To moja ulubiona wersja roladek z cukinii. Są idealne na lekki obiad lub sycącą przekąskę

To moja ulubiona wersja roladek z cukinii. Są idealne na lekki obiad lub sycącą przekąskę

Dodano: 
Roladki z cukinii
Roladki z cukinii Źródło: Shutterstock / Tetiana Chernykova
Roladki z cukinii są tanie, proste do zrobienia i bardzo smaczne. A można je przygotować na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię roladki ze smażonych plastrów tego warzywa. Po napełnieniu farszem smakują wyśmienicie.

Latem ja i moja rodzina rzadziej mamy ochotę na mięsne obiady. Częściej wtedy sięgam po warzywa, których jest prawdziwy wysyp. Jednym z moich ulubionych jest cukinia. Dlatego lubię mieć ją zawsze w swoim zapasie. A można z niej przygotować całe mnóstwo potraw. Jednym z bardziej lubianych w mojej rodzinie są roladki ze smażonych plastrów cukinii. Dzięki lekkiej otoczce przyjemnie chrupią, a prosty farsz dodaje im smaku. Takie roladki podaję na lekki obiad lub na sycącą przekąskę.

Jak usmażyć plastry cukinii?

Plastry cukinii przeznaczone na roladki można przygotować na kilka sposobów. Dobrym pomysłem jest usmażenie ich na suchej patelni grillowej. Dzięki temu warzywo zmięknie i nabierze przyjemnego aromatu. Przybędą mu też apetyczne prążki. Warzywo będzie wyglądało niczym grillowane, choć oczywiście można je też opiec na ruszcie grilla. Cukinię dobrze jest też usmażyć na klasycznej patelni. Wcześniej wystarczy ją tylko oprószyć przyprawami, choć ja wolę dodatkowo obtoczyć ją w mące. Dzięki temu nabiera ładnej barwy i powstaje chrupiąca skórka.

Jak zrobić roladki ze smażonych plastrów cukinii?

Smażone plastry cukinii, wystarczy tylko posmarować farszem, zrolować i są gotowe do spożycia. Jednym słowem, gdy cukinia przejdzie obróbkę termiczną przed nadzianiem, roladek nie trzeba już potem piec czy smażyć. Dzięki temu można nadziać ją lekkim farszem na bazie twarożku.

Przepis: Roladki ze smażonej cukinii

Roladki ze smażonych plastrów cukinii, twarożku i warzyw

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
125 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średniej wielkości młode cukinie
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Na farsz:

  • 200 g kremowego twarożku
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże zioła, np. tymianek
  • 2 pomidory
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, pokrój wzdłuż w plastry o grubości ok. 0,7 cm. Każdy oprósz solą, odstaw na 10 minut. Po tym czasie cukinię osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz ją pieprzem, obtocz w mące, obsmaż z dwóch stron na oleju. Wystudź.
  2. Przygotowanie farszuDo twarożku dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła, trochę soli i pieprzu, wymieszaj. Pomidory umyj, przekrój na cztery części, usuń stwardniałe kawałki i nasiona. Miąższ pokrój w kostkę. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w niedużą kostkę.
  3. Formowanie roladekKażdy plaster cukinii posmaruj z jednej strony twarożkiem. Posyp do połowy długości pokrojoną papryką i pomidorem. Ostrożnie zwiń dość ścisłą roladkę, zaczynając od końca z warzywami. W ten sam sposób przygotuj wszystkie roladki, zużywając wszystkie składniki.

Z czym podać roladki z cukinii?

Jeśli chcesz podać roladki z cukinii na przekąskę, tak naprawdę nic nie trzeba do nich dodawać. Gdy zaś mają zagrać główną rolę w czasie obiadu, warto do nich podać porcję surówki. Można też oczywiście zaserwować pieczone ziemniaki, gotowany ryż lub kaszę. Dopełnieniem całości może być sos jogurtowo-ziołowy.

Czytaj też:
Kroję warzywa, zawijam i piekę. Do ich podania wystarcza mi lekki sos, a smak dania zachwyca
Czytaj też:
Smażę cukinię i robię rewelacyjną, szybką przekąskę. Sekretem przepisu jest ten kremowy twarożek