Choć piec można różne gatunki mięsa, to w naszych piekarnikach zwykle lądują kawałki wieprzowiny. Mięso to jest smaczne, a spora zawartość tłuszczu sprawia, że po upieczeniu zachowuje soczystość. Jednak nie zawsze i nie każdy kawałek wieprzowiny. O wskazówki dotyczące przyrządzenia smacznego pieczystego poprosiłam znajomego szefa kuchni. Warto go posłuchać.
Jak upiec pyszną wieprzowinę? Wskazówki szefa kuchni
Gdy spytałam znajomego szefa kuchni, o to, jak upiec wieprzowinę, by była soczysta i chrupiąca, zaczął od wyboru właściwego kawałka mięsa. Powiedział, że wybrałby karkówkę lub szynkę ze skórą. I tym wcale mnie nie zaskoczył, bo wiem, że tłuszcz w mięsie dobrze robi na jego soczystość. Jednak kilka wskazówek, było dla mnie nowością.
- Do pieczenia dobrze jest wybrać np. szynkę ze skórą. Skórę przed pieczeniem trzeba ponacinać w kratkę, by ułatwić wypływanie z niej tłuszczu i by ładnie się zrumieniła.
- Skórę, jak i całe mięso warto natrzeć gruboziarnistą solą. Mięso dzięki temu zyska odpowiedni smak, a skóra ładnie się wytopi. Przyprawione solą mięso, warto wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Mięso warto też posmarować marynatą, która nada mu przyjemny aromat i smak. Gdy dłużej w niej poleży, będzie miało bardziej wyrazisty smak. Ale uwaga – marynatą nie należy smarować skóry, tylko samo mięso. Skórę można zaś jeszcze raz potraktować solą.
- By mięso było soczyste po upieczeniu, można je najpierw obsmażyć, a potem piec w niezbyt wysokiej temperaturze 160-180 stopni Celsjusza. Innym rozwiązaniem jest też początkowe pieczenie mięsa przez 20-30 minut w dość wysokiej temperaturze np. 220 stopni Celsjusza, a potem kontynuowanie całego procesu w niższej temperaturze np. 160 stopni Celsjusza.
- Mięso będzie miało rumianą skórkę, jeśli pod koniec pieczenia będzie się je piekło bez przykrycia w podwyższonej temperaturze. Zwykle wystarczy 10-15 minut w 220 stopniach Celsjusza.
- W osiągnięciu chrupiącej skórki pomoże pieczenie mięsa na ruszcie zawieszonym nad blachą. W ten sposób nadmiar tłuszczu będzie spływał po mięsie nasączając go, ale mięso nie będzie w nim pływało.
- Na soczystość mięsa wpływa też jego odpoczynek. Dlatego nie należy go kroić od razu po wyjęciu z piekarnika, a dopiero po 10-15 minutach odpoczynku. W tym czasie soki zawarte w mięsie, równomiernie się po nim rozejdą.
Jak upiec wieprzowinę, by była soczysta i miała chrupiącą skórkę?
Dobrym sposobem na soczyste, aromatyczne mięso, jest też pieczenie go z warzywami. Soki z warzyw będą je doskonale nawilżać, przy okazji wzbogacając smakowo.
Przepis: Szynka pieczona z warzywami
Soczysta szynka z chrupiącą skórką pieczona z dodatkiem warzyw
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 2 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 kg szynki wieprzowej ze skórą
- sól gruboziarnista
- 1 główka + 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 2 marchewki
Sposób przygotowania
- Przyprawianie mięsaSzynkę opłucz, osusz. Ostrym nożem natnij jej skórę w kratkę. Całość natrzyj solą. Z 3 zmiażdżonych ząbków czosnku, tymianku, soku z cytryny, musztardy, miodu, 1/2 łyżeczki pieprzu i oliwy przygotuj marynatę. Posmaruj nią mięso bez skóry. Szynkę włóż do zamykanego pojemnika, wstaw na 6-8 godzin do lodówki.
- Pieczenie mięsaSzynkę włóż do brytfanny. Obłóż ją przekrojoną na pół główką czosnku, pokrojoną marchewką i połówkami cebuli. Mięso wstaw do piekarnika o temperaturze 220 stopni Celsjusza i piecz ok. 20 minut. Po tym czasie przykryj je folią aluminiową i piecz ok. 2 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia mięso odkryj, a temperaturę podnieś do 220 stopni Celsjusza. W tym czasie skórka ładnie się zrumieni.
Wskazówka: W czasie 2 godzin pieczenia, mięso można co jakiś czas odkryć i polać sosem spod pieczeni. To pomoże osiągnąć mu przyjemną soczystość.
Z czym podać pieczoną wieprzowinę?
Pieczona wieprzowina najlepiej smakuje podana z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. Można też ją zaserwować z frytkami. Dobrym dopełnieniem takiego obiadu będą pieczone lub gotowane warzywa, a także surówki, np. surówka z marchewki czy surówka z młodej kapusty.
Czytaj też:
Za moją karkówką szleje cała rodzina. Sekretem smaku jest ten pyszny sosCzytaj też:
Marynuję schab i piekę go z młodymi warzywami. Ten prosty, pyszny obiad robi się sam