Szybki obiad zrobisz w pół godziny z polędwiczki wieprzowej i warzyw, które dodadzą daniu koloru i smakowitego wyglądu. Polędwiczka wieprzowa to mięso, które nie potrzebuje długiego smażenia, a warzywa, które do niej dodasz, zachowają swoją chrupkość i ładny kolor.
Jak zrobić szybki obiad z polędwiczki wieprzowej?
Mięso pokrój na niewielkie kawałki, dzięki temu polędwiczka usmaży się błyskawicznie. Najtwardsze warzywa, czyli czerwoną kapustę oraz marchewkę dodaj na początku, później dorzuć kapustę pekińską i szpinak. Nie trzymaj dania na patelni dłużej, niż 25-30 minut, zwykle wystarczy mniej.
Przepis: Polędwiczka wieprzowa z warzywami
Szybki obiad z jednej patelni.
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - Międzynarodowa
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Czas gotowania
 - 25 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 282 w każdej porcji
 
Składniki
- 500 g polędwiczki wieprzowej
 - 5 łyżek oliwy
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru
 - 3 łyżki sosu sojowego
 - 1/2 małej kapusty pekińskiej
 - 1/4 kapusty czerwonej
 - 100 g szpinaku
 - 1 marchewka
 - sól, pieprz
 
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKapusty posiekaj drobno, marchewkę zetrzyj, mięso pokrój w kostkę.
 - Smażenie daniaNa rozgrzany olej wrzuć posiekany czosnek i imbir, smaż krótko (czosnek nie może się przypalić) i dodaj mięso. Smaż krótko, dodaj sos sojowy i dobrze wymieszaj. Smaż około pięciu minut, dodaj czerwoną kapustę i marchewkę. Po ok. 10 minutach dorzuć kapustę pekińską oraz szpinak. Wymieszaj, smaż krótko, dopraw solą i pieprzem (lub dodaj więcej sosu sojowego).
 
Gotowe danie możesz dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki, a także posypać prażonymi ziarenkami sezamu.
Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, na początku smażenia dorzuć na patelnię płatki chili albo zmieloną, ostrą paprykę (przesmaż krótko z czosnkiem i imbirem i potem postępuj jak w przepisie). Jeśli masz w domu inne warzywa, które chcesz zużyć (np. kolorową paprykę, ostrą paprykę, seler czy por), śmiało dorzuć je na patelnię.
Z czym podawać polędwiczkę wieprzową z warzywami?
Tak naprawdę polędwiczka w tym wydaniu sama w sobie może być posiłkiem (na pewno dla osób na dietach niskowęglowodanowych), ale oczywiście możesz ją podać z ulubionymi dodatkami. To danie doskonale smakuje z ryżem, ale też z ziemniakami czy kuskusem. Do polędwicy wieprzowej w takim wydaniu będzie także pasować makaron sojowy albo ryżowy.
A jeśli nie chce ci się gotować makaronu, ryżu czy ziemniaków, zawiń mięso z warzywami w gotową tortillę, albo podaj z kromką chrupiącego chleba lub dobrą bagietką. To przede wszystkim danie obiadowe, ale polędwiczkę z naszego przepisu możesz zaserwować również na kolację.
Czytaj też:
Genialny obiad z makaronem zrobisz w 10 minut. Wystarczy, że masz puszkę pomidorów i ten serCzytaj też:
Znam patent na kotlety z delikatnym środkiem i genialnie chrupiącą panierką. To danie to hit
