Ta szybka sałatka może być twoim popisowym daniem. Jej sekretem jest pyszny ser

Ta szybka sałatka może być twoim popisowym daniem. Jej sekretem jest pyszny ser

Dodano: 
Sałatka ze smażonym serem
Sałatka ze smażonym serem Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Ta sałatka ze smażonym serem zawsze zachwyca gości. Wygląda pięknie, smakuje rewelacyjnie. Założymy się, że każdy będzie pytał o przepis.

Sekretem tej sałatki jest smażony w prostym cieście ser kozi. Ale „robotę robią” też dodatki: soczyste maliny, chrupiące jabłka i orzechy. Taką sałatkę śmiało można zaserwować gościom, ale też zrobić rodzinie jako pożywną i zdrową kolację.

Jak zrobić sałatkę z kozim serem?

W większości marketów można bez trudu dostać kozi ser w roladkach. Taki ser wystarczy pokroić i smażyć w dowolnej panierce, można go też piec. My proponujemy, aby usmażyć go w cieście z mąki z ciecierzycy. Gęste ciasto dokładnie otuli ser, a po usmażeniu będzie idealnie chrupiące. Jeśli lubisz grube i mocno chrupiące panierki, możesz dodatkowo panierować kawałki sera w bułce tartej lub panko.

Inspiracja: smażony kozi ser z tego przepisu może być sam w sobie dodatkiem do obiadu, możesz też położyć go na kanapki lub wykorzystać do zrobienia innych sałatek.

Na sałatkę można kłaść ciepły jeszcze ser, dzięki temu wnętrze pozostanie lekko płynne. Do sałatki koniecznie dodaj maliny i jabłka. Jabłka ewentualnie można zastąpić gruszką. My proponujemy do tej sałatki ze smażonym serem najprostszy dressing podkręcony dodatkiem odrobiny miodu.

Do sałatki możesz wykorzystać dowolny miks sałat, może to być także sama rukola albo liście roszponki. Świetnie się sprawdzi także sałata rzymska.

Przepis: Sałatka ze smażonym serem

Oryginalna sałatka z dodatkiem sera smażonego w cieście.

Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2

Składniki

do smażenia:

  • 200 g koziego sera (w roladce)
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 3/4 szklanki wody
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

na sałatkę:

  • 100 g miksu sałat
  • 1 czerwona cebula
  • 1 winne jabłko
  • 1/2 szklanki malin
  • 1/3 szklanki orzechów pekan

na dressing:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie seraZ mąki z ciecierzycy, wody i przypraw zrób gęste ciasto. Ser pokrój na grube plastry. Na patelni rozgrzej olej. Zanurzaj kawałki sera w cieście i smaż z obu stron na złoto. Odsącz na ręczniku papierowym.
  2. Robienie sałatkiWymieszaj składniki na dressing. W misce układaj sałatę, pokrojone w plasterki jabłko, cebulę, maliny i smażony ser. Polej wszystko dressingiem i udekoruj prażonymi na suchej patelni orzechami pekan.

Co zamiast sera do sałatki?

Jeśli nie masz koziego sera, możesz wykorzystać do zrobienia tej sałatki inne chrupiące dodatki, także smażone w cieście z mąki z ciecierzycy. Mogą to być np. plastry cukinii, ale może to być również polędwiczka z piersi kurczaka. Jako dodatek do tej sałatki sprawdzą się także wegańskie pulpeciki, czyli smażone w głębokim tłuszczu falafele. Jeśli z kolei unikasz smażonych rzeczy, do sałatki z przepisu zamiast sera w panierce dodaj pokrojoną na kawałki fetę.

Czytaj też:
Ścieram popularne warzywo i podaję jak makaron. Danie doskonałe na lekką kolację
Czytaj też:
Tę sałatkę z awokado możesz jeść na śniadanie i na kolację. Przepis jest bajecznie prosty