Placuszki z owocami to proste danie, które latem można robić z różnych owoców. Naszym zdaniem te w wersji z truskawkami to jedne z najlepszych. To puszyste placki jogurtowe, które zrobisz w kwadrans. Bez miksera – wystarczy wymieszać składniki.
Jak zrobić placki z truskawkami?
Aby zrobić to proste ciasto, wystarczy widelec albo rózga do wymieszania składników. Same owoce najlepiej pokroić na dość drobne kawałki. Wystarczy je po prostu dorzucić do ciasta. Podczas smażenia owoce mogą puszczać sok, ale nie należy tym się przejmować. Ja jednak czasem po kolejnej turze takich placków, przecieram patelnię ręcznikiem papierowym i ponownie wlewam odrobinę oleju.
Przepis: Placki jogurtowe z truskawkami
Puszyste placuszki owocowe.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 650 w każdej porcji
Składniki
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstarktu wanilinowego
- 1 łyżka cukru
- 170 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- 1 szklanka drobno pokrojonych truskawek
- 4 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaWymieszaj rózgą jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj jogurt oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na koniec wrzuć do ciasta pokrojone truskawki.
- Smażenie plackówNa patelnię wylewaj niewielką ilość oleju. Rozgrzej dobrze i kładź porcje ciasta. Smaż placki na złoto z obu stron.
Do placków można dodać także inne owoce. Świetnie sprawdzą się tu czarne jagody albo borówki. Można też usmażyć placuszki z porzeczkami czarnymi oraz czerwonymi. Do ciasta można również dodać wydrylowane i pokrojone na mniejsze cząstki wiśnie albo czereśnie.
Placuszki można zrobić również na kefirze albo na maślance. Wystarczy zastąpić nimi w przepisie jogurt naturalny. Będą miały nieco bardziej wyrazisty smak, ale wyjdą równie puszyste.
Jak podawać placki z owocami?
Placuszki na jogurcie najlepiej smakują posypane odrobiną cukru pudru, ale możesz je podawać z innymi ulubionymi dodatkami. Mogą to być słodkie syropy (np. syrop klonowy albo domowy syrop malinowy), polewa czekoladowa, sosy owocowe. Placki można też zaserwować ze śmietaną albo gęstym jogurtem. Na talerzu można też ułożyć świeże owoce. W wersji deserowej placki można podać z lodami i bitą śmietaną albo słodkim sosem czekoladowym (rewelacyjnie będzie tu pasowała biała czekolada).
Placuszki z truskawkami czy innymi owocami łatwo też spakować do pracy, czy na jednodniowy wypad za miasto.
Czytaj też:
Nie znam lepszego deseru na lato. Crumble z lodami zawsze znika do ostatniego okruszkaCzytaj też:
Latem to jedno z najlepszych tiramisu, jakie można zjeść. Deser jest lekki i robię go bez pieczenia