Co roku robię ten pyszny dżem i każdy się nim zajada. Przepis prababci jest niezawodny

Co roku robię ten pyszny dżem i każdy się nim zajada. Przepis prababci jest niezawodny

Dodano: 
Dżem z jeżyn
Dżem z jeżyn Źródło: Shutterstock / Christian Mueller
Dżem z jeżyn jest moim ulubionym. Przepis na ten przysmak jest prosty i niezawodny, a korzystała z niego moja prababcia.

Dżem z jeżyn to prawdziwa uczta dla podniebienia. Już jedna łyżeczka może przywołać smak lata w najbardziej ponury dzień. Dlatego też co roku przygotowuję kilka słoiczków tego specjału. Wykonanie nie jest skomplikowane i naprawdę warto.

Jak zrobić dżem z jeżyn?

Dżem z jeżyn zrobisz naprawdę szybko, a jego smak cię zachwyci. Jest intensywny i słodko-kwaśny a przy tym ma delikatną, cierpką nutę. Dla mnie to ideał. Fakt, że wystarczy umyć owoce i pogotować je z cukrem oraz odrobiną soku z cytryny, by potem cieszył w jesienne i zimowe wieczory, mówi sam za siebie. Tego smakołyku trzeba spróbować.

Przepis: Dżem z jeżyn

Intensywny i słodko-kwaśny dżem owocowy, który skusi nawet wybrednych.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
40
Liczba kalorii
182 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kg jeżyn
  • 1 kg cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie produktówJeżyny starannie umyj od bieżącą wodą, usuwając resztki liści. Odmierz odpowiednią ilość soku z cytryny i cukru.
  2. Gotowanie dżemu z jeżynOwoce umieść w dużym garnku. Zasyp je cukrem i wlej sok z cytryny. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez 30-40 minut na niezbyt dużym ogniu. Mieszaj, co jakiś czas.
  3. Zamykanie w słoikach i pasteryzacjaGdy dżem z jeżyn będzie już odpowiednio gęsty, przenieś go do czystych, wyparzonych słoików. Zamknij dokładnie. W czystym już garnku umieść ściereczkę i ustaw na niej przetwory. Wlej wodę do 3/5 wysokości i zagotuj. Podgrzewaj jeszcze przez 15 minut od tego momentu. Ostudzone przetwory przenieś do spiżarki.

Jak podawać dżem z jeżyn?

Dżem z jeżyn ma wiele zastosowań. Najprostszy sposób podania to posmarowanie nim świeżego pieczywa. W moim domu on właśnie króluje i bardzo często jemy go po prostu ze świeżą kajzerką i odrobiną dobrego masła.

Czasami też wypełniamy nim naleśniki z dodatkiem serka waniliowego czy słodkiego twarożku. Moja znajoma dodaje go też do swoich ulubionych ciast zamiast świeżych owoców. Sprawdza się m.in. w cieście drożdżowym, w serniku jako smakowity mus do dekoracji, a nawet w szarlotce.

Intensywny smak przetworu świetnie komponuje się również z mniej oczywistymi wyrobami m.in. z pieczonymi mięsami i wędlinami czy serami pleśniowymi.

Wskazówki dotyczące przygotowania dżemu z jeżyn

Niektórzy do zagęszczania wyrobu stosują pektyny czy cukry żelujące. Bez trudu jednak poradzisz sobie bez tego dodatku. Wystarczy cierpliwie gotować owoce na niewielkim ogniu, a zgęstnieją. Wymaga to cierpliwości, ale konsystencja jest tego warta. Moim zdaniem dżemy z cukrem żelującym są mniej aksamitne i tracą na smaku. Dlatego też korzystam ze sprawdzanego przepisu, który w mojej rodzinie jest od pokoleń.

Gęstość dżemu z jeżyn sprawdzam podobnie jak moja prababcia. Pokazała mi tę sztuczkę, jak byłam mała i pamiętam ją do dziś. Łyżeczkę wyrobu przenosi się na talerzyk i przeciąga po nim palcem. Jeśli owoce nie rozlewają się, a wręcz tworzą żelową strukturę, oznacza to, że wyrób jest gotowy i dżem można zamykać w słoikach.

Czytaj też:
Ewa Wachowicz pokazała, jak szybko zrobić pyszny letni dżem. Jej patent to mistrzostwo świata
Czytaj też:
Babcia robiła ten dżem co lato z owoców rosnących na działce. Jeden trik sprawiał, że był wyśmienity