Tę tanią i prostą zapiekankę ziemniaczaną robię od razu na dwa dni. Rodzina kocha ten szybki obiad

Tę tanią i prostą zapiekankę ziemniaczaną robię od razu na dwa dni. Rodzina kocha ten szybki obiad

Dodano: 
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem Źródło: Shutterstock / Karl Allgaeuer
Sezon na ziemniaki trwa w mojej kuchni cały rok. Moja rodzina kocha zapiekanki w różnych odsłonach. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z dodatkiem śmietanki, parmezanu i chrupiącego boczku.

Zapiekanki ziemniaczane świetnia smakują, a do tego pozwalają wykorzystać resztki różnych składników, które znajdziemy w lodówce m.in. serów, warzyw i wędlin. Hitem w moim domu stała się zapiekanka ziemniaczana w stylu włoskim, która zachwyca bogatym smakiem parmezanu oraz dostępnego w wielu supermarketach tyrolskiego boczku. Boczek tyrolski możesz zastąpić m.in. boczkiem pieczonym lub gotowanym.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem?

Przed przystąpieniem do układania składników w brytfance wcześniej podgotowuję ziemniaki i podsmażam boczek. Dzięki temu zapiekanka jest gotowa po zaledwie 30 minutach w piekarniku.

Sos do zapiekanki robię ze śmietanki kremówki 30% i parmezanu. Kaloryczność potrawy możesz zmniejszyć, używając śmietany 18% lub śmietany z dodatkiem jogurtu naturalnego, a także sosu na bazie śmietany 18% i roztrzepanych jajek. Warstwy ziemniaków przekładam zrumienionym na suchej patelni boczkiem, do którego możesz dodać cebulę lub czosnek.

Niezbędnym dodatkiem, który nadaje zapiekance bogaty smak, są zioła i przyprawy m.in. sól, świeżo zmielony pieprz oraz świeży lub suszony rozmaryn, który doskonale pasuje do potraw z ziemniakami. Możesz również dodać do zapiekanki zioła prowansalskie, zioła sycylijskie lub inne, ulubione zioła świeże i suszone np. oregano, tymianek lub bazylię.

Z poniższego przepisu otrzymasz 4 duże porcje zapiekanki. Jeżeli chcesz zrobić obiad na dwa dni dla 4-osobowej rodziny, to użyj podwójnej porcji składników.

Przepis: Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Tę pyszną zapiekankę możesz przygotować zarówno z młodych, jak i zeszłorocznych ziemniaków.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 kg młodych lub zeszłorocznych ziemniaków
  • 300 g boczku
  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ziemniakówMłode ziemniaki o podobnej wielkości starannie wyszoruj, usuwając nadmiar łuszczącej się skórki, a następnie wypłucz pod bieżącą wodą i ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Zeszłoroczne ziemniaki możesz ugotować al dente obrane lub w mundurkach. Ziemniaki gotowane bez obierania starannie wyszoruj. Czas gotowania ziemniaków al dente to 15-20 minut (w zależności m.in. od rodzaju i wielkości ziemniaków). Podgotowane ziemniaki odcedź, przełóż na durszlak i pozostaw do ostygnięcia. Przestygnięte ziemniaki pokrój na plasterki o grubości około 1 cm.
  2. Przygotowanie reszty składnikówParmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Boczek pokrój w kostkę lub paseczki. Świeży rozmaryn umyj, osusz, oderwij kilkanaście igiełek i bardzo drobno je posiekaj. Pozostały rozmaryn wykorzystasz do dekoracji gotowej potrawy.
  3. Łączenie składników sosuOdłóż 2 łyżki parmezanu do posypania wierzchu potrawy. Śmietankę kremówkę (opcjonalnie kwaśną śmietanę lub śmietanę z jogurtem naturalnym) połącz z pozostałym parmezanem i dopraw sos do smaku świeżym lub suszonym rozmarynem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odłóż do osobnej miseczki 2-3 łyżki sosu do posmarowania wierzchu zapiekanki.
  4. Smażenie boczku3/4 pokrojonego boczku podsmaż na suchej patelni (jeżeli boczek jest bardzo chudy, to podsmaż go na niewielkiej ilości oleju). Pozostały boczek ułożysz na wierzchu zapiekanki – wytapiający się z boczku tłuszcz zapobiegnie nadmiernemu wyschnięciu ziemniaków w czasie pieczenia. Nie wylewaj tłuszczu po smażeniu boczku – wykorzystasz go do wysmarowania formy do zapiekania.
  5. Przygotowanie do pieczeniaFormę żaroodporną lub inną formę do zapiekania posmaruj cienką warstwą tłuszczu, który wytopił się z boczku (możesz również wysmarować naczynie klarowanym masłem, oliwą z oliwek lub olejem). W formie układaj warstwami ziemniaki, podsmażony boczek oraz sos z parmezanem. Ilość warstw zapiekanki zależy od wielkości naczynia do zapiekania. Ostatnią warstwę zapiekanki powinny stanowić ziemniaki. Wierzch zapiekanki posmaruj odłożonym wcześniej sosem, posyp surowym boczkiem oraz świeżym lub suszonym rozmarynem.
  6. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut – w tym czasie ziemniaki powinny dojść, a boczek ładnie się przyrumienić. Przed końcem pieczenia posyp wierzch zapiekanki odłożonym wcześniej parmezanem.

Zapiekankę ziemniaczaną podawaj gorącą. Przed podaniem możesz udekorować wierzch potrawy świeżym rozmarynem.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z podgotowanych ziemniaków?

Podstawą w przypadku większości zapiekanek ziemniaczanych są plasterki ziemniaków. Polecam ziemniaki do zapiekanki wcześniej podgotować, dzięki czemu potrawa będzie idealnie upieczona – w zapiekankach z surowych ziemniaków często trafiają się niedopieczone kawałki, choć zostały one pokrojone na plasterki o takiej samej grubości. Winne temu jest m.in. mieszanie przez sprzedawców różnych gatunków ziemniaków. Do zapiekania najlepiej nadają się ziemniaki, które nie rozpadają się podczas obróbki termicznej, czyli ziemniaki z niewielką zawartością skrobi.

Jeżeli chcesz przygotować zapiekankę ziemniaczaną z młodych ziemniaków, to nie musisz ich obierać, a dodatkowo małe ziemniaki nie wymagają krojenia przed gotowaniem. Zeszłoroczne ziemniaki można obrać i pokroić przed gotowaniem na mniejsze kawałki lub ugotować al dente w mundurkach.

Zapiekanka ziemniaczana z surowych ziemniaków

W przypadku zapiekanki ziemniaczanej z surowych ziemniaków warto pokroić warzywa na bardzo cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pokrojenie ziemniaków na grube plastry wydłuża czas pieczenia potrawy nawet o 45 minut. Chcąc upiec surowe ziemniaki z różnymi dodatkami, trzeba także pamiętać o dodaniu większej ilości płynnych składników np. śmietanki i jajek, bo surowe ziemniaki będą wchłaniały wilgoć i zapiekanka może wyjść zbyt sucha.

Jak zapiec tuczone ziemniaki, które zostały z obiadu?

Możesz również przygotować zapiekankę ziemniaczaną z powyższego przepisu, wykorzystując tłuczone ziemniaki z wczorajszego obiadu – taka zapiekanka ziemniaczana ma nieco inną konsystencję, ale również zachwyca bogatym smakiem. Wystarczy ugotowane ziemniaki ponownie przecisnąć przez praskę, doprawić, wymieszać z połową śmietanki oraz startego parmezanu, przełożyć warstwami chrupiącego boczku i polać resztą sosu.

Czytaj też:
Robię rewelacyjną zapiekankę z ziemniaków. Jej sekretem jest ten nietypowy składnik
Czytaj też:
Zapiekam proste składniki pod pierzynką z ziemniaków. Mój mąż ciągle prosi o ten obiad