Ten pożywny omlet robię w 10 minut. Wygląda i smakuje niczym śniadanie z restauracji

Ten pożywny omlet robię w 10 minut. Wygląda i smakuje niczym śniadanie z restauracji

Dodano: 
Omlet z cukinią i łososiem
Omlet z cukinią i łososiem Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Jeśli jesteście miłośnikami jajek, to moje śniadanie z pewnością podbije wasze serca i żołądek. Robi się je dość szybko, bo wystarczy tylko chwilę podsmażyć dodatki, zalać je masą jajeczną i dosmażyć.

Niektórym osobom omlety kojarzą się z wykwintną i pracochłonną potrawą. Tymczasem to proste danie z jaj robi się równie szybko, jak jajecznicę. I podobnie można je wzbogacać w dodatki smakowe, które też zwiększają wartość odżywczą tej potrawy. Dziś zapraszam was na niezwykle smaczny i apetyczny omlet z łososiem i cukinią. Wygląda obłędnie i tak też smakuje.

Czy można smażyć wędzonego łososia?

Nic nie stoi na przeszkodzie, by smażyć wędzonego łososia. Zwłaszcza, jeśli jest to łosoś wędzony na gorąco, który przeszedł już podobną obróbkę. Łosoś na zimno zmieni co prawda swój wygląd i strukturę, straci też nieco na soczystości. Jednak jak najbardziej wędzoną rybę można podgrzać na patelni czy w piekarniku. Nie należy jej jednak podgrzewać zbyt długo, bo może zrobić się sucha i zbyt słona.

Jak zrobić szybki omlet z cukinią i łososiem?

Przygotowanie omleta należy zacząć od podsmażenia cukinii i wędzonego łososia. Potem wystarczy zalać je masą jajeczną i całość usmażyć.

Przepis: Omlet z cukinią i wędzonym łososiem

Omlet śniadaniowy z plastrami cukinii i wędzonego łososia

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
3 min.
Czas gotowania
7 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
410

Składniki

  • 2 duże jajka
  • 1/3 niedużej cukinii
  • 50 g wędzonego łososia w plasterkach
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka startego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie dodatkówCukinię umyj, wytrzyj, pokrój w plasterki o grubości ok. 1/2 cm. Na niedużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, połóż plasterki cukinii i podsmaż je z obu stron. Potem dołóż kawałki łososia, gdy podgrzeją się z jednej strony, obróć je na drugą.
  2. Smażenie omletaJajka wybij do miski. Dodaj trochę soli i pieprzu, energicznie rozkłóć je widelcem lub kuchenną rózgą. Wylej na podsmażone dodatki. Smaż na średnim ogniu, aż omlet zrumieni się od spodu. Wtedy obróć go na drugą stronę przy pomocy talerza. Podlej też drugą łyżką oleju. Posyp startym parmezanem, smaż 2-3 minuty, przełóż na talerz.

Wskazówka: Jeśli masz więcej czasu, podobny omlet możesz też upiec w piekarniku. Będzie mniej rumiany, ale dzięki temu lżejszy dla żołądka.

Czym jeszcze można wzbogacić omlet z cukinią i łososiem?

Smak omleta z cukinią i łososiem można też podkreślić kilkoma dodatkami. Do masy jajecznej warto dodać trochę posiekanego koperku czy natki pietruszki, które nadadzą potrawie świeżości i orzeźwiającego smaku. Można też dorzucić ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku albo trochę pokrojonej, białej mozzarelli. Z cukinią i łososiem doskonale będą też komponować się pomidory i szpinak.

Czytaj też:
Ten omlet ziemniaczany mogę jeść przez cały dzień. Przepis mam od znanego szefa kuchni
Czytaj też:
Omlet z płatkami owsianymi to śniadaniowy ideał. Masz po nim energię, aż do południa

Źródło: smaki.pl