Zielona szakszuka to pyszny i zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia. Danie inspirowane pochodzącą z kuchni Bliskiego Wschodu potrawą z jajek, pomidorów i papryki w odsłonie z warzywami w kolorze zielonym jest prawdziwą witaminową bombą. Zrobisz je szybko i sprawnie, a z talerzy zniknie ekspresowo.
Jak zrobić zieloną szakszukę?
Szakszuka z dodatkiem zielonych warzyw zachwyci smakiem i dostarczy sporo wartości odżywczych. W swojej wersji stawiam na pora, szpinak i cukinię. Do jajek pasują znakomicie, a razem stanowią bogate w witaminy i minerały trio. Por dostarcza witaminy C i K oraz magnezu. Szpinak to źródło żelaza, potasu i antyoksydantów. Cukinia natomiast zawiera sporo błonnika. Warto skusić się na takie połączenie.
Przepis: Zielona szakszuka
Pyszne i pełne witamin śniadanie inspirowane kuchnią bliskowschodnią
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Bliskowschodnia
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 364 w każdej porcji
Składniki
- 75 g świeżego szpinaku
- ½ średniej cukinii
- ½ małego pora
- 4 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 50 g sera feta
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki koperku
- pieprz
- sól
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówSzpinak opłucz. Pora umyj i pokrój w cienkie paseczki. Cukinię również oczyść, potnij na dość cienkie półplasterki. Czosnek pozbaw łupiny i drobno pokrój.
- Smażenie zielonej szakszukiNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wrzuć pora i smaż na małym ogniu, aż wyraźnie zmięknie. Wtedy dodaj czosnek. Po minucie wrzuć plasterki cukinii. Wlej nieco wody i duś 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj szpinak i podgrzewaj, aż liście widocznie zwiędną. Dopraw całość tymiankiem, solą i pieprzem. W masie zrób dołki. Wbij do nich jajka. Przykryj patelnię pokrywką i przyrządzaj szakszukę do 5 minut. Posyp pokruszoną fetą i posiekanym koperkiem.
Jak podawać zieloną szakszukę?
Danie najlepiej smakuje na ciepło. Zaserwuj je ze świeżym pieczywem, a będzie smakowało fantastycznie. Możesz też pokusić się o ugotowanie do niego kaszy. Będzie pasowała każda, która nie ma bardzo wyrazistego smaku.
Możliwe warianty zielonej szakszuki
Do dania możesz dodać inne zielone warzywa. Pasować będą np. groszek, fasolka szparagowa czy bób. Ten ostatni polecam obrać, by potrawa miała przyjemnie kremową konsystencję. Wymienione warzywa dobrze też będzie ugotować osobno wcześniej, by robienie szakszuki nie przeciągało się.
Jeśli lubisz ostre potrawy, dopraw warzywa na szakszukę papryczką chili i pieprzem cayenne. To świetny sposób na podkręcenie smaku i pobudzenie metabolizmu o poranku. Fetę w moim przepisie świetnie zastąpi inny łatwy do rozdrobnienia ser np. mozzarella czy pleśniowy. Możesz też po prostu go pominąć, jeśli za nim nie przepadasz. Możesz też przygotować szakszukę bez jajek, zamiast nich po prostu wrzucając ulubiony ser lub tofu. Pomiń wtedy etap długiego podgrzewania pod przykryciem.
Czytaj też:
Uwielbiam połączenie chrupiącego chleba z jajkiem. Takie śniadanie mogę jeść codziennieCzytaj też:
Wytrawna owsianka z jajkiem i awokado. Zdrowe śniadanie zrobisz w 15 minut