To ciasto było popularne w PRL-u. Babcia piekła je co tydzień w swoim prodiżu

To ciasto było popularne w PRL-u. Babcia piekła je co tydzień w swoim prodiżu

Dodano: 
Ciasto zebra
Ciasto zebra Źródło: Shutterstock / OlgaBombologna
Zebrę pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia robiła to pyszne ciasto z prodiża bardzo często i zajmowało jej to chwilkę. Dotarłam do jej przepisu, który po latach wciąż zachwyca.

Ciasta z prodiża królowały w kuchni mojej babci. Zebra była jednym z moich ulubionym. Często towarzyszyłam w jej przygotowaniu, dzięki czemu już jako mała dziewczynka dowiedziałam się, że domowe wypieki wcale nie muszą być skomplikowane. Obserwowałam, jak babcia sprawnie mieszała proste składniki – w przypadku zebry to były mąka, kakao, proszek do pieczenia, cukier, olej rzepakowy, jajka i nieco wody – uzyskując znakomite rezultaty.

Po czasie – i przetestowaniu mnóstwa bardziej wykwintnych wypieków o rozmaitym pochodzeniu – postanowiłam wrócić do receptury, którą babcia zapisała w swoim kuchennym notatniku. Podałam ciasto z prodiża moim znajomym, a ci byli więcej niż zachwyceni. Polecam spróbować i tobie. Olśnisz wszystkich, nie spędzając całego popołudnia w kuchni.

Jak zrobić zebrę?

Ciasto z prodiża wykonasz niemalże ekspresowo. Wystarczy bowiem, że zmieszasz składniki i przelejesz je do misy prodiża, uprzednio część masy łącząc z kakao i tworząc fantazyjne paski. Potem już tylko uzbrój się w cierpliwość – pieczenie zajmie mniej więcej godzinę, ale nie będzie konieczne uważne doglądanie ciasta. Warto się skusić, bo zebra to deser, który zawsze wychodzi.

Przepis: Ciasto zebra

Pyszne ciasto rodem z PRL-u które zrobisz szybko i bez wysiłku

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
415 w każdej porcji

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaMąkę przesiej do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Żółtka zmiksuj z cukrem. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec wlej do niej masę jajeczną. Teraz do całości dodawaj naprzemiennie mąkę pszenną, olej rzepakowy i wodę, po każdym wrzuceniu składnika delikatnie mieszając ciasto łyżką. Gdy już wyczerpiesz składniki, dodaj jeszcze do masy esencję waniliową i dokładnie ją rozprowadź.
  2. Pieczenie zebryMisę prodiża wysmaruj masłem. 1/3 porcji ciasta wymieszaj z kakao. Teraz wlewaj równe porcje obu mas naprzemiennie, zaczynając od dwóch łyżek ciasta jasnego. Celuj w środek misy. Zebrę piecz przez godzinę.

Jak podawać ciasto z prodiża?

Moja babcia ostudzone ciasto posypywała cukrem pudrem. To był jedyny dodatek poza kawą czy herbatą. Jeśli chcesz, możesz udekorować je lukrem cytrynowym, który sprawi, że ciasto będzie miało przyjemną orzeźwiającą nutę. Strzałem w dziesiątkę będzie też pokrycie wypieku polewą z mlecznej lub gorzkiej czekolady.

Inne warianty ciasta babci

Babcia dysponowała prodiżem i wygodnym było po prostu go włączyć, pozostawiając masę na zebrę w jego wnętrzu. Nie oznacza to jednak, że nie wykonasz deseru w piekarniku. Ustaw temperaturę 180 stopni Celsjusza i włóż wypełnioną ciastem tortownicę na 50-60 minut, a powinna wyjść tak smakowita, jak za dawnych czasów.

Czytaj też:
Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto z jabłkami. Za ten deser zawsze zbieram komplementy
Czytaj też:
Najlepszy przepis na sernik bez spodu. Potrzebujesz tylko pięciu składników

Źródło: Smaki.pl