Churrosy (nazywane też hiszpańskimi pączkami) kochają wielbicieli słodkości na całym świecie. W smaku deser ten przypomina dostępne w wielu sklepach pałki ptysiowe. Ja najczęściej robię churros posypane cukrem pudrem aromatyzowanym laską wanilii oraz odrobiną cynamonu. W oryginalnej wersji churros podawany jest także z sosem czekoladowym. Odpowiedni kształt przekąski nadawany jest za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Ja używam końcówki o średnicy 1 cm.
Porada: Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, to użyj mocnego plastikowego woreczka z obciętym rogiem. Choć końcówka w kształcie gwiazdy nadaje tradycyjny wygląd churros, to równie dobrze możesz zrobić deser i bez niej.
Jak zrobić churros z cukrem pudrem?
Zrobienie churros nie jest trudne, ale wymaga kilku kroków i trochę uwagi, szczególnie podczas smażenia. Utrzymanie odpowiedniej temperatury oleju jest kluczowe. Przy zbyt gorącym oleju churros zbyt szybko usmażą się na zewnątrz, a ich wnętrze może pozostać surowe. Jeśli natomiast olej jest za zimny, churros wchłoną dużo oleju i wyjdą tłuste. Dlatego zalecam smażenie przekąski partiami, bo pomaga utrzymać odpowiednią temperaturę oleju i zapewnia równomierne smażenie.
Ważne jest również, aby dobrze wymieszać mąkę z wrzącą wodą, cukrem, solą i olejem. Ciasto powinno być gładkie i jednolite.
Wskazówka: Jeżeli nie dysponujesz termometrem kuchennym i nie możesz sprawdzić temperatury oleju, to wyciśnij niewielką porcję ciasta – olej jest wystarczająco gorący, jeżeli ciasto unosi się na powierzchni tłuszczu i szybko się rumieni.
Przepis: Churros z cukrem pudrem
Robienie churros jest całkiem proste i przyjemne. Efektem końcowym są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku churros. Przekąska ta jest zdecydowanie warta wysiłku.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Hiszpańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
Na ciasto parzone:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
Do smażenia:
- 500 ml oleju roślinnego
Do posypania:
- 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciastaMąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Zagotuj wodę, dodaj masło, cukier oraz sól i wymieszaj. Do gotującej się wody z masłem dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zmniejsz moc palnika. Mieszaj energicznie drewnianą łyżką, rozcierając grudki, do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto ma jednolitą konsystencję.
- SmażenieNa głębokiej patelni, w garnku z grubym dnem lub we frytkownicy rozgrzej olej (olej powinien mieć temperaturę 170-175 stopni Celsjusza). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Na gorący olej wyciskaj około 10-centymetrowe kawałki ciasta i odcinaj nożyczkami. Smaż churros małymi partiami. Po około 1 minucie smażenia przewróć ciasto na drugą stronę. Wyjmij z oleju zrumienione z każdej strony churros. Rób to za pomocą szczypiec lub metalowego sitka i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Posypywanie cukremJeszcze ciepłe churros posyp cukrem pudrem lub drobnym cukrem kryształem.
Churros podawaj na ciepło lub na zimno.
Przydatne wskazówki do przepisu na churros
Churros możesz również przygotować z klasycznego ciasta parzonego z dodatkiem jajek. Natomiast do obtoczenia churros możesz użyć cukru aromatyzowanego wanilią lub cukru pudru z cynamonem. Przekąska ta doskonale smakują również polana roztopioną czekoladą.
Czytaj też:
Zrób kwadraty z ciasta francuskiego i przełóż puszystym kremem. Rewelacyjny deser w pół godzinyCzytaj też:
Te babeczki cytrynowe zachwycą smakiem nie tylko najmłodszych. Zawierają zdrową niespodziankę