Sos z kurczaka i brokułów na bazie śmietany i żółtego sera idealnie pasuje do makaronów, różnego rodzaju kasz czy ryżu. Robi się go łatwo i szybko. I nie mamy wątpliwości, że zrobisz go raz, a będziesz wracać do tego przepisu.
Jak zrobić sos z kurczaka i brokułów?
Do zrobienia tego sosu do obiadu możesz wykorzystać dowolne, wyfiletowane (bez kości) części kurczaka. My proponujemy, aby wykorzystać mięso z udek kurczaka, które jest po usmażeniu bardzo soczyste, ale możesz też wziąć filety z piersi kurczaka. Sos z kurczaka i brokułów jest zagęszczany śmietaną i serem, który potem przyjemnie się ciągnie. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania i uzyskać lżejszy sos, pomiń dodatek sera (całą resztę zrób jak w przepisie).
Przepis: Sos z kurczaka z brokułami
Prosty sos idealny do kasz i makaronów.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 619 w każdej porcji
Składniki
- 500 g filetów z udek kurczaka
- 1 brokuł
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml śmietany 18%
- 100 g tartego, żółtego sera
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKurczaka pokrój na kawałki, brokuła podziel na małe różyczki. Cebulę i czosnek posiekaj.
- Robienie sosuNa rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek i cebulę, smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj kurczaka i brokuły, duś wszystko na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe. Dodaj zimne masło. Śmietanę wymieszaj z żółtym serem i dodaj na patelnię. Dopraw solą, pieprzem, dobrze wymieszaj i duś wszystko jeszcze kilka minut.
Gotowy sos podaj np. z makaronem. Jeśli podajesz sos z kaszą albo ryżem dołóż na talerze ulubioną surówkę albo kiszone warzywa (ogórki, kapustę albo kiszone rzodkiewki).
Inne pomysły na drobiowy sos do obiadu
Nasz przepis możesz modyfikować, dodając do swojego sosu inne składniki tak, aby za każdym razem danie smakowało nieco inaczej. Do sosu możesz dodać przede wszystkim zieleninę: świetnie się sprawdzi duża ilość natki pietruszki. Sos zyska ciekawy smak, jeśli dodasz do niego mieszankę ziół włoskich albo zioła prowansalskie.
Do sosu możesz także dodać inne warzywa. My proponujemy np. pokrojoną w talarki marchewkę albo kolorową paprykę. Ciekawą opcją na zupełnie nowe danie, jest zastąpienie w przepisie brokułów kalafiorem.
Jeśli danie zostanie ci na drugi dzień, możesz je zamienić w pyszną zapiekankę. Wystarczy sos wymieszany z makaronem czy ryżem przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać dużą ilością sera (może to być też ser wymieszany ze śmietaną i żółtkiem) i zapiec na złoto.
Czytaj też:
Ta ekspresowa sałatka makaronowa smakuje o każdej porze roku. U mnie zastępuje lekki posiłekCzytaj też:
Obsmażam pałki z kurczaka i duszę je z kilkoma prostymi dodatkami. Moja rodzina uwielbia ten tani obiad