatkami migdałów i skrapiam odrobiną oliwy (bardzo tu też polecam aromatyczny i bardzo zdrowy olej z pestek dyni). Z kolei jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić jej orzechowość, której nadaje masło orzechowe, upraż na patelni posiekane orzechy ziemne i nimi udekoruj gotową zupę.

Zupę można podać także ze słodką śmietanką albo mlekiem kokosowym, szczególnie wtedy, kiedy chcesz nieco złagodzić jej ostrość. Rewelacyjnie smakuje podana z chrupiącymi grzankami i posypana tartym, żółtym serem. Jeśli lubisz świeże, zielone dodatki, posyp zupę posiekaną drobną kolendrą albo natka pietruszki.

Czytaj też:
Z czerwonej soczewicy robię pyszne smarowidło do chleba. Ta warzywna pasta smakuje lepiej niż pasztet
Czytaj też:
Najlepszą zupę krem robię z pieczonych buraków. Poznaj sekret jej wyrazistego smaku