To śniadanie jest idealne, kiedy został ci wczorajszy makaron i nie bardzo masz pomysł, co z nim zrobić. Wystarczy wrzucić go na patelnię z kilkoma prostymi składnikami. Taki makaron na śniadanie to posiłek banalnie prosty do przygotowania, a jednocześnie smaczny i pozostawiający na długo uczucie sytości. To także pomysł na to, jak oszczędnie gotować i wykorzystywać resztki (w tym przypadku wczorajszy makaron).
Jak zrobić makaron smażony z parówkami?
Przygotowanie tego makaronu na śniadanie zajmuje około 10 minut. Wystarczy przesmażyć krótko makaron z parówkami, a potem wbić na patelnię jajka i posypać całość żółtym serem, który apetycznie się roztopi. Aby przyspieszyć się ścinanie jajek, można przykryć patelnię pokrywką.
Rada: w wersji wegetariańskiej można do dania wykorzystać parówki sojowe (świetne będą wędzone lub pikantne) albo kawałki wędzonego tofu.
Przepis: Makaron smażony z parówkami i jajkiem
Śniadanie z wczorajszego makaronu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 827 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki ugotowanego makaronu
- 2 parówki
- 2 jajka
- 1/4 szklanki tartego żółtego sera
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówParówki pokrój i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj makaron i smaż wszystko ok. 2 minut. Wbij jajka, posyp wszystko serem i trzymaj na patelni, aż jajka się zetną.
- Serwowanie daniaDopraw całość sola i pieprzem, posyp szczypiorkiem. Podawaj od razu.
Inne wersje makaronu na śniadanie
Ponieważ punktem wyjścia do pomysłu na to danie jest wykorzystanie resztek makaronu, to idąc dalej w duchu niemarnowania żywności, warto przed smażeniem makaronu zrobić przegląd lodówki. Zamiast parówek można na patelnię wrzucić końcówki wędlin, albo nawet lekko już przywiędnięte warzywa. Do smażonego makaronu można dodać kolorową paprykę, kawałki pomidorów czy pokrojoną w kostkę lub plasterki cukinię. Na patelnię można także dorzucić (w momencie, kiedy wbijasz jajka) także kawałki innych serów, np. pleśniowego czy fety.
Ten sam makaron można także przygotować w piekarniku. Wówczas wszystkie składniki, razem z jajkiem należy umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, posypać dużą ilością tartego sera i zapiekać do momentu, aż jajko się zetnie do pożądanej konsystencji – naszym zdaniem idealnie jest, kiedy żółtko pozostanie lekko płynne.
Czytaj też:
Zapiekanki śniadaniowe zrobisz w 15 minut. Wystarczy, że masz w domu bułki i jajkaCzytaj też:
Ta pasta jest pyszna, prosta i sycąca. Robię ją w kilka minut i wszyscy się nią zajadają