W ciepłe dni robię obiad z 2 składników. To szybkie danie jest pyszne i rozpływa się w ustach

W ciepłe dni robię obiad z 2 składników. To szybkie danie jest pyszne i rozpływa się w ustach

Dodano: 
Szpinak z jajkami
Szpinak z jajkami Źródło: Shutterstock / Sunvic
Gdy słupki termometru idą w górę, apetyty nieco maleją. Wtedy wystarczają proste dania, które da się szybko przygotować. Ja sięgam po warzywa, które łączę z jakimś pożywnym składnikiem. Taki obiad jest lekki i sycący.

Latem mamy do dyspozycji ogromny wybór świeżych warzyw. Warto docenić ten fakt i sięgać po nie jak najczęściej. Można je jeść nie tylko na przekąskę i robić z nich surówki. Fasolka szparagowa, kapusta, cukinia czy szpinak mogą też stać się podstawą dania obiadowego. Dziś pokażę wam, jak z pysznych, zielonych liści wyczarować danie, które nie tylko smakuje, ale też wygląda.

Wartość odżywcza szpinaku

Szpinak jest dostępny przez cały rok. Zarówno w wersji świeżej, jak i mrożonej. Jednak ten sprzedawany latem na bazarku jest jędrny i pełen smaku. To zielone warzywo cenione jest nie tylko w kuchni, ale też przez dietetyków. To dlatego, że oprócz niskiej kaloryczności, dostarcza również wielu składników odżywczych. Przede wszystkim jest bogate w beta-karoten, który w naszym organizmie przekształcany jest w witaminę A. Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, a co za tym idzie, chroni nas przed chorobami serca, nowotworami i opóźnia procesy starzeniowe. Witamina A jest zaś niezbędna do prawidłowego wzrostu i widzenia.

Szpinak to niezrównane źródło witaminy K, potrzebnej do prawidłowego krzepnięcia krwi i dla mocnych kości, a także witaminy C wspierającej naszą odporność oraz kwasu foliowego niezbędnego szczególnie w czasie ciąży. Warzywo to dostarcza też porządne dawki błonnika i soli mineralnych. Wśród nich: magnezu, manganu, wapnia, potasu i żelaza.

Trzeba jednak pamiętać o tym, że szpinak zawiera także dużo kwasu szczawiowego, który utrudnia przyswajanie wapnia. By zniwelować to działanie, należy go łączyć z jajkami lub nabiałem, a poza tym nie jadać go zbyt często.

Jak zrobić szpinak z sadzonymi jajkami?

Szpinak do tej potrawy można wcześniej sparzyć wrzątkiem lub krótko obgotować. Ja jednak robię całe danie tylko i wyłącznie na patelni. Zaczynam od wrzucenia na nią świeżych liści, podlania ich odrobiną wody, przykrycia i podduszenia do momentu, aż stracą jędrność. Potem przychodzi czas na doprawianie i dodanie jajek.

Przepis: Szpinak z sadzonymi jajkami

Duszony szpinak podany z sadzonymi jajkami na patelni

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g świeżych liści szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Duszenie szpinakuLiście szpinaku przebierz, opłucz, możesz oberwać ogonki. Szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną wody, przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż liście stracą jędrność. Wtedy patelnię odkryj i odparuj nadmiar płynu.
  2. Doprawianie szpinakuNa patelnię dodaj masło i posiekany czosnek. Całość chwilę przesmaż. Potem oprósz solą i pieprzem, wymieszaj, duś 2-3 minuty.
  3. Dodawanie jajekW szpinaku znajdującym się na patelni zrób 4 wgłębienia i wybij w nie jajka. Patelnię przykryj i całość podgrzewaj, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne. Oprósz całość solą i pieprzem, od razu podawaj.

Wskazówka: W czasie duszenia do szpinaku można dodać trochę śmietanki kremówki.

Z czym podać szpinak z sadzonymi jajkami?

Duszony szpinak z sadzonymi jajkami to danie, które ma niezwykły smak. Po podduszeniu świeże liście stają się miękkie i kremowe. A sadzone jajko z płynnym żółtkiem doskonale dopełnia jego smak i konsystencję. Ja najbardziej lubię jeść tę potrawę ze świeżym pieczywem. Można je zanurzać w kremowym żółtku i sosie. Tak przygotowany szpinak doskonale też będzie smakował podany z ugotowanymi, młodymi ziemniakami lub kaszą gryczaną albo jęczmienną.

Czytaj też:
Ten makaron ze szpinakiem robię na obiad w 20 minut. Jest pożywny, a wygląda, jak z restauracji
Czytaj też:
Smaruję filet z kurczaka, zwijam i wstawiam do piekarnika. Ten tani obiad robi na wszystkich wrażenie