Moja rodzina uwielbia tę chrupiącą przekąskę. Poznaj prosty przepis na churros z Hiszpani

Moja rodzina uwielbia tę chrupiącą przekąskę. Poznaj prosty przepis na churros z Hiszpani

Dodano: 
Churros
Churros Źródło: Pexels / Bartosz Bartkowiak
Churros to chrupiące i delikatne w smaku smażone ciasto parzone, z którego w kuchni polskiej przygotowywane są m.in. ptysie i eklerki. Ta smaczna przekąska podbiła podniebienia moich bliskich, więc robię ją w domu. Poznaj przepis.

Churrosy (nazywane też hiszpańskimi pączkami) kochają wielbicieli słodkości na całym świecie. W smaku deser ten przypomina dostępne w wielu sklepach pałki ptysiowe. Ja najczęściej robię churros posypane cukrem pudrem aromatyzowanym laską wanilii oraz odrobiną cynamonu. W oryginalnej wersji churros podawany jest także z sosem czekoladowym. Odpowiedni kształt przekąski nadawany jest za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Ja używam końcówki o średnicy 1 cm.

Porada: Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, to użyj mocnego plastikowego woreczka z obciętym rogiem. Choć końcówka w kształcie gwiazdy nadaje tradycyjny wygląd churros, to równie dobrze możesz zrobić deser i bez niej.

Jak zrobić churros z cukrem pudrem?

Zrobienie churros nie jest trudne, ale wymaga kilku kroków i trochę uwagi, szczególnie podczas smażenia. Utrzymanie odpowiedniej temperatury oleju jest kluczowe. Przy zbyt gorącym oleju churros zbyt szybko usmażą się na zewnątrz, a ich wnętrze może pozostać surowe. Jeśli natomiast olej jest za zimny, churros wchłoną dużo oleju i wyjdą tłuste. Dlatego zalecam smażenie przekąski partiami, bo pomaga utrzymać odpowiednią temperaturę oleju i zapewnia równomierne smażenie.

Ważne jest również, aby dobrze wymieszać mąkę z wrzącą wodą, cukrem, solą i olejem. Ciasto powinno być gładkie i jednolite.

Wskazówka: Jeżeli nie dysponujesz termometrem kuchennym i nie możesz sprawdzić temperatury oleju, to wyciśnij niewielką porcję ciasta – olej jest wystarczająco gorący, jeżeli ciasto unosi się na powierzchni tłuszczu i szybko się rumieni.

Przepis: Churros z cukrem pudrem

Robienie churros jest całkiem proste i przyjemne. Efektem końcowym są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku churros. Przekąska ta jest zdecydowanie warta wysiłku.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

Na ciasto parzone:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli

Do smażenia:

  • 500 ml oleju roślinnego

Do posypania:

  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaMąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Zagotuj wodę, dodaj masło, cukier oraz sól i wymieszaj. Do gotującej się wody z masłem dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zmniejsz moc palnika. Mieszaj energicznie drewnianą łyżką, rozcierając grudki, do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto ma jednolitą konsystencję.
  2. SmażenieNa głębokiej patelni, w garnku z grubym dnem lub we frytkownicy rozgrzej olej (olej powinien mieć temperaturę 170-175 stopni Celsjusza). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Na gorący olej wyciskaj około 10-centymetrowe kawałki ciasta i odcinaj nożyczkami. Smaż churros małymi partiami. Po około 1 minucie smażenia przewróć ciasto na drugą stronę. Wyjmij z oleju zrumienione z każdej strony churros. Rób to za pomocą szczypiec lub metalowego sitka i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  3. Posypywanie cukremJeszcze ciepłe churros posyp cukrem pudrem lub drobnym cukrem kryształem.

Churros podawaj na ciepło lub na zimno.

Przydatne wskazówki do przepisu na churros

Churros możesz również przygotować z klasycznego ciasta parzonego z dodatkiem jajek. Natomiast do obtoczenia churros możesz użyć cukru aromatyzowanego wanilią lub cukru pudru z cynamonem. Przekąska ta doskonale smakują również polana roztopioną czekoladą.

Czytaj też:
Zrób kwadraty z ciasta francuskiego i przełóż puszystym kremem. Rewelacyjny deser w pół godziny
Czytaj też:
Te babeczki cytrynowe zachwycą smakiem nie tylko najmłodszych. Zawierają zdrową niespodziankę