Zamiast mizerii podaję do obiadu tę surówkę z ogórka. Jest lekka dla żołądka i pełna smaku

Zamiast mizerii podaję do obiadu tę surówkę z ogórka. Jest lekka dla żołądka i pełna smaku

Dodano: 
Surówka z ogórka
Surówka z ogórka Źródło: Shutterstock / Food Via Lenses
Jak lato to ogórki, jak obiad to mizeria. Jednak nie u mnie. Zauważyłam bowiem, że połączenie ogórków z nabiałem zupełnie mi nie służy. Dlatego ostatnio robię z ogórków zupełnie inną, o wiele zdrowszą surówkę.

Ogórki są warzywem dostępnym przez cały rok. Jednak teraz, latem, można kupić chrupiące ogórki gruntowe. Są przepyszne i doskonałe na mizerię. Ta klasyczna surówka z ogórków zawiera jednak śmietanę, co jednak źle działa na mój żołądek. Często mam po niej wzdęcia. Postanowiłam więc robić z ogórków zupełnie inną surówkę. Jest pełna smaku dzięki aromatycznym dodatkom i cała rodzina ją pokochała.

Czy ogórki są ciężkostrawne?

Ogórki same w sobie nie są ciężkostrawne. Warzywo to składa się w 95% z wody, dzięki czemu powinno być lekkie dla żołądka. Dostarcza również błonnika, który występuje głównie w skórce i zazwyczaj poprawia trawienie. Jednak u osób z wrażliwym układem pokarmowym, błonnik może powodować dyskomfort. Podobnie zresztą, jak gorzkie kukurbitacyny znajdujące się w skórce i w miąższu. U niektórych osób ogórki mogą więc wywołać niestrawność lub wzdęcia.

Sytuację może pogorszyć jeszcze dodatek tłustej śmietany, która jest ciężkostrawna. Połączenie tego bogatego w białka i tłuszcze produktu z surowym warzywem, zawierającym sporo błonnika, powoduje, że proces trawienia jest dłuższy i bardziej złożony. By więc uniknąć dyskomfortu po zjedzeniu surówki z ogórka, warto obrać go ze skórki, usunąć z niego nasiona i nie łączyć go z tłustym nabiałem. Śmietanę lepiej zastąpić jogurtem naturalnym lub oliwą z oliwek. Surówkę można też wzbogacić ziołami i przyprawami, które wspomagają trawienie, np. koperkiem, miętą, pieprzem, kminkiem. Dobrze jej też zrobi kwaśny dodatek w postaci soku z cytryny lub octu jabłkowego.

Jak zrobić surówkę z ogórków bez nabiału?

Przygotowanie surówki z ogórków jest bardzo proste. Wystarczy je umyć, a te z grubszą skórką także obrać, a potem pokroić w talarki, połączyć z dodatkami i doprawić.

Przepis: Surówka z ogórków z oliwą z oliwek

Surówka z ogórków z dodatkiem cebuli, koperku, mięty i oliwy z oliwek

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
65 w każdej porcji

Składniki

  • 2 ogórki sałatkowe lub 4-5 ogórków gruntowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • świeży koperek
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówOgórki umyj, jeśli mają grubszą skórkę obierz je. Pokrój w cienkie talarki. Cebulę obierz, pokrój w półkrążki lub w kostkę. Koperek i miętę opłucz, osusz, listki posiekaj.
  2. Wykańczanie surówkiPokrojone składniki surówki umieść w salaterce. Skrop je sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Polej oliwą z oliwek, wymieszaj. Od razu podawaj.

Do czego można podać surówkę z ogórków?

Surówka z ogórków doskonale będzie pasować do dań składających się z mięs, drobiu i ryb. Mogą być to potrawy smażone, pieczone lub duszone. Świetnie też będzie komponować się z mięsami czy kiełbasą z grilla.

Czytaj też:
Siekam 2 warzywa i dodaję startą marchewkę. Ta tania surówka pasuje niemal do każdego obiadu
Czytaj też:
Kroję ogórki małosolne i dorzucam 2 dodatki. Ta surówka idealnie pasuje nie tylko do dań z grilla