Ten smaczny i zdrowy makaron podaję z kurczakiem i warzywami. To patent na szybki obiad

Ten smaczny i zdrowy makaron podaję z kurczakiem i warzywami. To patent na szybki obiad

Dodano: 
Makaron z kurczakiem i warzywami
Makaron z kurczakiem i warzywami Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Lubimy sięgać po włoskie makarony, tymczasem azjatyckie też dają wiele kulinarnych możliwości. Dziś sięgniemy po makaron ryżowy, który szybko zamienimy w pyszne danie o orientalnych nutach.

Makarony włoskie zachwycają smakiem, choć trzeba przyznać, że różnią się głównie kształtem. Robi się je zwykle z pszenicy durum, czasem też zwykłej i jajek. Niestety nie nadają się one dla osób uczulonych na gluten. Za to kuchnia azjatycka ma szeroką ofertę makaronów, które są otrzymywane z różnych rodzajów mąki, np. ryżowej, sojowej, fasolowej, gryczanej, ziemniaczanej i też pszennej. Makarony te mają różne smaki, kształty, kolory i konsystencję po ugotowaniu. I można z nich wyczarować naprawdę ciekawe dania. Jednym z nich jest makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami. Robi się go szybko i jest niezwykle smaczny.

Zalety makaronu ryżowego

Makaron ryżowy przygotowuje się z mąki ryżowej i wody. Jest niezwykle popularny w kuchni azjatyckiej. Jego neutralny smak i wiele innych zalet sprawia, że jest lubiany na całym świecie. Jakie ma zalety?

  • Makaron ryżowy nie zwiera glutenu, dlatego mogą go jeść osoby z nietolerancją glutenu i chore na celiakię.
  • Ma niską zawartość tłuszczu i sodu, co sprawia, że jest doskonałym produktem dietetycznym.
  • Makaron ryżowy jest lekkostrawny, a przy tym bogaty w węglowodany złożone. Z tego powodu mogą go jeść osoby z wrażliwym układem pokarmowym.
  • Produkt ten jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Wystarczy kilka minut, by był gotowy do spożycia.
  • Makaron ryżowy występuje w postaci cienkich nitek (vermicelli) i szerszych wstążek (rice sticks). Można je stosować w kuchni na wiele sposobów. Są doskonałym dodatkiem do dań z patelni, zup i sałatek.

Jak zrobić makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami?

Dziś podamy wam jeden z najprostszych przepisów na makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami. Do jego przygotowania użyjemy tylko niezbędnych i bardziej dostępnych składników.

Przepis: Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami

Makaron ryżowy smażony w woku z kurczakiem i warzywami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
azjatycka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
475 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g makaronu ryżowego
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • kawałek zielonej części pora
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie makaronuMakaron namocz w ciepłej, osolonej wodzie przez 10-15 minut lub gotuj go 5 minut na małym ogniu. Odcedź, przelej zimną wodą, osącz.
  2. Przygotowanie kurczakaFilet z piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój w wąskie paski. 2 łyżki sosu sojowego wymieszaj z miodem. Dodaj kawałki kurczaka, wymieszaj, odstaw na 10 minut.
  3. Przygotowanie warzywPaprykę umyj, oczyść, pokrój w wąskie paski. Por oczyść, pokrój w długie paski. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w słupki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek i imbir obierz, posiekaj.
  4. Smażenie mięsaW woku lub na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć kawałki kurczaka i mieszając, smaż go ok. 5 minut, aż lekko się zrumieni. Zdejmij go z patelni.
  5. Smażenie warzywNa tej samej patelni rozgrzej pozostały olej. Wsyp cebulę, mieszając smaż ją kilka minut, aż nieco zmięknie. Wtedy dodaj czosnek i imbir i smaż całość minutę, by składniki puściły aromat. Dodaj pozostałe, pokrojone warzywa i smaż je ok. 5 minut, często mieszając, by zmiękły, ale pozostały chrupiące.
  6. Łączenie składnikówDo warzyw na patelni dodaj kurczaka i pozostały sos sojowy. Wymieszaj, dodaj ugotowany makaron i smaż całość 2-3 minuty, cały czas mieszając. Gdy całe danie będzie gorące, dopraw je do smaku solą i pieprzem.

Orientalne dodatki do makaronu z kurczakiem i warzywami

Jeśli chcecie, by wasz makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami miał bardziej azjatycki charakter, możecie go wzbogacić o jeszcze inne dodatki. Zamiast oleju rzepakowego, możecie użyć olej arachidowy lub sezamowy, który nada potrawie specyficznych nut smakowych. Oprócz sosu sojowego, warto też dodać trochę sosu rybnego i sosu ostrygowego, a danie zyska bardziej wyrazisty smak. Potrawę można też posypać podprażonymi, posiekanymi orzeszkami ziemnymi, sezamem albo świeżą kolendrą.

Czytaj też:
Robię domowe sajgonki jak z wietnamskiej restauracji. Jeden składnik sprawia, że farsz jest wyjątkowy
Czytaj też:
To proste i szybkie danie robię z chińskiego makaronu. Patent na nie podpatrzyłam u koleżanki