Pierwszy raz kawę z cytryną wypiłam lata temu, kiedy podczas studiów pracowałam nad morzem jako kelnerka. Do restauracji codziennie przychodziła kobieta, która zamawiała taką właśnie kawę. Za pierwszym razem dwa razy upewniałam się, czy na pewno mam wrzucić do kawy cytrynę, ale jednocześnie tego samego dnia także sobie zrobiłam napój, który nazywa się espresso romano. Do dziś, kiedy mam ochotę na coś naprawdę pobudzającego, robię małą, czarną kawę i dodaję do niej plasterek cytryny.
Jak działa kawa z cytryną?
Kawa z cytryną albo kawa z sokiem z cytryny (ja wolę tę pierwszą wersję), to napój, który praktycznie nie zawiera kalorii. I jednocześnie zarówno kawa, jak i cytryna, to produkty, które mają udowodniony pozytywny wpływ na zdrowie. I kawa, i cytryna, są źródłem cennych przeciwutleniaczy. Cytryna to źródło witamin C i E, witamin z grupy B, ale też potasu czy sodu. Kawa z kolei to dodająca energii kofeina, ale też ponad 1000 związków, które wspierają organizm m.in. poprawiając krążenie i działając dobroczynnie na układ nerwowy, wątrobę czy jelita. Jednocześnie kawa i cytryna mogą pomagać w redukcji wagi, ponieważ podkręcają metabolizm i pobudzają jelita.
Jak zrobić espresso romano?
Ile cytryny należy dodać do kawy? Zaleca się 5 ml (lub jeden plasterek) na 30 ml espresso, ale tak naprawdę każdy sam powinien znaleźć idealne proporcje dla siebie. Wykorzystaj też swoją ulubioną kawę. Niekoniecznie to musi być tradycyjne espresso, czyli mocna i intensywna kawa. Może to być kawa z ekspresu przelewowego, kawiarki albo nawet zwykła „zalewajka”. Przepis potraktuj jako inspirację, aby znaleźć idealną wersję napoju dla siebie.
Przepis: Kawa z cytryną
Pobudzający napój z dwóch składników.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 7
Składniki
- 30 ml espresso
- 1 plasterek cytryny
Sposób przygotowania
- Robienie napojuPrzygotuj kawę i wrzuć do niej plasterek cytryny. Gotowe!
Aby espresso romano, czyli kawa z cytryną była naprawdę zdrowym napojem, nie dodawaj do niej cukru, ani żadnych syropów.
Czytaj też:
Nie ma lepszej kawy na upały. Ma zero kalorii i parzy się ją na zimnoCzytaj też:
Ta woda rewelacyjnie smakuje i doskonale nawadnia. Przepis jest banalnie prosty