Dynia jest jedynym z moich ulubionych warzyw. Z makaronem i innymi warzywami smakuje wręcz znakomicie. Spaghetti z tego przepisu co roku robię nie raz i nie dwa, a cała rodzina zajada to danie ze smakiem.
Sekretem makaronu z dynią jest dobranie odpowiedniego warzywa. Bardzo lubię używać dyni piżmowej, której miąższ w smaku jest delikatnie maślany i orzechowy. Te nuty idealnie komponują się ze szpinakiem i czosnkiem oraz cebulą, których używam w każdym chyba daniu obiadowym. Przypominająca dużą pomarańczową cebulę odmiana hokkaido w tym przepisie też się sprawdzi. Zbierz składniki i działaj.
Jak zrobić spaghetti z dynią?
Wykonanie makaronu z dynią jest banalne. Wystarczy ugotować kluski w osolonym wrzątku, a na patelni przygotować szpinak z dodatkami. Na koniec wszystko łączy się i przenosi na talerzu po uprzednim dobrym doprawieniu. Nie żałuj aromatycznych dodatków, a wszyscy będą zachwyceni.
Przepis: Spaghetti z dynią i szpinakiem
Pyszny makaron z dynią, który posmakuje całej rodzinie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 443 w każdej porcji
Składniki
- 300 g dyni
- 120 g suchego makaronu spaghetti
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 70 g szpinaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówDynię obierz, pokrój w kostkę i posmaruj 1 łyżką oleju rzepakowego. Oprósz solą i pieprzem i upiecz w piekarniku (200 stopni Celsjusza, 20 minut). Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Szpinak opłucz i osusz. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj osobno.
- Smażenie warzywNa patelni rozgrzej pozostały olej rzepakowy. Zeszklij na nim cebulę. Wrzuć czosnek i chwilę smaż. Dodaj liście szpinaku i smaż, aż lekko zwiędną. Dopraw pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Gotowanie spaghetti z dyniąDo szpinaku wrzuć odcedzony makaron oraz miękką dynię. Wymieszaj i dopraw wedle uznania. Przenieś na talerze.
Jak podać makaron z dynią?
Do potrawy koniecznie wykorzystaj parmezan. Wiórki tego aromatycznego sera doskonale podkreślają smak dyni i szpinaku. Jeśli za nim nie przepadasz lub nie masz pod ręką – użyj kruszonej fety. Skropienie makaronu z dynią dodatkową porcją oliwy z oliwek i posypanie go świeżą kolendrą też będzie dobrym pomysłem. Moim zdaniem jej smak pasuje do dyni rewelacyjnie, ale wiem, że nie każdy za nim przepada. Do tego spaghetti możesz też przygotować smaczną posypkę z młotkowanych orzechów włoskich.
Inne warianty spaghetti z dynią
Zamiast szpinaku w tym przepisie znakomicie odnajdzie się jarmuż. Jego liście są jednak znacznie twardsze niż szpinaku, więc wymagają innego podejścia. Polecam je drobno pokroić, usunąć wszystkie twarde łodygi i zblanszować lub skropić sokiem z cytryny intensywnie pougniatać dłonią przed wrzuceniem na patelnię. Wtedy będą jędrne i smakowite. Makaron z dynią możesz też wzbogacić o podsmażonego z ziołami kurczaka czy indyka. Kąski mięsne dopraw ziołami, a doskonale wpasują się w kompozycję smakową. Postaw na tymianek lub oregano, a spaghetti z dynią będzie pyszne.
Do dania możesz użyć makaronu o dowolnym kształcie. Ja wybieram spaghetti, bo przypomina mi o włoskich wakacjach, a dzieci mają frajdę z nawijania go na widelec.
Czytaj też:
Moje spaghetti bolognese smakuje, jak z włoskiej restauracji. Dzieci ciągle o nie prosząCzytaj też:
Kiedy nie mam pomysłu na obiad, robię to błyskawiczne danie z makaronu. 10 minut i gotowe!