Kiedy nie mam pomysłu na obiad, robię to błyskawiczne danie z makaronu. 10 minut i gotowe!

Kiedy nie mam pomysłu na obiad, robię to błyskawiczne danie z makaronu. 10 minut i gotowe!

Dodano: 
Makaron z pomidorami i ziołami
Makaron z pomidorami i ziołami Źródło:Shutterstock / Angelika Heine
Makaron z pomidorami, aromatycznymi ziołami, cebulą i czosnkiem to prosty patent na smaczny i sycący obiad. I przede wszystkim: obiad błyskawiczny.

Jesteś zmęczony, nie masz czasu i jesteś głodny? Założę się, że w takich chwilach myślisz o zamówieniu jedzenia do domu. Tylko, że czekanie na dowóz może trwać godzinę albo dłużej. Ja w takich sytuacjach sięgam po makarony i proste sosy, które robi się w czasie, kiedy makaron się gotuje. Jeden z takich przepisów to makaron z pomidorami i ziołami.

Jak zrobić makaron z pomidorami i ziołami?

Do tego połączenia lubię wykorzystywać makaron spaghetti, ale może być również inny, także dowolny makaron pełnoziarnisty. Jeśli masz dobre pomidory, wykorzystaj świeże warzywa, tak jak w przepisie, ale jeśli nie masz pomidorów lub nie chcesz tracić czasu na ich krojenie, śmiało możesz wykorzystać do tego dania krojone pomidory w puszce (ja zawsze mam zapas takich pomidorów w szafce).

Aby rzeczywiście zrobić to danie w 10 minut, pracuj na dwóch palnikach: w garnku gotuj makaron, a w tym czasie, na patelni już szykuj resztę składników. Makaron potem wystarczy łyżką cedzakową przełożyć z garnka na patelnię i dokładnie wymieszać, tak aby sos dokładnie otoczył cały makaron. Ważne: nie wylewaj wody z makaronu, możesz dodać odrobinę na patelnię, to nada sosowi przyjemnej konsystencji.

Przepis: Makaron z pomidorami i ziołami

Szybkie spaghetti na obiad lub kolację.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
375 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g spaghetii
  • 4 pomidory
  • 3 gałązki bazylii
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPosiekaj czosnek, cebulę, zioła, pomidory pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. W garnku zagotuj mocno osoloną wodę na makaron.
  2. Robienie makaronuGotuj makaron według przepisu na opakowaniu. W tym czasie na patelnię wrzuć cebulkę i czosnek, kiedy cebula się zeszkli, dorzuć na patelnię pomidory i zioła. Smaż, aż sos zacznie nieco gęstnieć, dopraw solą i pieprzem. Gotowy makaron przełóż na patelnię, dodaj parmezan i wymieszaj dokładnie, smażąc jeszcze wszystko przez chwilę. W razie potrzeby podlej wszystko wodą z gotowania makaronu.

Gotowy makaron możesz udekorować listkami świeżej bazylii, ja – jeśli akurat mam pod ręką – lubię też posypać danie prażonymi płatkami migdałów albo orzeszkami pinii. Jeżeli akurat nie mam w domu świeżej bazylii, do zrobienia sosu wykorzystuję suszone zioła, albo dodaję posiekaną natkę pietruszki (której zapas mam także w zamrażarce).

Makaron z pomidorami możesz podać nie tylko na obiad. To proste danie sprawdzi się także jako kolacja. Szczególnie polecam go osobom aktywnym, które po intensywnym treningu (na przykład biegowym) chcą zjeść nas szybko coś, co uzupełni energię.

Czytaj też:
Zapiekam pomidory z tym serem i dodaję do makaronu. Szybki obiad w śródziemnomorskim stylu
Czytaj też:
Do zwykłej pomidorówki dodaję te małe ziarenka. Zupa syci, jak nigdy dotąd