Filet z piersi kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs, po które sięgamy. Trudno się temu dziwić, wszak jest delikatne, smaczne i tanie. Na dodatek nie tuczy i można je przygotować na mnóstwo sposobów. Dziś prosta, ale bardzo efektowna i smaczna receptura. Całe danie robi się szybko na patelni, a jeszcze szybciej znika z talerzy.
Po co zawijać filet z kurczaka w boczek?
Do przygotowania dzisiejszego dania użyję fileta z piersi kurczaka i plastrów wędzonego boczku. Na użycie boczku decyduję się z kilku powodów. Po pierwsze wędzony boczek jest pełen smaku i zawiera sporo tłuszczu. Dzięki temu po zawinięciu w niego chudego kurczaka otrzymuję niezwykle soczyste i aromatyczne kawałki mięsa. Oczywiście nie są już tak dietetyczne, jak sam filet z kurczaka, ale znaczna część tłuszczu wytapia się i pozostaje na patelni. Ta odmiana smakowa jest bardzo przyjemna, a danie doskonale prezentuje się na talerzu. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Jak zrobić filet z kurczaka w boczku?
Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić filet w grube, kształtne słupki, a potem zawinąć w boczek i usmażyć. Przyprawy można tu ograniczyć do minimum, bo boczek doda całości doskonałego smaku.
Przepis: Filet z kurczaka smażony w boczku
Kawałki fileta z piersi kurczaka zawinięte w plastry boczku i smażone na patelni
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 400 w każdej porcji
Składniki
- ok. 600 g fileta z piersi kurczaka
- 150 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Krojenie fileta z kurczakaFilety z piersi kurczaka opłucz, osusz. Każdy pokrój w grube słupki o długości 7-12 cm. Mięso natrzyj zmiażdżonym czosnkiem oraz solą i pieprzem, odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
- Zawijanie kurczakaKażdy kawałek kurczaka owiń 1-2 plastrami boczku (w zależności od wielkości kawałka). Owijaj je tak, by kolejne zwoje na siebie zachodziły. Koniec plastra boczku podwiń do środka, by się nie odwijał.
- Smażenie kurczaka w boczkuNa patelni rozgrzej trochę oleju. Połóż na niej zawinięte w boczek plastry boczku i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż boczek ładnie się zrumieni. Kawałki kurczaka zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Z czym podać filet z kurczaka w boczku?
Gdy robię danie, które zawiera nieco więcej tłuszczu, zawsze mam potrzebę „uzdrowienia go” dużą porcją surówki. Tak też robię w tym przypadku, zwłaszcza że doskonale będzie do niego pasować np. surówka z kapusty i marchewki czy surówka z ogórków. Do dania podaję też skrobiowy dodatek. Jaki, to już zależy od tego, ile mam czasu na jego przygotowanie. Gdy mi się spieszy, gotuję ryż lub ziemniaki. A jak mam nieco więcej czasu, kroję ziemniaki w plastry i piekę je na rumiano. Całość wygląda i smakuje, jak danie z restauracji.
Czytaj też:
Smaruję filet z kurczaka, zwijam i wstawiam do piekarnika. Ten tani obiad robi na wszystkich wrażenieCzytaj też:
Obsmażam porcje kurczaka i duszę w pysznym sosie. Moja rodzina wciąż pyta o ten obiad